Itt a következő „ezt esszük egy nap” bejegyzésem. Ebben a bejegyzésben nagyjából leírtam, hogyan esszük meg a napi tucatot, és itt találod a nyári, hasonló bejegyzésem. A fotók abszolút valós helyzetekben: sötét őszi reggeleken és estéken készültek, ennek megfelelő képminőséggel… (Amikor egy konkrét ételt fotózok, sokkal több előkészületet és erőfeszítést tudok befektetni egy-egy fotóba.) Az ételeink továbbra is rettentően egyszerűek, több okból is kifolyólag (erre van időm, és szeretjük is az egyszerűt). Az üzenetem továbbra is az, hogy a teljes értékű növényi étrend egyszerűen megvalósítható, könnyen elérhető, szezonális alapanyagokból is.
Reggeli
A reggelink továbbra is változatlan: hétköznap zabkása – bár most épp nem banános, hanem almás-fahéjas, szóval mégsem mindig ugyanolyan. 🙂 Hétvégén hajdinás-banános palacsinta szokott lenni (recept itt), a férjem magvajjal, lekvárral szereti, mi csak lekvárral esszük. Ehhez a piros bogyós lekvárokat szeretjük, és mivel ilyenünk nincs házi (szilva, barack van), ezért bolti, ami nem 100% TÉNÉ: nem a tökélyre törekszem, hanem a lehető legjobbra, ami minden nap megvalósítható. Szuper kiszámítható gyerekeim vannak: van, hogy egy, és van, hogy öt mini palacsintát esznek meg reggelire… Sebaj, marad nekem tízóraira is. 🙂
Ezzel ettünk gabonát, kevés hüvelyest (vörös lencse a palacsintában), gyümölcsöt (banán a palacsintában), lenmagot, kurkumát (szintén a palacsintában), és a férjem még a napi olajos magot is. Ilyenkor vesszük be az étrend kiegészítőket is (ezeket szedjük).
Tízórai
Tízóraira hétvégente gyakran a reggeli második felvonása jut… 🙂
Ebéd
Ebéd főzésre az esetek túlnyomó többségében bruttó 30-40 percem van… 😀 A többfogásos ebéd ritka nálunk, és ha összejön, az többnyire annak köszönhető, hogy előző nap sokat főztem valamiből (most pl. a levesből és az alma kompótból), ezt kiegészítem valami egyszerű dologgal és kész a többfogásos vasárnapi ebédünk.
Ilyenkor ősszel különösen szeretem a tápláló, meleg leveseket (ajánlom a figyelmedbe a tucatjó levesem 🙂 ). Ez is hasonlóan készült: egy leveses fazékba aprítottam répát, petrezselyem gyökeret, pár szem krumplit, egy-két gerezd fokhagymát, egy kis aszalt paradicsomot és két ecetesen eltett sült paprikát. Mellétettem fél bögre vörös lencsét, pici sót, borsot, kurkumát. Vízzel bőségesen felöntöttem és forrástól számítva 20 percet főztem. A végén ment bele egy kis körömnyi citromhéj és fél citrom leve is. Sajnos a paprika íze nem érvényesült annyira, mint szerettem volna, de egyébként a leves nagyon finom volt.
Ő itt gyerekkori kedvencem, a káposztás tészta. Őszintén fogalmam sincs, hogyan nőttem fel, mert emlékeim szerint ezen kívül nem nagyon ettem meg mást… 😀 (Sokszor elmélkedek ezen, amikor valamelyik gyermekem éppen „nem eszik rendesen”.) Kölestésztával készült (ilyennel).
Desszertnek almakompótot főztem: kockázott alma, mazsola, pici fahéj, szegfűszeg, vanília. Langyosan, mandulavajjal esszük. Azért is szeretem ezt a műfajt (azon túl, hogy nagyon finom), mert a gyerekeim nem jeleskednek a nyers alma eltüntetésében, így viszont jó sokat megesznek.
Ezzel a ebéddel ettünk hüvelyest, zöldséget (a levessel), gabonát és keresztesvirágút (a tésztával), gyümölcsöt és olajos magot (a kompóttal).
Az ebéd fotóin az is szuperül látszik, mennyire sima ügy ősszel fotóznom: feladtam a nappaliban fotózást, kitettem a tányért az ablakpárkányra 😀 erre kisüt a nap, és hirtelen túl élesek az árnyékok, és mire kitalálnám, hogyan tovább, elbújik. Bizony, nem csak játék és mese. 😀
Uzsonna
Délután még mindig a gyümölcs menő nálunk. Ez itt éppen a szomszéd nénink szőlője, ami intenzív kék színe miatt bogyós gyümölcsnek is beszámítató. 😉
Vacsora
A házi teljes kiőrlésű kovászos gm. kenyerem (recept itt), kolbászkrémre hajazó spontán csicseris kence, friss zöldségek. A zöldségek között a retek keresztesvirágú is, a rukkola pedig zöld levél és keresztesvirágú. 🙂
Ezzel megeszünk jó sok gabonát, hüvelyest, zöldséget, zöld levelet és egy kis keresztesvirágút is.
Nekünk bevált, hogy van ismétlődő ritmusa az étkezéseinknek: a reggeli mindig ugyanaz hétköznap/hétvégi bontásban, uzsonnára mindig gyümölcs, vacsorára mindig kence, kenyér és zöldségek vannak (persze a kence és a zöldségek változatosak). Így kevesebbet kell agyalnom, hogy mi legyen, és hogy hol is állunk éppen a napi tucattal. Az ebédünk a legváltozatosabb étkezésünk, de az egyszerűség itt is állandó: mint látjátok, s.k. készítek szinte mindent, amit megeszünk, így nincs sok időm cifrázni. 🙂
Tudom, hogy valószínűleg nem mindenkinek vonzó ez az egyszerűség, és nem mindenki tud vagy akar beletenni ennyi munkát az étkezéseibe, ezért fontos elmondanom, hogy nagyon sokféle módon lehet enni a teljes értékű növényi étrend jegyében. Pl. ha nem kell gluténmentes legyen, akkor egy jó kézműves kenyér is szóba jön, ebédet lehet több napra főzni, ésatöbbi, ésatöbbi… Az online életmód változtató programom résztvevőinek is ezt igyekszem átadni: konkrét menüterv helyett lehetőségeket, hogy mindenki megtalálhassa a maga útját. 🙂
Vélemény, hozzászólás?