• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán)

2019-09-09 Írta: Andrási Nóra 33 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

A nyári mindenmentes háztartás sorozatom után visszatérek a finom, tápláló, növényi alapú ételek világába. Nagyon örültem, hogy ilyen sokan megmozdultatok a témára, de már hiányzott, hogy újabb finomságokat oszthassak meg… 🙂

Ma az egyik kedvenc reggelink receptjét hoztam el Nektek: évek óta zabkásával nyitjuk a napot, de nyáron rákaptunk erre a banános hajdinapalacsintára. Néhány olyan összetevőből, ami mindig van itthon, percek alatt összedobható, és külön jó hír a teljes értékű növényi étrendet követőknek, hogy a napi tucatból öt dolog is van benne… 😉 Most az új, ovis ritmusunk szerint hét közben kását reggelizünk, hétvégén ilyen palacsintát: a hűvös, őszi reggelek beköszöntével már jólesik a forró zabkása reggelire, és a hétvége is megkapja az „ünnepibb” jellegét.

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hajdinapalacsinta két hozzávalóból

A teljes recept öt hozzávalóból áll, de maga a palacsintatészta igazából két dolgot kíván: hajdinát és vörös lencsét. Sőt… csak hajdinával is működik, de vörös lencsével valahogy több tartása lesz a palacsintának, és szeretem azt is, hogy táplálóbb. A hajdinán és a vörös lencsén kívül a lenmag azért kerül bele, hogy kicsit jobban összefogja: nélküle is meg lehet sütni, de nem lesznek ilyen pufik (mint a következő fotón). A kurkuma nem érezhető az ízén, de vidámabb színt ad a hajdinapalacsintáknak, és ezt is kipipálhatjuk a napi tucat ajánlásból. Végül a banánnal ízesítjük és édesítjük. 🙂 Lehet más gyümölccsel is készíteni, nálunk a banán családi kedvenc, egyike azon kevés dolognak, amit messzi földről importálnak, mégis rendszeresen vesszük. Bár, tudtátok, hogy Európában kis hazánk a legnagyobb banán exportőr? Ide hozzák zölden, itt megérlelik, és viszik tovább. A lényeg, hogy finom karamelles illata lesz tőle a palacsintáknak, és picit édesek is lesznek.

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Banánt reggelire?!

Biztosan van néhány IR-es olvasóm, aki a szívéhez kapott, amikor a banán és a reggeli szavak ilyen közel kerültek egymáshoz. Bocsi! Igyekszem olyan teljes értékű, növényi ételek receptjeit megosztani, amelyek beilleszthetőek a konvencionális 160 gramm szénhidrátos IR-diétába is, de ez nem mindig könnyű… Semmiképpen nem akartam megtartani magamnak ezt a szuper egyszerű és tápláló receptet, szóval ha Te is a 160g CH IR-diétát követed, akkor javaslataim a következők: A. tegyél bele más gyümölcsöt vagy egyszerűen hagyd ki, B. ne reggelire edd, C. egyszer próbáld ki, hogy mit szól hozzá a vércukor szinted (mérd előtte-utána), és cselekedj az eredménynek megfelelően. (Nekem már nem okoz gondot, mivel a teljes értékű növényi étrend karban tartja/gyógyítja az IR-t, és egyébként teljes értékű növényi étrendes szemmel nézve ez egy kifejezetten IR-barát recept 😉 ).

Az olajmentes palacsintasütésről

A hócipőm tele volt már a mindenféle bevonatos serpenyőkkel, és komolyan fontolgattam, hogy átszokom a zománcos/sima inox edényzetre, de nagyon ódzkodtam ettől a dologtól, mert ezekbe tényleg olajat kell használni, mennyiségben, ahhoz, hogy ne tapadjanak le a dolgok. Végül úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a márványbevonatnak, és fél éve működik, kb. változatlanul. A többi teflon/kerámia bevonatos ilyenkor már kezdett letapadni itt-ott, és max. egy évig bírták. Meglátjuk…

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Tudom, hogy olyan is lesz köztetek, aki meg arra szisszen fel, hogy miért kenem ki olajjal a serpenyőt, mikor ezekben anélkül is lehet sütni. Egyrészt tényleg lehet, de szerintem könnyebben leég és az élmény sem pont olyan, mint ezzel a ecsetnyi olívaolajjal (kb. minden második sütésnél kenek). Hosszan tudnám ecsetelni (muhaha), hogy miért nem érzem létkérdésnek az abszolút hozzáadott olajmentességet, de a lényeg, hogy átgondoltam, és azt a tudatos döntést hoztam, hogy nekünk ez így jó: egy ecsetvonásnyi olaj, de annyi kell.

A fotókon datolya szirupot használtam dekornak, de egyébként lekvárral szoktuk enni (mióta a nyáron eltettem egy jó adagot, házival, ami csak gyümölcsből készült).

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Gluténmentes, vegán banános hajdinapalacsinta reggelire: a teljes értékű növényi étrend jegyében minden hozzávaló szerepel a napi tucat ajánlásban.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa palacsinta
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 25 db
Energia tartalom 200 kcal

Hozzávalók
 

  • 170 g hajdina
  • 50 g vörös lencse
  • 3 ek. darált lenmag
  • 1/4 kk. őrölt kurkuma
  • 1 banán
  • olívaolaj a kenéshez
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A hajdinát és a vörös lencsét áztasd be előző este. (Ha elfelejtetted, akkor őröld meg őket késes kávédarálóval vagy turmixgéppel és dolgozz tovább a lisztjeikkel.)
  • Másnap szűrd le és tedd turmixgépbe. Add hozzá a lenmagot, kurkumát és önts rá annyi vizet, hogy a tetején lévő magocskák még éppen kikandikáljanak (ne lepje el). Tedd a tetejére a megháozott banánt is, és alaposan turmixold össze! (Eleinte kicsit nehezebben megy - egyszer állítsd meg, hogy a levegő buborék felússzon az aljáról onnan sima ügy.)
  • Kend át a serpenyőt olívaolajjal és forrósítsd fel.
  • Evőkanányi adagokból süss palacsintákat - amikor a teteje is kezd megszilárdulni, fordítsd meg. Én 2x5 kicsit szoktam sütni a gyerekeknek, és kettő nagyot nekünk ebből az adagból. (A nagyokat szét kell teríteni.) Jó étvágyat, jó reggelit!

Tápérték információ

Adag: 5dbKalória: 200kcalSzénhidrát: 38gFehérje: 8gZsír: 3.3gRost: 6.4gCukor: 3.7g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, hajdina, napi tucat, palacsinta, reggeli, TÉNÉ, vöröslencse

Előző bejegyzés « Tisztaság mindenmentesen – vegyszer- és hulladékmentes háztartás
Következő bejegyzés Pizza teljesértékű gluténmentes gabonákból (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ilona mondta

    2019-09-10, 1:58 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Köszönöm az újabb recepteket.Banános palacsintát szoktam sütni; zabpehely és quionaliszttel, nagyon finom.De kipróbálom az általad küldött receptet.Üdv.Ilona

    Válasz
  2. Baranyai Judit mondta

    2019-09-10, 2:25 du.

    Szia Nôri!nagyon köszönöm a recepteket,màr próbàlgatom őket.bananos gofritbszoktam készíteni,de a palacsintát is kipróbàlom.udv Judit

    Válasz
  3. Amaki mondta

    2019-09-11, 5:18 du.

    A banánon kívül ősziarackkal vagy szilvával is készíthető?

    Válasz
  4. Amaki mondta

    2019-09-11, 8:26 du.

    Esetleg fügével? Az édes, az állaga pedig hasonló a banánhoz, nem vizes.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-12, 10:18 de.

      Szerintem kb. bármivel, mivel a tészta gyümölcs nélkül is működik. 🙂

      Válasz
  5. Eszter mondta

    2019-09-18, 2:03 du.

    5 stars
    Nóri, köszönjük, az egész család imádja! Olyan jó, hogy van valaki, aki ennyire bátran nyúl a babokhoz és lencsékhez.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-18, 2:58 du.

      Örülök, hogy bevált!

      Válasz
  6. Csenge mondta

    2019-09-18, 8:35 du.

    Egyre jobban fúrja az oldalamat a reggeli kàsa recepted.
    Hol találom?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-23, 10:36 de.

      Most, hogy így mondod, lehet, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. 😀 Egyébként 1 banán van benne, 2 bögre zabpehely, 3 bögre víz, 3 ek. darált lenmag, pici kurkuma, és házi szilvalekvár. Ez négyünknek elég.

      Válasz
      • Réka mondta

        2022-02-18, 12:10 du.

        Szia Nóri, ennek de örülök most, hogy megtaláltam. Lehet, hogy tényleg kéne neki egy önálló bejegyzés. 🙂

        Válasz
  7. Kamilla mondta

    2019-09-24, 8:05 de.

    5 stars
    Szia Nóri! Pontosan melyik serpenyőt haználod most? Nekem is elegem volt a bevonatosokból, én a hulladékmentesség jegyében most vas palacsintasütőt vettem (De Buyer Mineral B), de nem vagyok elégedett vele. Szóval mit ajánlasz?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-24, 8:23 de.

      Szia,
      Berlinger Haus márványbevonatos. Május óta van meg, egyelőre meg se pisszen. A többi ilyenkor már kezdett itt-ott letapadni… Reméljük a legjobbakat. 🙂

      Válasz
      • Marada Renáta mondta

        2021-09-21, 1:18 du.

        Kedves Nóri!

        Szeretném kérdezni, a Berlinger Haus márványserpenyővel továbbra is elégedett vagy? Még mindig, két év után is tapadásmentes?

        Köszönöm szépen,

        Reni

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-09-21, 1:53 du.

          Szia Reni,
          ez egy összetett kérdés!
          Igen, elégedett vagyok vele és még mindig tapadásmentes. (Egy leheletnyi olívaolajat használok benne.)
          Már kettő van. 🙂 (Párhuzamosan dolgozom velük.)

          Válasz
          • Reni mondta

            2021-09-27, 9:42 de.

            nagyon köszönöm! Megerősítettél!

  8. Hópihe mondta

    2020-02-26, 11:28 de.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Gratulálok az oldaladhoz, amit csak nemrég fedeztem fel, amióta kiderült a gluténérzékenységem. Rengeteg fantasztikus receptet osztasz meg velünk, amiért nagyon-nagyon hálásak vagyunk (azt hiszem írhatom ezt a többi olvasó nevében is) 🙂
    Látszik a gondos és szeretetteljes hozzáállás, mondhatni „gyümölcséről ismerszik meg a fa” !
    Köszönöm az oldalt, és további sok sikerélményt kívánok:

    Hópihe

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-26, 11:39 de.

      Köszönöm! 🙂

      Válasz
  9. Évi mondta

    2020-02-27, 8:20 du.

    Kedves Nóri, a reggeli kásátokhoz melyik zabpelyhet használod? Nagyon szépen köszönöm,

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:03 de.

      Szia,
      Aliban vesszük a sárga zacskós nagy szeműt.(Ez nem gluténmentes, nem ismerek gm. nagy szeműt sajnos.)

      Válasz
      • csilla mondta

        2021-03-07, 6:55 du.

        van már, Viblance, a ligeti boltban kimérősen is kapható 🙂

        Válasz
  10. Évi mondta

    2020-05-05, 9:18 du.

    Szia Nóri!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha köles nincs itthon de köles liszt van, az helyettesíthető – e vele?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-08, 1:25 du.

      Szia,
      nem értem – hajdina helyett hajdinaliszt? Az mehet, akkor nem kell áztatni. Köles nincs a receptben.:D

      Válasz
      • Andris mondta

        2021-07-27, 12:06 du.

        Én is hajdinaliszttel csináltam mert az volt. Jó lett

        Válasz
  11. Évi mondta

    2020-05-17, 7:34 du.

    Köszi Nóri, igen, tudom! 😀 Csak hirtelen amikor a polcra néztem, hogy mi van itthon a palacsintához, a köles is ott volt, és véletlen azt írtam hajdina helyett. 😀

    Válasz
  12. Andris mondta

    2021-07-27, 12:09 du.

    Egész jól sikerült. De egy csipet só nem árt neki …

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-07-28, 11:04 de.

      Hát ha egyébként használsz sót, akkor igen, kellhet… 😉

      Válasz
  13. Judit mondta

    2021-08-30, 12:21 du.

    5 stars
    Kedves Nóra,
    előljáróban csak annyit szeretnék mondani, hogy nem vagyok vegetariánus (még?), de szeretem a húsmentes ételeket, mert a fűszer az, ami feldobja (és ehetővé teszi 😀 ) és finommá varázsolja az ételeket. IR-es lévén mostanában egyre többet olvasom a bejegyzéseidet és receptjeidet.
    tegnap elkészítettem ezt a palacsintát is, ami kicsit fura illetve szokatlan volt nekem , mivel se nem édes-se nem sós…
    Viszont örömmel ettem, mert tudom, hogy csupa egészséges összetevőből áll. 😛
    Mára maradt még, azt eszem ebédre…. zöldséges rízzsel. 😀
    ugyanis szerintem nem csak édesen jó, hanem ebédre főételnek is.
    Köszönöm a receptet! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-08-31, 8:25 de.

      Szia Judit! 🙂
      Az a helyzet, hogy én nem nagyon szoktam édesíteni, így ez banánnal nekem édes… De szoktunk rá lekvárt is tenni, úgy édesebb.
      Készítem ezt sósan is – banán helyett cukkinivel, fokhagymával, és azt a házi tejfölömbe mártogatjuk. (A cukkini mellé víz sem kell.)

      Válasz
      • Judit mondta

        2021-09-02, 9:10 de.

        🙂 igen, azt hiszem ezt is lehet variálni ízlés szerint. A banán amit tettem bele nem volt túl érett, lehet azért nem lett nekem édes, de egyáltalán nem bánom:)
        Viszont nagyon ízlett a rízzsel, szóval semmi gondon nem volt sőt! 😀
        köszönöm még egyszer a receptet!

        Válasz
  14. Eszter mondta

    2022-04-27, 7:03 du.

    Mennyi vizet kell mégis ráönteni? Hajdina lisztet használnék a vöröslencse mellé.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-04-28, 10:11 de.

      Nem tudom pontosan megmondani, mert a felesleget leöntöm, és annyi marad, amennyit a hajdina magába szívott. Szerintem ilyen esetben turmixold krémesre a lencsét vízzel, add hozzá a lisztet, és utána adogasd addig a vizet amíg kb. nokedli sűrűségű tésztát kapsz. Ha egy kanállal a serpenyőbe teszel, akkor kb. fél centi vastagon megáll, nem folyik szét.
      Remélem, ezzel tudtam segíteni!

      Válasz
  15. Tavasz Brigitta mondta

    2022-09-22, 7:33 de.

    Lehet,h.nem én hozom a spanyolviaszt, de szeretném megosztani a friss felfedezésem: kontaktgrillen sütve az igazi!! Nem kell zsiradék és gyönyörű formájú, kívül kicsit ropogós, ugyanakkor belül is tökéletesen átsült palacsintákat kaptam 2-3 perc sütéssel
    #❤️Nóri

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-22, 8:56 de.

      Köszi a tippet! 🙂 Nekem nincs ilyenem, de Lilla barátnőmnek van, és ő is nagyon szereti. Szóval mindenképpen jó, hogy megosztottad itt. 🙂

      Válasz
5 from 5 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.