• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán)

2019-09-09 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

A nyári mindenmentes háztartás sorozatom után visszatérek a finom, tápláló, növényi alapú ételek világába. Nagyon örültem, hogy ilyen sokan megmozdultatok a témára, de már hiányzott, hogy újabb finomságokat oszthassak meg… 🙂

Ma az egyik kedvenc reggelink receptjét hoztam el Nektek: évek óta zabkásával nyitjuk a napot, de nyáron rákaptunk erre a banános hajdinapalacsintára. Néhány olyan összetevőből, ami mindig van itthon, percek alatt összedobható, és külön jó hír a teljes értékű növényi étrendet követőknek, hogy a napi tucatból öt dolog is van benne… 😉 Most az új, ovis ritmusunk szerint hét közben kását reggelizünk, hétvégén ilyen palacsintát: a hűvös, őszi reggelek beköszöntével már jólesik a forró zabkása reggelire, és a hétvége is megkapja az “ünnepibb” jellegét.

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Hajdinapalacsinta két hozzávalóból

A teljes recept öt hozzávalóból áll, de maga a palacsintatészta igazából két dolgot kíván: hajdinát és vörös lencsét. Sőt… csak hajdinával is működik, de vörös lencsével valahogy több tartása lesz a palacsintának, és szeretem azt is, hogy táplálóbb. Mindkét alapanyag folyamatosan elérhető a kamrában, nagy papírzsákban (hajdina itt, vörös lencse itt, a kamrám teljes tartalmát itt találod), és így, hogy nagy kiszerelésben veszem a bio minőségű, gluténmentes alapanyagokat, kb. ugyanott jön ki az ára, mintha kisebb kiszerelésben vennék nem biot, közben a műanyag csomagolást is megspóroltam… (Tudom, hogy piacokon ennél olcsóbban is lehet kapni, de én ezzel is elégedett vagyok. A biot pedig azért választom, amikor csak tudom, mert ezzel is fenntarthatóbb lesz az életünk, és táplálóbb ételeket eszünk.) A papírzsákos gluténmentes dolgokról itt írtam korábban.

A hajdinán és a vörös lencsén kívül a lenmag azért kerül bele, hogy kicsit jobban összefogja: nélküle is meg lehet sütni, de nem lesznek ilyen pufik (mint a következő fotón). A kurkuma nem érezhető az ízén, de vidámabb színt ad a hajdinapalacsintáknak, és ezt is kipipálhatjuk a napi tucat ajánlásból. Végül a banánnal ízesítjük és édesítjük. 🙂 Lehet más gyümölccsel is készíteni, nálunk a banán családi kedvenc, egyike azon kevés dolognak, amit messzi földről importálnak, mégis rendszeresen vesszük. Bár, tudtátok, hogy Európában kis hazánk a legnagyobb banán exportőr? Ide hozzák zölden, itt megérlelik, és viszik tovább. A lényeg, hogy finom karamelles illata lesz tőle a palacsintáknak, és picit édesek is lesznek.

Friss hajtás életmód változtató program

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Banánt reggelire?!

Biztosan van néhány IR-es olvasóm, aki a szívéhez kapott, amikor a banán és a reggeli szavak ilyen közel kerültek egymáshoz. Bocsi! Igyekszem olyan teljes értékű, növényi ételek receptjeit megosztani, amelyek beilleszthetőek a konvencionális 160 gramm szénhidrátos IR-diétába is, de ez nem mindig könnyű… Semmiképpen nem akartam megtartani magamnak ezt a szuper egyszerű és tápláló receptet, szóval ha Te is a 160g CH IR-diétát követed, akkor javaslataim a következők: A. tegyél bele más gyümölcsöt vagy egyszerűen hagyd ki, B. ne reggelire edd, C. egyszer próbáld ki, hogy mit szól hozzá a vércukor szinted (mérd előtte-utána), és cselekedj az eredménynek megfelelően. (Nekem már nem okoz gondot, mivel a teljes értékű növényi étrend karban tartja/gyógyítja az IR-t, és egyébként teljes értékű növényi étrendes szemmel nézve ez egy kifejezetten IR-barát recept 😉 ).

Az olajmentes palacsintasütésről

A hócipőm tele volt már a mindenféle bevonatos serpenyőkkel, és komolyan fontolgattam, hogy átszokom a zománcos/sima inox edényzetre, de nagyon ódzkodtam ettől a dologtól, mert ezekbe tényleg olajat kell használni, mennyiségben, ahhoz, hogy ne tapadjanak le a dolgok. Végül úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a márványbevonatnak, és fél éve működik, kb. változatlanul. A többi teflon/kerámia bevonatos ilyenkor már kezdett letapadni itt-ott, és max. egy évig bírták. Meglátjuk…

Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes hozzávalók akár 5-10% kedvezménnyel

Tudom, hogy olyan is lesz köztetek, aki meg arra szisszen fel, hogy miért kenem ki olajjal a serpenyőt, mikor ezekben anélkül is lehet sütni. Egyrészt tényleg lehet, de szerintem könnyebben leég és az élmény sem pont olyan, mint ezzel a ecsetnyi olívaolajjal (kb. minden második sütésnél kenek). Hosszan tudnám ecsetelni (muhaha), hogy miért nem érzem létkérdésnek az abszolút hozzáadott olajmentességet, de a lényeg, hogy átgondoltam, és azt a tudatos döntést hoztam, hogy nekünk ez így jó: egy ecsetvonásnyi olaj, de annyi kell.

A fotókon datolya szirupot használtam dekornak, de egyébként lekvárral szoktuk enni (mióta a nyáron eltettem egy jó adagot, házival, ami csak gyümölcsből készült).

5.0 from 4 reviews
Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
25 perc
Össz. idő
30 perc
 
Gluténmentes, vegán banános hajdinapalacsinta reggelire: a teljes értékű növényi étrend jegyében minden hozzávaló szerepel a napi tucat ajánlásban.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: palacsinta
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 25 db
Hozzávalók
  • 170g hajdina (papírzsákos kiszerelés itt)
  • 50g vörös lencse (papírzsákos kiszerelés itt)
  • 3 ek. darált lenmag
  • ¼ kk. őrölt kurkuma
  • 1 banán
  • olívaolaj a kenéshez
Elkészítés
  1. A hajdinát és a vörös lencsét áztasd be előző este. (Ha elfelejtetted, akkor őröld meg őket késes kávédarálóval vagy turmixgéppel és dolgozz tovább a lisztjeikkel.)
  2. Másnap szűrd le és tedd turmixgépbe. Add hozzá a lenmagot, kurkumát és önts rá annyi vizet, hogy a tetején lévő magocskák még éppen kikandikáljanak (ne lepje el). Tedd a tetejére a megháozott banánt is, és alaposan turmixold össze! (Eleinte kicsit nehezebben megy - egyszer állítsd meg, hogy a levegő buborék felússzon az aljáról onnan sima ügy.)
  3. Kend át a serpenyőt olívaolajjal és forrósítsd fel.
  4. Evőkanányi adagokból süss palacsintákat - amikor a teteje is kezd megszilárdulni, fordítsd meg. Én 2x5 kicsit szoktam sütni a gyerekeknek, és kettő nagyot nekünk ebből az adagból. (A nagyokat szét kell teríteni.) Jó étvágyat, jó reggelit!
Tápanyag információ
tálalási adag: 5 db kalória: 200 kcal zsír: 3,3 g Szénhidrát: 38 g cukor: 3,7 g rost: 6,4 g fehérje: 8,0 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán,...
Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Egy nap teljes értékű növényi étrend - ősz

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, hajdina, napi tucat, palacsinta, reggeli, teljes értékű növényi étrend, vöröslencse

Előző bejegyzés « Tisztaság mindenmentesen – vegyszer- és hulladékmentes háztartás
Következő bejegyzés Pizza teljesértékű gluténmentes gabonákból (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ilona mondta

    2019-09-10, 1:58 du.

    Kedves Nóri! Köszönöm az újabb recepteket.Banános palacsintát szoktam sütni; zabpehely és quionaliszttel, nagyon finom.De kipróbálom az általad küldött receptet.Üdv.Ilona

    Válasz
  2. Baranyai Judit mondta

    2019-09-10, 2:25 du.

    Szia Nôri!nagyon köszönöm a recepteket,màr próbàlgatom őket.bananos gofritbszoktam készíteni,de a palacsintát is kipróbàlom.udv Judit

    Válasz
  3. Amaki mondta

    2019-09-11, 5:18 du.

    A banánon kívül ősziarackkal vagy szilvával is készíthető?

    Válasz
  4. Amaki mondta

    2019-09-11, 8:26 du.

    Esetleg fügével? Az édes, az állaga pedig hasonló a banánhoz, nem vizes.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-12, 10:18 de.

      Szerintem kb. bármivel, mivel a tészta gyümölcs nélkül is működik. 🙂

      Válasz
  5. Eszter mondta

    2019-09-18, 2:03 du.

    Nóri, köszönjük, az egész család imádja! Olyan jó, hogy van valaki, aki ennyire bátran nyúl a babokhoz és lencsékhez.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-18, 2:58 du.

      Örülök, hogy bevált!

      Válasz
  6. Csenge mondta

    2019-09-18, 8:35 du.

    Egyre jobban fúrja az oldalamat a reggeli kàsa recepted.
    Hol találom?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-23, 10:36 de.

      Most, hogy így mondod, lehet, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. 😀 Egyébként 1 banán van benne, 2 bögre zabpehely, 3 bögre víz, 3 ek. darált lenmag, pici kurkuma, és házi szilvalekvár. Ez négyünknek elég.

      Válasz
  7. Kamilla mondta

    2019-09-24, 8:05 de.

    Szia Nóri! Pontosan melyik serpenyőt haználod most? Nekem is elegem volt a bevonatosokból, én a hulladékmentesség jegyében most vas palacsintasütőt vettem (De Buyer Mineral B), de nem vagyok elégedett vele. Szóval mit ajánlasz?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-24, 8:23 de.

      Szia,
      Berlinger Haus márványbevonatos. Május óta van meg, egyelőre meg se pisszen. A többi ilyenkor már kezdett itt-ott letapadni… Reméljük a legjobbakat. 🙂

      Válasz
  8. Hópihe mondta

    2020-02-26, 11:28 de.

    Kedves Nóri!

    Gratulálok az oldaladhoz, amit csak nemrég fedeztem fel, amióta kiderült a gluténérzékenységem. Rengeteg fantasztikus receptet osztasz meg velünk, amiért nagyon-nagyon hálásak vagyunk (azt hiszem írhatom ezt a többi olvasó nevében is) 🙂
    Látszik a gondos és szeretetteljes hozzáállás, mondhatni “gyümölcséről ismerszik meg a fa” !
    Köszönöm az oldalt, és további sok sikerélményt kívánok:

    Hópihe

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-26, 11:39 de.

      Köszönöm! 🙂

      Válasz
  9. Évi mondta

    2020-02-27, 8:20 du.

    Kedves Nóri, a reggeli kásátokhoz melyik zabpelyhet használod? Nagyon szépen köszönöm,

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:03 de.

      Szia,
      Aliban vesszük a sárga zacskós nagy szeműt.(Ez nem gluténmentes, nem ismerek gm. nagy szeműt sajnos.)

      Válasz
  10. Évi mondta

    2020-05-05, 9:18 du.

    Szia Nóri!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha köles nincs itthon de köles liszt van, az helyettesíthető – e vele?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-08, 1:25 du.

      Szia,
      nem értem – hajdina helyett hajdinaliszt? Az mehet, akkor nem kell áztatni. Köles nincs a receptben.:D

      Válasz
  11. Évi mondta

    2020-05-17, 7:34 du.

    Köszi Nóri, igen, tudom! 😀 Csak hirtelen amikor a polcra néztem, hogy mi van itthon a palacsintához, a köles is ott volt, és véletlen azt írtam hajdina helyett. 😀

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és kétgyermekes anya. Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig. Többet rólam és az oldalról.

Friss hajtás életmód változtató program
Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum