A nyári mindenmentes háztartás sorozatom után visszatérek a finom, tápláló, növényi alapú ételek világába. Nagyon örültem, hogy ilyen sokan megmozdultatok a témára, de már hiányzott, hogy újabb finomságokat oszthassak meg… 🙂
Ma az egyik kedvenc reggelink receptjét hoztam el Nektek: évek óta zabkásával nyitjuk a napot, de nyáron rákaptunk erre a banános hajdinapalacsintára. Néhány olyan összetevőből, ami mindig van itthon, percek alatt összedobható, és külön jó hír a teljes értékű növényi étrendet követőknek, hogy a napi tucatból öt dolog is van benne… 😉 Most az új, ovis ritmusunk szerint hét közben kását reggelizünk, hétvégén ilyen palacsintát: a hűvös, őszi reggelek beköszöntével már jólesik a forró zabkása reggelire, és a hétvége is megkapja az “ünnepibb” jellegét.
Hajdinapalacsinta két hozzávalóból
A teljes recept öt hozzávalóból áll, de maga a palacsintatészta igazából két dolgot kíván: hajdinát és vörös lencsét. Sőt… csak hajdinával is működik, de vörös lencsével valahogy több tartása lesz a palacsintának, és szeretem azt is, hogy táplálóbb. Mindkét alapanyag folyamatosan elérhető a kamrában, nagy papírzsákban (hajdina itt, vörös lencse itt, a kamrám teljes tartalmát itt találod), és így, hogy nagy kiszerelésben veszem a bio minőségű, gluténmentes alapanyagokat, kb. ugyanott jön ki az ára, mintha kisebb kiszerelésben vennék nem biot, közben a műanyag csomagolást is megspóroltam… (Tudom, hogy piacokon ennél olcsóbban is lehet kapni, de én ezzel is elégedett vagyok. A biot pedig azért választom, amikor csak tudom, mert ezzel is fenntarthatóbb lesz az életünk, és táplálóbb ételeket eszünk.) A papírzsákos gluténmentes dolgokról itt írtam korábban.
A hajdinán és a vörös lencsén kívül a lenmag azért kerül bele, hogy kicsit jobban összefogja: nélküle is meg lehet sütni, de nem lesznek ilyen pufik (mint a következő fotón). A kurkuma nem érezhető az ízén, de vidámabb színt ad a hajdinapalacsintáknak, és ezt is kipipálhatjuk a napi tucat ajánlásból. Végül a banánnal ízesítjük és édesítjük. 🙂 Lehet más gyümölccsel is készíteni, nálunk a banán családi kedvenc, egyike azon kevés dolognak, amit messzi földről importálnak, mégis rendszeresen vesszük. Bár, tudtátok, hogy Európában kis hazánk a legnagyobb banán exportőr? Ide hozzák zölden, itt megérlelik, és viszik tovább. A lényeg, hogy finom karamelles illata lesz tőle a palacsintáknak, és picit édesek is lesznek.
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Banánt reggelire?!
Biztosan van néhány IR-es olvasóm, aki a szívéhez kapott, amikor a banán és a reggeli szavak ilyen közel kerültek egymáshoz. Bocsi! Igyekszem olyan teljes értékű, növényi ételek receptjeit megosztani, amelyek beilleszthetőek a konvencionális 160 gramm szénhidrátos IR-diétába is, de ez nem mindig könnyű… Semmiképpen nem akartam megtartani magamnak ezt a szuper egyszerű és tápláló receptet, szóval ha Te is a 160g CH IR-diétát követed, akkor javaslataim a következők: A. tegyél bele más gyümölcsöt vagy egyszerűen hagyd ki, B. ne reggelire edd, C. egyszer próbáld ki, hogy mit szól hozzá a vércukor szinted (mérd előtte-utána), és cselekedj az eredménynek megfelelően. (Nekem már nem okoz gondot, mivel a teljes értékű növényi étrend karban tartja/gyógyítja az IR-t, és egyébként teljes értékű növényi étrendes szemmel nézve ez egy kifejezetten IR-barát recept 😉 ).
Az olajmentes palacsintasütésről
A hócipőm tele volt már a mindenféle bevonatos serpenyőkkel, és komolyan fontolgattam, hogy átszokom a zománcos/sima inox edényzetre, de nagyon ódzkodtam ettől a dologtól, mert ezekbe tényleg olajat kell használni, mennyiségben, ahhoz, hogy ne tapadjanak le a dolgok. Végül úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a márványbevonatnak, és fél éve működik, kb. változatlanul. A többi teflon/kerámia bevonatos ilyenkor már kezdett letapadni itt-ott, és max. egy évig bírták. Meglátjuk…
Tudom, hogy olyan is lesz köztetek, aki meg arra szisszen fel, hogy miért kenem ki olajjal a serpenyőt, mikor ezekben anélkül is lehet sütni. Egyrészt tényleg lehet, de szerintem könnyebben leég és az élmény sem pont olyan, mint ezzel a ecsetnyi olívaolajjal (kb. minden második sütésnél kenek). Hosszan tudnám ecsetelni (muhaha), hogy miért nem érzem létkérdésnek az abszolút hozzáadott olajmentességet, de a lényeg, hogy átgondoltam, és azt a tudatos döntést hoztam, hogy nekünk ez így jó: egy ecsetvonásnyi olaj, de annyi kell.
A fotókon datolya szirupot használtam dekornak, de egyébként lekvárral szoktuk enni (mióta a nyáron eltettem egy jó adagot, házival, ami csak gyümölcsből készült).
- 170g hajdina (papírzsákos kiszerelés itt)
- 50g vörös lencse (papírzsákos kiszerelés itt)
- 3 ek. darált lenmag
- ¼ kk. őrölt kurkuma
- 1 banán
- olívaolaj a kenéshez
- A hajdinát és a vörös lencsét áztasd be előző este. (Ha elfelejtetted, akkor őröld meg őket késes kávédarálóval vagy turmixgéppel és dolgozz tovább a lisztjeikkel.)
- Másnap szűrd le és tedd turmixgépbe. Add hozzá a lenmagot, kurkumát és önts rá annyi vizet, hogy a tetején lévő magocskák még éppen kikandikáljanak (ne lepje el). Tedd a tetejére a megháozott banánt is, és alaposan turmixold össze! (Eleinte kicsit nehezebben megy - egyszer állítsd meg, hogy a levegő buborék felússzon az aljáról onnan sima ügy.)
- Kend át a serpenyőt olívaolajjal és forrósítsd fel.
- Evőkanányi adagokból süss palacsintákat - amikor a teteje is kezd megszilárdulni, fordítsd meg. Én 2x5 kicsit szoktam sütni a gyerekeknek, és kettő nagyot nekünk ebből az adagból. (A nagyokat szét kell teríteni.) Jó étvágyat, jó reggelit!
Kedves Nóri! Köszönöm az újabb recepteket.Banános palacsintát szoktam sütni; zabpehely és quionaliszttel, nagyon finom.De kipróbálom az általad küldött receptet.Üdv.Ilona
Szia Nôri!nagyon köszönöm a recepteket,màr próbàlgatom őket.bananos gofritbszoktam készíteni,de a palacsintát is kipróbàlom.udv Judit
A banánon kívül ősziarackkal vagy szilvával is készíthető?
Esetleg fügével? Az édes, az állaga pedig hasonló a banánhoz, nem vizes.
Szerintem kb. bármivel, mivel a tészta gyümölcs nélkül is működik. 🙂
Nóri, köszönjük, az egész család imádja! Olyan jó, hogy van valaki, aki ennyire bátran nyúl a babokhoz és lencsékhez.
Örülök, hogy bevált!
Egyre jobban fúrja az oldalamat a reggeli kàsa recepted.
Hol találom?
Most, hogy így mondod, lehet, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. 😀 Egyébként 1 banán van benne, 2 bögre zabpehely, 3 bögre víz, 3 ek. darált lenmag, pici kurkuma, és házi szilvalekvár. Ez négyünknek elég.
Szia Nóri! Pontosan melyik serpenyőt haználod most? Nekem is elegem volt a bevonatosokból, én a hulladékmentesség jegyében most vas palacsintasütőt vettem (De Buyer Mineral B), de nem vagyok elégedett vele. Szóval mit ajánlasz?
Szia,
Berlinger Haus márványbevonatos. Május óta van meg, egyelőre meg se pisszen. A többi ilyenkor már kezdett itt-ott letapadni… Reméljük a legjobbakat. 🙂
Kedves Nóri!
Gratulálok az oldaladhoz, amit csak nemrég fedeztem fel, amióta kiderült a gluténérzékenységem. Rengeteg fantasztikus receptet osztasz meg velünk, amiért nagyon-nagyon hálásak vagyunk (azt hiszem írhatom ezt a többi olvasó nevében is) 🙂
Látszik a gondos és szeretetteljes hozzáállás, mondhatni “gyümölcséről ismerszik meg a fa” !
Köszönöm az oldalt, és további sok sikerélményt kívánok:
Hópihe
Köszönöm! 🙂
Kedves Nóri, a reggeli kásátokhoz melyik zabpelyhet használod? Nagyon szépen köszönöm,
Szia,
Aliban vesszük a sárga zacskós nagy szeműt.(Ez nem gluténmentes, nem ismerek gm. nagy szeműt sajnos.)
Szia Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha köles nincs itthon de köles liszt van, az helyettesíthető – e vele?
Szia,
nem értem – hajdina helyett hajdinaliszt? Az mehet, akkor nem kell áztatni. Köles nincs a receptben.:D
Köszi Nóri, igen, tudom! 😀 Csak hirtelen amikor a polcra néztem, hogy mi van itthon a palacsintához, a köles is ott volt, és véletlen azt írtam hajdina helyett. 😀