• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)

2020-12-02 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

Ahogy az előző bejegyzésemben meséltem, éppen a nagyink karácsonyi menüjét fordítom teljes értékű növényi étrendre. Nekem anno elég furcsa volt, hogy ők karácsonykor halat esznek hallal, de így nincs mit tenni, a növényi alapú halászlé után nekiálltam bundázott hal ízű növényeket kóstolni. 😀 Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm azt is, hogy miket próbáltam, és milyen eredménnyel, hogy saját ízlésedre formálhasd a vegán rántott halad. 🙂

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Sokszor jelent számomra komoly kihívást, hogy használható fotót készítsek az ételeimről (különösen a levesekkel és a különböző fehér kencékkel szoktam birkózni), de most odáig fajult a helyzet, hogy megszavaztattam Facebookon, hogy egyáltalán feltegyem-e ezt a receptet. 😀

Növényi “hal”

Hal ízt növényi alapon algákkal tudunk elérni. Valójában az “igazi” hal is az elfogyasztott algáktól halízű, szóval nincs új a nap alatt… Én ehhez (sushihoz való) nori lapot szoktam használni, de több helyen olvastam, hogy a dulce alga találóbb – ha olyan helyen élsz, ahol be tudod szerezni, érdemes lehet kipróbálni.

A hal íz után a hal állagot kellett megkeresem. Jött már szembe velem padlizsános, gombás, karfiolos, banánvirágos, paradicsomos, répás hal is… 😀 Nekem a haltalanlé sikere után a padlizsán volt szimpatikus, és a banánvirágot is mindenképpen ki akartam próbálni…

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

Mi az a banánvirág?

A banánfa virága. Akkor hallottam róla először, amikor Londonban megnyílt első vegán fish & chips étterem, ahol banánvirágból készítették a bundázott halat. Azért alkalmas a feladatra, mert olyan puha, szálasan szétváló állaga van, mint a halnak vagy a sült csirkének, íze viszont kb. semmi, így egy kis pácolással bármivé átvarázsolható. Megjelenésre egyébként az articsókára emlékeztet. Sós vizes konzervben lehet kapni, én a nori lappal együtt a Bulkshopból rendeltem.

Vegán rántott hal kisokos

Sütöttem padlizsánt és banánvirágot, noris páccal és pác nélkül (noris bundával), csak a csicseris bundával és plusz morzsába forgatva is. Tanulságaim:

  • Jót tesz az éjszakai algás pác, intenzívebb ízt ad, mint a “csak” algás bunda.
  • Nekünk jobban ízlett a morzsa nélküli változat, mert a morzsával vastagodott bunda valahogy elviszi a főszerepet…
  • A banánvirág állaga tényleg nagyon hasonlít a sült halra (vagy csirkére), olyannyira, hogy számomra túl élethű, ezért nekem a padlizsán sokkal szimpatikusabb. 😀 (A padlizsán azért alapvetően padlizsánízű marad, némi halas beütéssel…)
  • A banánvirággal kicsit nehézkes dolgozni: kb. a konzerv fele levált levelekből állt, ráadásul panírozás közben is lepotyoghat… Nekem az vált be, hogy az egészben maradt virágokat paníroztam először, és a végén a megmaradt leveleket összeforgattam a maradék bundával, majd kanállal kis halmokat rendeztem belőle a tepsiben. Megsülve a bunda már összetartja a leveleket.

"Rántott hal" (TÉNÉ, vegán, gluténmentes) |mindenmentes.hu

És akkor a recept:

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
 
Nyomtat
Előkészület
12 óra
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
12 óra 20 perc
 
Vegán rántott "hal" többféleképpen. Gluténmentes, teljes értékű növényi recept.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: főétel
Konyha: gluténmetes, vegán, TÉNÉ
adag: 4
Hozzávalók
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán (kb. 500)
  • 1 banánvirág konzerv
  • 2 nori lap
  • 1 tk. só*
  • 50g csicseriborsó liszt
  • 50g hajdinaliszt (vagy szemes hajdina darálva)
  • ½ tk. fekete só
  • késhegynyi őrölt kurkuma
Elkészítés
  1. A padlizsánt vágd 0,5-1 cm vastag szeletekre, a banánvirágokat csepegtesd le.
  2. A páchoz a nori lapokat és a sót turmixold össze kb. 1,5 dl vízzel (vagy ha nincs turmixod tépegesd jó apróra a norit). Forgasd meg benne a padlizsán szeleteket és a banánvirágokat, majd éjszakára tedd a hűtőbe.
  3. A bundához keverd össze egy tálban a hajdinalisztet, csicseriborsó lisztet, fekete sót, kurkumát, majd adj hozzá annyi vizet, amennyivel sűrűn folyó masszát kapsz. (Ha túl híg, lefolyik a szeletekről, tegyél még bele pici lisztet, ha pedig túl sűrű, beleragad minden, akkor pici vizet.)
  4. Forgasd meg benne a padlizsán szeleteket és a banánvirágokat, majd tedd egy tepsibe, és süsd 200 fokon légkeveréssel 15-20 percig, amíg a széle pirulni kezd. (A padlizsán szeleteknek elég lehet 10-15 perc is, különösen, ha vékonyabbak, de a banánvirág-levél kupacoknak kell a 20 perc is.)
Megjegyzések
* A hal ízhez hozzátartozik a só, de ha egyébként sómentesen főzöl, akkor nyilván itt is kihagyhatod.

A bundába tehetsz egy-két ek. citromlevet, finomra vágott kaprot is.

Mártogatósnak tartár helyett kevés vízzel hígabbra kevert krémsajtot ajánlok hozzá.

A recept csak a "hal" hozzávalóit tartalmazza és a tápanyag info is eszerint készült.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 127 kcal zsír: 1,7 g Szénhidrát: 31 g rost: 11 g fehérje: 7,6 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, karácsony, TÉNÉ, ünnepelünk, vacsora

Előző bejegyzés « Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum