Már szerepel egy „mézetlen kalács” a blogomon (itt): ő cukormentes, lowcarb,keményebbre sülő változat, még a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) előtt készült. Éppen ezért szerettem volna frissíteni a mindenmentes mézeskalács kínálatot a TÉNÉ változattal: az új finom puha sütés után, de pár nap alatt keményebbre szárítható. Mindkét recept vegán és gluténmentes.
Ez a recept egyébként hihetetlenül egyszerű: 8 hozzávalóból, egyetlen tálban, kb. 10 perc alatt összegyúrható, és egy óra pihenés után szaggatható. Az állaga teljesen gyerekbarát, nem ragad, álom vele dolgozni.
Mindenmentes mézeskalács
Miben más ez a mézeskalács az előző változathoz képest? Mindkét mézeskalács receptem vegán és gluténmentes, de míg az előzőnél az volt a szempont, hogy minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal „ússzam meg” a sütést, addig a TÉNÉ változatban az a cél, hogy ha lehet, csak teljes értékű növényi hozzávalókat használjak. Teljes értékű az, amiből nem vettünk el semmit, és nem is adtunk hozzá semmit. Ezért került a tésztába teljes értékű liszt a keményítő helyett, és datolya szirup az édesítőszerek helyett. Így történt, hogy ez a mindenmetes mézeskalács nem hozzáadott cukor mentes: ha lowcarb, szénhidrát számolós IR étrendet követsz, akkor valószínűleg nem ezt keresed (hanem ezt).
Mivel helyettesíthetem?
Mindig sokan kérdezitek, hogy mit mivel lehet csere-berélni, úgyhogy előre összegyűjtöttem pár dolgot.
A lisztek elég szabadon variálhatóak: köles, barna rizs, sőt darált vöröslencse is helyettesíthető bármelyik liszt helyett, vagy sütheted csak zab- vagy hajdinalisztből is. A vörös lencse szuperül kiemeli a fűszereket, de arra számíts, hogy állás közben egyre karakteresebb lesz az íze. A többi liszttel kapcsolatban csak arra figyelj, hogy picit több/kevesebb folyadék kellhet: a tészta frissen kicsit nedves, ragadós, egy óra állás után kell sima, rugalmas, gyúrható legyen. Ha repedezik, pici folyadékkal, ha ragad, pici liszttel javítsd.
Datolyaszirup helyett használhatsz agávé (vagy más) szirupot, ha nem akarod, hogy ilyen erős színe legyen a mézeseknek, de tudd, hogy az agávé szirup nem teljes értékű hozzávaló. Használhatsz ugyananyi datolyát is, vízben puhítva, de akkor robotgéppel aprítva kell összegyúrnod.
És akkor a recept:
- 200g hajdinaliszt
- 100g zabpehelyliszt
- 30g lenmag, darálva
- 1 kk. mézeskalács fűszer*
- ½ kk. szódabikarbóna
- 3 ek. (90g) magvaj (mandulavaj vagy kesuvaj)
- 150g növényi tej (kókuszos zabtejet használtam)
- 150g datolyaszirup**
- A sütőt melegítsd elő alul-felül sütéssel 180 fokra.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a liszteket, a darált lenmagot, a fűszereket és a szódabikarbónát.
- A közepébe készíts egy kis krátert, és tedd bele a magvajat, növényi tejet, datolya szirupot.
- Gyúrd össze alaposan és egy órát pihentesd a konyhapulton.
- Vékonyan lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastagra, és szaggasd.
- Süsd 8 percig, majd hagyd kihűlni.
- Tárolhatod zárt dobozban, és puha marad, vagy szabad levegőn hagyhatod, és akkor pár nap alatt keményebb lesz (dísznek szerencsésebb).
** Az a datolyaszirup, amit hozzávalóknál linkeltem (Rapunzel), teljes értékű, mert egész datolyából és vízből készül. Ha nem tudsz/akarsz ilyet venni, készíthetsz otthon is: puha/vízbe áztatott datolyát turmixolj simára annyi vízzel, amennyivel éppen sikerül (minél kevesebbel).
Ízesítheted még vanília kivonattal, bio narancs reszelt héjával is.
Díszítésnek használhatsz magokat (csicserilével tudod felragasztani), vagy tojásmentes mázat az előző receptből.
8 napig tároltam eddig a legtovább, tehát eddig biztosan eltartható.
Kedves Nóri,
a mavajat mivel tudom helyettesíteni?
Köszi, Zsuzsa
Más zsiradékkal, pl. olíva vagy kókuszolajjal. Ezekből fele-harmada is elég (próbáld ki), de így már nem teljes értékű.
Kedves Nóri,
Problémát okoz a süti állagában ha a hajdinalisztet cserélem ki pl.: teljes kiőrlésű tönkölylisztre?
Köszönöm: Fruzsi
Szerintem nem.
Szia! 🙂 Nagton szuper recept, köszi, hogy megosztod velünk. Allergiás vagyok sajna az olajos magvakra – lenmagot, ha csak elhagyom nem okozok nagy gondot szerinted? Vagy tojás helyett használod? Mert akkor cserélném útifűmaghéjrara vagy chia magra, akkor is maradjon a 30g? Vagy legyen gesztenyeliszt? Te mit javasolnál? Előre is nagyon köszi!
Szia Viki,
chia magból ugyanannyi kellene, vagy útifűmaghéj is jó, abból szerintem elég egy evőkanál.
De jó, nagyon köszi. 🙂 Be is tervezem és kipróbálom ezt is.
Saját őrlésű abliszt és árpaliszt keverékével csináltam meg és útifűmaghéjjal, illetve mézzel. A folyadék ezekhez az anyagokhoz picit sok volt, de 30-40 g lisztet még hozzágyúrtam és szuper formázható lett a tészta, 3 óra állás után. Igazi gyerekkompatibilis recept, mintha gyurma lenne. Dobozban tárolom, szuper puha. Köszönöm a receptet! 🙂
Szia! Szódabikarbóna helyett jó lesz sütőporral? Csak az van itthon.:/
Köszönöm a receptet! Komolyan mondom, finomabb, mint a lisztes-mézes változat, és sütőporral (1 kk.) is működik!
Na, most olvasom sorba. Szuper hír! 🙂
Persze. 🙂 Remélem, megsütötted úgy is – már ünnepek előtti offline módban voltam, amikor kérdezted.