• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Tengeri hal diós, gluténmentes bundában paradicsomos rizottóval

2012-07-03 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Még hogy a 160g szénhidrátra tervezett, alacsony glikémiás indexű és gluténmentes diétába nem fér bele semmi, ami bundázott! Mikor tavaly elkezdtem diétázni, azt hittem, hogy soha többet nem eszem bundázott dolgokat. Emlékszem, egy kis cukkinit rántottam ki, és a liszt és a zsemlemorzsa visszaméricskéléséből kiszámoltam, hogy bőven meghaladja az ebédre való kvótámat csak az, ami a 30 dekás cukkini ruhájában van… (Arról nem is beszélve, hogy a sült zsemlemorzsa milyen sebességgel emeli a vércukorszintet.) Azóta ráadásul a kenyér, liszt, zsemle, stb. is kiesett az étrendünkből.

Tengeri hal diós, gluténmentes bundában paradicsomos rizottóval

Mostanában több recepttel is találkoztam, ahol darált dióval helyettesítették a zsemlemorzsát pl. pástétomban, rakott dolgokban. Gondoltam egy merészet, és „egyszer mindent ki lehet próbálni” alapon megpróbáltam tojásba és dióba panírozni tengeri halat. Nem ez lesz a legkönnyebben elkészíthető receptem, mivel nagyon oda kell figyelni a sütésnél a hőfokra és az időre is, hogy a hal átsüljön, de a dió ne égjen meg. Az első szelet elég lehangolóan festett, mert sütés közben leesett a bundája, de az íze rendben volt. A második szelet már külalakra is szépen sikerült, az íze pedig alapvetően bundázott hal, csak utóízben halvány pirított dió. Azt hiszem, itt az ideje, hogy végleg lecseréljem a „soha többé” hozzáállásomat a „hegedülni is tudok, csak még nem próbáltam”-ra.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ez az egyszerűen nagyszerű összeállítás a limelébe áztatott hallal és a paradicsomos rizottóval egyébként egy portugál vendégünk házi receptje, amit a melanzane parmigianahoz hasonlóan a saját konyhában nyílt alkalmam ellesni, a CouchSurfing rendszernek köszönhetően.

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet (mirelit) tengeri hal (~400-500g)
1 lime leve
50g darált dió (ráhagyással!)
1 nagy vagy 2 kis tojás
200g előgőzölt barna rizs
500g passzírozott paradicsomkonzerv
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
100ml olívaolaj
2 ek. kókuszzsír
só, bors

A darált diót visszamértem, és 50g-ot kötött meg összesen a 4 halszelet. Nyilván ráhagyással kell darálni, mert nem tudjuk az utolsó szemet is rátapasztani a halra.
Hogy miért olívaolajban sütöttem? Mert így tanultam az eredeti receptet: a halon érezhető az olívaolaj íze és így még finomabb. A mérsékelt hőfok az olajnak is jól jön, mert az sem bírja a magas hőmérsékletet.

Így készül:
1. A halszeleteket egy tálcára fektetjük, és ha kiolvadtak, alaposan meglocsoljuk a lime levével, kicsit sózzuk. 10-15 percre állni hagyjuk.
2. Felaprítjuk a vöröshagymát, átnyomjuk a fokhagymát. A kókuszzsíron, közepes fokozaton együtt megpároljuk őket. Közben megmossuk a rizst.
3. Ha a hagyma kezd üveges lenni, hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomkonzervet. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Ha felfőtt, mérsékeljük a tűzhely fokozatát és lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul (15-20 perc).
4. Közben megmossuk és felaprítjuk a petrezselymet. Ha puha a rizs, belekeverjük a petrezselymet, kikapcsooljuk a tűzhelyet és fedővel lefedjük a kész rizottót.
5. A halszeleteket papírszalvétával alaposan leitatjuk, mert ha túl nedvesek, ledobják a bundájukat. Óvatosan, nehogy összetörjenek, megforgatjuk őket a tojásban majd a darált dióban.
6. Közepes fokozaton felmelegítjük az olívaolajat egy serpenyőben (az én tűzhelyemen az 5-ös fokozat volt a jó a 12-ből), és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük a bundázott halszeleteket.

Ízlés szerint tálalhatunk hozzá lime vagy citromgerezdeket. A szénhidráttartalom összesen éppen 200g, így 50g CH/ebéd. Jó étvágyat!

Tengeri hal diós, gluténmentes bundában paradicsomos rizottóval

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes Címkék: archiv, bundázott, ebéd, hal

Előző bejegyzés « Gyümölcsjoghurt házilag
Következő bejegyzés Sült padlizsános szendvics fokhagymás joghurttal »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum