2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hát ez a nap is eljött. Sok év főzés, 3 év blogolás, több, mint 200 recept és 10.000 Facebook-követő után végre sikerült sós harapnivalót sütnöm. Nem arról van szó, hogy a sütőm kivetné magából a nem édes dolgokat… Többször nekiláttam már valamilyen sós recepten dolgozni, de hogy, hogy nem, minden tészta csokis muffinná vagy almás pitévé vált a kezeim között… Úgy tűnik, ennyire édesszájú vagyok. A múlt héten végül megtört a jég…

Ha már nekiláttam, igyekeztem mindenkire gondolni, így ez a kis sós harapnivaló glutén-, élesztő-, tojásmentes és vegán. Annyi teljes kiőrlésű lisztet pakoltam bele, amennyit elbírt a tészta, hogy minél rostdúsabb legyen a szénhidrátok lassú felszívódása miatt. Olajos mag és kukoricamentes is, mert a kukoricaliszt lecserélése merül fel a leggyakrabban a hozzászólásaitokban.
És persze, ha már sütünk, legyen egy recept villámgyors is: hát ez az lett. Kb. 30 perc sütéssel együtt!

Hozzávalók egy tepsihez:
40g hajdinaliszt
60g barna rizsliszt
50g tápiókakeményítő
1 kk. só
1 kk. köménymag
60g olívaolaj
100g víz
A köleslisztet és a hajdinalisztet magam őrlöm kis házi kávédarálóval, mert így olcsóbb és egyszerűbb. Ez a recept aprítógépben készül a leggyorsabban, de biztos vagyok benne, hogy anélkül is boldogulni fogsz. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen konyhagépeket használok, katt ide.
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
- Mérd aprítógépbe a szilárd hozzávalókat, majd a folyékonyakat.
- Néhányat pulzálva, majd folyamatosan keverve dolgozd jól össze a tésztát.
- Kanalazd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, a tésztagombóc tetejét locsold meg egy kis olívaolajjal – így könnyebb lesz nyújtani. Takard le még egy ív sütőpapírral, és a két lap között nyújtsd minél vékonyabbra.
- Óvatosan húzd le a felső sütőpapírt, késsel vágd a tésztát tetszőleges mintájúra (én rombuszokat vágtam).
- Süsd 160 fokon kb. 15 percig, amíg aranybarna, vagy neked tetsző színű nem lesz. Mivel ez egy vékony réteg tészta, érdemes ránézni sütés közben, mert a vége felé egy-két perc már elég sokat számít.





Köménymag helyett természetesen használhattok más fűszert is. Nálam az első adag rozmaringgal, a második provence-i fűszerekkel készült, de a köménymagos ízlett a legjobban.
Ha még nem szerettetek bele ebbe a tésztába az egyszerű elkészítése miatt, akkor most szólok, hogy a nyers tészta hűtőben 1-2 napig eláll, és fagyasztható is.
Jólesik elnassolni így, ahogy van, és szerintem mindenféle kencékhez is remekül illene, mártogatósnak.

Szia Nóri! Isteni ez a recept!Folyamatosan sütöm.El kell raknom szem elől, mert nem tudok megálljt parancsolni magamnak.Köszönet a receptért!!!! Én jó sok szezámmaggal is csináltam már.Hát…..nem tudom melyik a finomabb.
További szép napot :
Gitta
Kedves Nóri! Ezt meglehet úgy csinálni, mint a ropit? Zacskóba beteszem és kinyomom a tésztát?
Szia,
Ez nálam is tervben van, még nem tudom. Ha kipróbálod, írd meg, milyen lett! Ha én is kipróbálom, és jó lesz, arról hallani fogsz. 🙂
Kedves Nóri!
A tápióka keményítő helyett működik kukorica keményítővel?
Mi a funkciója a keményítőnek ebben a receptben, baj lenne ha kihagynám?
Köszi a választ: Dóri
Szia Dóri,
Működni fog kukoricakeményítővel is, de ne hagyd ki, mert az tartja össze (tojás és glutén helyett). 🙂
Szia, ha nincs keményítő, mennyi tojás tartaná össze ezt a mennyiséget? Köszi
Szia,
bocsi, ezt a kérdést passzolom… Egyrészt nem ennyire egyszerű, másrészt sok éve nem sütök/főzök tojással, úgyhogy nem is tudom. Sorry.
Szia Nóri,
A rizslisztet mivel helyettesíthetném?
Köszi,
Alla
Szia,
Kukoricával, vagy arányaiban több kölessel és hajdinával. Ezek csak tippek, ill. valószínűleg más lisztekhez több vagy kevesebb keményítő és folyadék kellhet. Próbáld gyurmaállagúra készíteni. 🙂
Nóri, szerinted a kenyérrecepted is működne kukoricaliszt helyett tápiókakemenyítővel?
Szia Zsófi,
Szerintem a kenyeremben már mindent kicseréltünk valamire a hozzászólások között. 🙂 Szerintem úgy is működne, ha a másik 3 lisztet használnád hasonló arányban helyette.
Szia Nóri!
Kipróbáltam, tökéletes lett. Még úgy is, hogy a tápiókakeményítőt burgonyakeményítővel, a köleslisztet csicseriliszttel helyettesítettem.
Üdv: Zsóka
Örülök, köszi a visszajelzést!
Szia Nóri! 🙂
Mit javasolsz, inkább a nyers tésztát fagyasztani, vagy megsütve a ropogtatnivalót?
Köszi 🙂
Szia,
egyértelműen a nyers tésztát! 🙂
Szia Nóri!
Nagyon fini, csak egy bajom van, nagyon kemény, és a fogaim kicsit kivannak. Neked is ilyenre sikerül? Ha nem akkor van valami tipped hogy min változtathatnék hogy a fogaim is annyira szeressék mint én?
Köszi!
Szia,
frissen ilyen, ropogós! Tedd zárt dobozba pár órára, és megpuhul. 🙂
Szia! Ez nagyon finom lett. Én szezámmagot raktam még bele és őrölt fűszerköményt. Ajánlom mindenkinek.
Szia Nóri!
Csodás recept. A hajdinalisztet cirokliszttel helyettesítettem, és kipróbáltam friss rozmaringgal fűszerezve is. A dupla adag hipphopp elfogyott a fiam buliján – pedig mindenevők a barátai!
Azt tapasztaltam, tökéletesen működik úgy is a dolog, ha simán, sütőpapír nélkül, berakom a tésztagombócot tepsibe, és egyszerűen laposra, egyenletesre nyomkodom a tenyeremmel. (Éljen a hulladékmegtakarítás!) Nem ragad bele, egyszerűen kivehető, miután megsült, még a mosogatás sem problémás.
Köszi, hogy megírtad, örülök, hogy sikere volt!
Ja, és még egy! Kézzel is nagyon gyorsan, egyszerűen össze lehet gyúrni – így némileg kevesebb a mosogatnivaló. 🙂
Arra gondoltam, hogy két részletben sütöm meg, még vékonyabbra nyújtva a tésztát (persze kevesebb időt is adok neki a sütőben) és tortillachips alakúra vágom. Jó lehet alternatívának, mondjuk egy jóféle mártogatóshoz? 🙂
Igen, ilyen célzattal került a könyvben a mártogatósok mellé.
Azt elfejeltettem írni, hogy ezt a könyvből próbáltam ki először és azóta már többször megcsináltam nagy sikerrel 🙂 Egyszerű, gyors, finom. 🙂
Szia Nóri!
Én ebből a receptből natúr biogric utánzatot készítettem. Isteni lett. Teljesen olyan mint az eredeti. Köszönöm!!
Annyit változtattam a recepten, hogy 30 grammal több vizet tettem bele, így sima zacskóval is ki tudtam nyomni. Légkeverésesbe 200 fokon 15 percig sütöttem.
Szia Nóri!
Olíva olaj helyett jó bele a kókuszzsír és ha igen, mennyi kell bele? Én csak azt használok főzéshez, sütéshez.
Szia,
igen, jó lehet az is, én kb. 20%-kal kevesebbet tennék. Szerintem azért használtam olívaolajat, mert az szobahőn folyékony, és így puhább lett a tészta, könnyű volt vele bánni. Ha kókuszzsírral dolgozol, melegítsd meg szerintem.
Kedves Nora!
Az olajat növenyi vajjal is helyettesitehetem?
Udvozlettel:Aron
Kedves Áron,
Igen, de akkor nehezebb lesz formából kinyomni.
Kedves Nóri!
Most vettem ki a sütőből, istenien néz ki, csak annyi bajom van vele, hogy nekem olajosnak tűnik, mit ronthattam el? Kevesebb olajjal is működik szerinted?
Egyébként imádom az oldalad, köszönöm a sok receptet!
Anita
Szia Anita,
hű ez már nagyon régen volt… Próbáld ki kevesebb olajjal, már nem emlékszem sajnos, hogy miért ennyi van benne.
Szia Nóri! Vettem amaránt lisztet. Az is jó lehet ebbe vagy másik kekszedbe helyettesítőnek? Van vele tapasztalatod? KÖszi 🙂
Szia Gabi,
sajnos nem szeretem az amaránt ízét, így csak egyszer volt nálunk, nincs vele tapasztalatom…