2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Hát ez a nap is eljött. Sok év főzés, 3 év blogolás, több, mint 200 recept és 10.000 Facebook-követő után végre sikerült sós harapnivalót sütnöm. Nem arról van szó, hogy a sütőm kivetné magából a nem édes dolgokat… Többször nekiláttam már valamilyen sós recepten dolgozni, de hogy, hogy nem, minden tészta csokis muffinná vagy almás pitévé vált a kezeim között… Úgy tűnik, ennyire édesszájú vagyok. A múlt héten végül megtört a jég…

Ha már nekiláttam, igyekeztem mindenkire gondolni, így ez a kis sós harapnivaló glutén-, élesztő-, tojásmentes és vegán. Annyi teljes kiőrlésű lisztet pakoltam bele, amennyit elbírt a tészta, hogy minél rostdúsabb legyen a szénhidrátok lassú felszívódása miatt. Olajos mag és kukoricamentes is, mert a kukoricaliszt lecserélése merül fel a leggyakrabban a hozzászólásaitokban.
És persze, ha már sütünk, legyen egy recept villámgyors is: hát ez az lett. Kb. 30 perc sütéssel együtt!

Hozzávalók egy tepsihez:
80g kölesliszt
40g hajdinaliszt
60g barna rizsliszt
50g tápiókakeményítő
1 kk. só
1 kk. köménymag
60g olívaolaj
100g víz
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
A köleslisztet és a hajdinalisztet magam őrlöm kis házi kávédarálóval, mert így olcsóbb és egyszerűbb. Ez a recept aprítógépben készül a leggyorsabban, de biztos vagyok benne, hogy anélkül is boldogulni fogsz. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen konyhagépeket használok, katt ide.
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
- Mérd aprítógépbe a szilárd hozzávalókat, majd a folyékonyakat.
- Néhányat pulzálva, majd folyamatosan keverve dolgozd jól össze a tésztát.
- Kanalazd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, a tésztagombóc tetejét locsold meg egy kis olívaolajjal – így könnyebb lesz nyújtani. Takard le még egy ív sütőpapírral, és a két lap között nyújtsd minél vékonyabbra.
- Óvatosan húzd le a felső sütőpapírt, késsel vágd a tésztát tetszőleges mintájúra (én rombuszokat vágtam).
- Süsd 160 fokon kb. 15 percig, amíg aranybarna, vagy neked tetsző színű nem lesz. Mivel ez egy vékony réteg tészta, érdemes ránézni sütés közben, mert a vége felé egy-két perc már elég sokat számít.





Köménymag helyett természetesen használhattok más fűszert is. Nálam az első adag rozmaringgal, a második provence-i fűszerekkel készült, de a köménymagos ízlett a legjobban.
Ha még nem szerettetek bele ebbe a tésztába az egyszerű elkészítése miatt, akkor most szólok, hogy a nyers tészta hűtőben 1-2 napig eláll, és fagyasztható is.
Jólesik elnassolni így, ahogy van, és szerintem mindenféle kencékhez is remekül illene, mártogatósnak.

Szia Nóri! Isteni ez a recept!Folyamatosan sütöm.El kell raknom szem elől, mert nem tudok megálljt parancsolni magamnak.Köszönet a receptért!!!! Én jó sok szezámmaggal is csináltam már.Hát…..nem tudom melyik a finomabb.
További szép napot :
Gitta
Kedves Nóri! Ezt meglehet úgy csinálni, mint a ropit? Zacskóba beteszem és kinyomom a tésztát?
Szia,
Ez nálam is tervben van, még nem tudom. Ha kipróbálod, írd meg, milyen lett! Ha én is kipróbálom, és jó lesz, arról hallani fogsz. 🙂
Kedves Nóri!
A tápióka keményítő helyett működik kukorica keményítővel?
Mi a funkciója a keményítőnek ebben a receptben, baj lenne ha kihagynám?
Köszi a választ: Dóri
Szia Dóri,
Működni fog kukoricakeményítővel is, de ne hagyd ki, mert az tartja össze (tojás és glutén helyett). 🙂
Szia, ha nincs keményítő, mennyi tojás tartaná össze ezt a mennyiséget? Köszi
Szia,
bocsi, ezt a kérdést passzolom… Egyrészt nem ennyire egyszerű, másrészt sok éve nem sütök/főzök tojással, úgyhogy nem is tudom. Sorry.
Szia Nóri,
A rizslisztet mivel helyettesíthetném?
Köszi,
Alla
Szia,
Kukoricával, vagy arányaiban több kölessel és hajdinával. Ezek csak tippek, ill. valószínűleg más lisztekhez több vagy kevesebb keményítő és folyadék kellhet. Próbáld gyurmaállagúra készíteni. 🙂
Nóri, szerinted a kenyérrecepted is működne kukoricaliszt helyett tápiókakemenyítővel?
Szia Zsófi,
Szerintem a kenyeremben már mindent kicseréltünk valamire a hozzászólások között. 🙂 Szerintem úgy is működne, ha a másik 3 lisztet használnád hasonló arányban helyette.
Szia Nóri!
Kipróbáltam, tökéletes lett. Még úgy is, hogy a tápiókakeményítőt burgonyakeményítővel, a köleslisztet csicseriliszttel helyettesítettem.
Üdv: Zsóka
Örülök, köszi a visszajelzést!
Szia Nóri! 🙂
Mit javasolsz, inkább a nyers tésztát fagyasztani, vagy megsütve a ropogtatnivalót?
Köszi 🙂
Szia,
egyértelműen a nyers tésztát! 🙂
Szia Nóri!
Nagyon fini, csak egy bajom van, nagyon kemény, és a fogaim kicsit kivannak. Neked is ilyenre sikerül? Ha nem akkor van valami tipped hogy min változtathatnék hogy a fogaim is annyira szeressék mint én?
Köszi!
Szia,
frissen ilyen, ropogós! Tedd zárt dobozba pár órára, és megpuhul. 🙂
Szia! Ez nagyon finom lett. Én szezámmagot raktam még bele és őrölt fűszerköményt. Ajánlom mindenkinek.
Szia Nóri!
Csodás recept. A hajdinalisztet cirokliszttel helyettesítettem, és kipróbáltam friss rozmaringgal fűszerezve is. A dupla adag hipphopp elfogyott a fiam buliján – pedig mindenevők a barátai!
Azt tapasztaltam, tökéletesen működik úgy is a dolog, ha simán, sütőpapír nélkül, berakom a tésztagombócot tepsibe, és egyszerűen laposra, egyenletesre nyomkodom a tenyeremmel. (Éljen a hulladékmegtakarítás!) Nem ragad bele, egyszerűen kivehető, miután megsült, még a mosogatás sem problémás.
Köszi, hogy megírtad, örülök, hogy sikere volt!
Ja, és még egy! Kézzel is nagyon gyorsan, egyszerűen össze lehet gyúrni – így némileg kevesebb a mosogatnivaló. 🙂
Arra gondoltam, hogy két részletben sütöm meg, még vékonyabbra nyújtva a tésztát (persze kevesebb időt is adok neki a sütőben) és tortillachips alakúra vágom. Jó lehet alternatívának, mondjuk egy jóféle mártogatóshoz? 🙂
Igen, ilyen célzattal került a könyvben a mártogatósok mellé.
Azt elfejeltettem írni, hogy ezt a könyvből próbáltam ki először és azóta már többször megcsináltam nagy sikerrel 🙂 Egyszerű, gyors, finom. 🙂
Szia Nóri!
Én ebből a receptből natúr biogric utánzatot készítettem. Isteni lett. Teljesen olyan mint az eredeti. Köszönöm!!
Annyit változtattam a recepten, hogy 30 grammal több vizet tettem bele, így sima zacskóval is ki tudtam nyomni. Légkeverésesbe 200 fokon 15 percig sütöttem.
Szia Nóri!
Olíva olaj helyett jó bele a kókuszzsír és ha igen, mennyi kell bele? Én csak azt használok főzéshez, sütéshez.
Szia,
igen, jó lehet az is, én kb. 20%-kal kevesebbet tennék. Szerintem azért használtam olívaolajat, mert az szobahőn folyékony, és így puhább lett a tészta, könnyű volt vele bánni. Ha kókuszzsírral dolgozol, melegítsd meg szerintem.
Kedves Nora!
Az olajat növenyi vajjal is helyettesitehetem?
Udvozlettel:Aron
Kedves Áron,
Igen, de akkor nehezebb lesz formából kinyomni.
Kedves Nóri!
Most vettem ki a sütőből, istenien néz ki, csak annyi bajom van vele, hogy nekem olajosnak tűnik, mit ronthattam el? Kevesebb olajjal is működik szerinted?
Egyébként imádom az oldalad, köszönöm a sok receptet!
Anita
Szia Anita,
hű ez már nagyon régen volt… Próbáld ki kevesebb olajjal, már nem emlékszem sajnos, hogy miért ennyi van benne.