2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nagyon örültem, amikor pár napja megkaptam egy első visszajelzést a gluténmentes házi tésztámról, mely szerint egyik kedves olvasóm nekiállt és elkészítette. Tudom, hogy nem egyszerű dolog otthon nekilátni a tésztagyúrásnak, és emiatt talán kevesen álltok neki, de úgy tűnik, másnak is sikerült, tehát a dolog működik!
Szeretnélek még több tésztafőzésre inspirálni, ezért most egy színes és vidám, éppen szezonális tésztaétel következik.
![Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/szines-metelt-sult-1.jpg)
Tészta fronton elkezdtem természetes színezőanyagokkal kísérletezni, ez az egyik első próbálkozásom. Egy bioboltban találtam szárított cékla-, spenót- és paradicsomport: vidám színű ételfestékek. A cékla tűnt a legmókásabbnak a már klasszikus piros és zöld mellett, ezért az első színes tésztám lila lett.
Ami a feltétet illeti, ha a tejtermékektől eltekintünk, akkor maradnak a klasszikus, paradicsom alapú mártások. Unalmas… Én inkább valami ázsiai ihletésű dologra gondoltam, úgyhogy nagyot mosolyogtam, amikor találtam a hétvégén a boltban shimeji gombát, ezt a Japánban népszerű gombafajtát.
Nézzétek, mi sült ki belőle:
![Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/szines-metelt-sult-2.jpg)
Hozzávalók 2 személyre:
a tésztához:
85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe
1 kk. szárított céklapor
a sült zöldségekhez:
150g shimeji gomba
200g kelbimbó
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 marék kesudió
2-3 ek. gluténmentes szójaszósz (tamari szósz)
1-2 ek. kókuszzsír
- Készítsd el a tésztát a gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta receptje szerint, úgy, hogy a szárított céklaport is a lisztekhez kevered. A nyers tésztám színe ilyen szép élénk volt:
Kifőzve halványabb rózsaszín lett, legközelebb szerintem megpróbálom majd több céklaporral elkészíteni. - A zöldségeket érdemes addig elkészítened, amíg a tészta pihen, így időt takaríthatsz meg. A hagymát szeletelt vékonyra, a kelbimbókat vágd ketté, a gombát csak mosd meg.
- Egy forró serpenyőben, ami lehet wok is, először pirítsd meg csak úgy szárazon egy kicsit a kesudiót, majd tedd félre. Ezután egy kevés kókuszzsíron karamellizáld meg a hagymát, sütés közben fűszerezd 1 ek. gluténmentes szójaszósszal, szedd külön. Ugyanígy pirítsd meg és fűszerezd a kelbimbót és a gombát is.
- A zöldségeket keverd össze, majd halmozd a kitálalt tésztakupacok mellé, végül szórd meg a tetejét a pirított kesudióval. Azért nincs szükség különlegesebb fűszerezésre, mert ezek a zöldségek önmagukban is nagyon ízletesek: aki nem hiszi, járjon utána! 😉
![Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/szines-metelt-sult-4.jpg)
Vélemény, hozzászólás?