• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval

2013-11-10 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Nagyon örültem, amikor pár napja megkaptam egy első visszajelzést a gluténmentes házi tésztámról, mely szerint egyik kedves olvasóm nekiállt és elkészítette. Tudom, hogy nem egyszerű dolog otthon nekilátni a tésztagyúrásnak, és emiatt talán kevesen álltok neki, de úgy tűnik, másnak is sikerült, tehát a dolog működik!

Szeretnélek még több tésztafőzésre inspirálni, ezért most egy színes és vidám, éppen szezonális tésztaétel következik.

Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Tészta fronton elkezdtem természetes színezőanyagokkal kísérletezni, ez az egyik első próbálkozásom. Egy bioboltban találtam szárított cékla-, spenót- és paradicsomport: vidám színű ételfestékek. A cékla tűnt a legmókásabbnak a már klasszikus piros és zöld mellett, ezért az első színes tésztám lila lett.

Ami a feltétet illeti, ha a tejtermékektől eltekintünk, akkor maradnak a klasszikus, paradicsom alapú mártások. Unalmas… Én inkább valami ázsiai ihletésű dologra gondoltam, úgyhogy nagyot mosolyogtam, amikor találtam a hétvégén a boltban shimeji gombát, ezt a Japánban népszerű gombafajtát.

Nézzétek, mi sült ki belőle:

Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval


Hozzávalók 2 személyre:
a tésztához:
85g barna rizsliszt
20g hajdinaliszt
1 tojás
1-2 kk. víz
1 ek. só a főzővízbe
1 kk. szárított céklapor

a sült zöldségekhez:
150g shimeji gomba
200g kelbimbó
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 marék kesudió
2-3 ek. gluténmentes szójaszósz (tamari szósz)
1-2 ek. kókuszzsír

  1. Készítsd el a tésztát a gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta receptje szerint, úgy, hogy a szárított céklaport is a lisztekhez kevered. A nyers tésztám színe ilyen szép élénk volt:
    Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval
    Kifőzve halványabb rózsaszín lett, legközelebb szerintem megpróbálom majd több céklaporral elkészíteni.
  2. A zöldségeket érdemes addig elkészítened, amíg a tészta pihen, így időt takaríthatsz meg. A hagymát szeletelt vékonyra, a kelbimbókat vágd ketté, a gombát csak mosd meg.
  3. Egy forró serpenyőben, ami lehet wok is, először pirítsd meg csak úgy szárazon egy kicsit a kesudiót, majd tedd félre. Ezután egy kevés kókuszzsíron karamellizáld meg a hagymát, sütés közben fűszerezd 1 ek. gluténmentes szójaszósszal, szedd külön. Ugyanígy pirítsd meg és fűszerezd a kelbimbót és a gombát is.
  4. A zöldségeket keverd össze, majd halmozd a kitálalt tésztakupacok mellé, végül szórd meg a tetejét a pirított kesudióval. Azért nincs szükség különlegesebb fűszerezésre, mert ezek a zöldségek önmagukban is nagyon ízletesek: aki nem hiszi, járjon utána! 😉
Színes metélt sült zöldségekkel és kesuval

Ez egy egyszerű, de nagyszerű tésztaétel, kicsit keleti ihletésű, hús nélkül készül, mégis ízletes húsevőknek is: remélem, elkészítitek és ízleni fog. A kesudiót nem mértem meg pontosan, de összesen kb. 50-55g CH/tányér lehetett ez az ebéd.

Hasonló bejegyzések:

Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
"Tucatjó" tápláló téli leves
Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...
Tavaszváró marinált sütőtökös saláta

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, cékla, gomba, japán, kelbimbó, kesudió, tészta

Előző bejegyzés « Mézes-mustáros csirkefalatok
Következő bejegyzés Káposztás muffinok »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum