Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilvaszósz
Szerző: Mindenmentes Nóri
Indiai hagymás szilvalekvár hozzáadott cukor nélkül. Fűszeres mártogatós, szósz, gasztroajándéknak is jó választás!
Előkészítés 1 hour hr
Főzési idő 4 hours hrs
Össz. idő 5 hours hrs
Étel típusa lekvár, mártogatós, szósz
Mentesség gluténmentes, indiai, vegán
Adagok száma 11 üveg (370ml)
Energia tartalom 65 kcal
- 1 kg vöröshagyma
- 5 kg szilva
- 100 ml balzsamecet
- 100 g friss gyömbér
- 1 ek. mustármag
- 1 ek. őrölt fahéj
- 2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 ek. rózsabors
- 1/2 kk. fekete bors
- 2 kk. só
- 4-5 ek. kókuszzsír
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!
A vöröshagymákat tisztítd meg és vágd vékony szeletekre. A szilvákat mosd meg, felezd és magozd ki. Hámozd meg és reszeld apróra a gyömbért.
A kókuszzsíron kezdd el sütni a hagymát. Amikor üveges, add hozzá a balzsamecetet és lassú tűzön keverd meg néha, amíg karamellizálódik.
Közben aprítógépben aprítsd darabosra a szilvát.
Szórd az összes fűszert a hagymára és kevergesd 1-2 percig, amíg illatozni kezdenek.
Most tedd az aprított szilvát a hagymára, és lassú tűzön, rendszeresen kevergetve, nehogy lesüljön főzd addig, amíg sűrű lesz és kb. a 60%-ra fő.
Oszd szét steril befőttes üvegekbe és mehet éjszakára a dunsztba.
Adag: 100gKalória: 65kcalSzénhidrát: 15g