Go Back
+ servings
Töltött padlizsán - gluténmentes, vegán recept

Töltött padlizsán - sült zöldségekkel, dióval, "sajtos" szósszal (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Pirított zöldségekkel töltött padlizsán, isteni szósszal nyakon öntve és összepirítva.
Előkészítés 30 minutes
Főzési idő 1 hour
Össz. idő 1 hour 30 minutes
Étel típusa töltött
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 személyre
Energia tartalom 290 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 nagyobb padlizsán kb. 4-500g/db
  • a töltelékhez:
  • 1 cukkini kb. 300g
  • 2-3 fej barna csiperke
  • 1 kápia paprika
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 50 g dióbél*
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 2 ek. kukorica dara**
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • a szószhoz:
  • 50 g kesudió*
  • 150 g víz
  • 1 kk. füstölt só
  • 1/2 kk. őrölt paprika
  • 1/2 kk. mustár
  • 1/2 kk. miso paszta***

Elkészítés
 

  • A padlizsánoknak vágd le a két végét, és hosszában felezd el. A belsejét egy kis késsel vágd körbe a héjától ujjnyi távolságra, majd a belsejét vedd ki: ha egy evőkanállal belenyúlsz az egyik végén, kézzel is alá tudsz nyúlni a magokat tartalmazó belsejének és egyben ki tudod venni. Ezt kockázd fel és tedd félre. A padlizsán feleket dörzsöld be sóval és tedd félre.
  • Készítsd elő a töltelék hozzávalóit: a fokhagymát vágd minél apróbbra, a zöldségeket aprítsd kis kockákra. A diót áztasd forró vízbe (vagy előző éjjel hideg vízbe).
  • Az olívaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd mehet rá a paprika. Hagyd egy kicsit megpirulni. Utána ugyanígy pirítsd le a kockákra vágott, gombát, cukkinit és végül a padlizsánkockákat is. Keverd bele az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
  • Tedd a töltelékbe az apróra vágott áztatott diót is, sózd, borsozd, majd szórd rá a kukoricadarát. Vedd le a tűzről és fedd le, hogy még kicsit összeszokjanak az ízek.
  • A szószhoz tegyél minden hozzávalót turmixgépbe és turmixold krémesre.
  • A szószból tegyél félre néhány kanálnyit, majd forgasd össze a tölteléket a többivel. A maradék szószt kanalazd a padlizsánok tetejére.
  • A padlizsán feleket tedd egy mély tepsibe és önts alá egy kevés vizet, majd takard le alufóliával. Süsd légkeveréses sütőben 40 percig, majd kapcsold grillre és pirítsd meg a tetejét.

Megjegyzések

Köretnek párolt kölest ajánlok, 4 személyre kb. 200g-ot, ez 37g CH/adag lesz.
* Ha a diót főtt csicseriborsóval, a kesudiót napraforgómaggal helyettesíted, a recept dióféléktől is mentes lesz.
** Kukorica dara helyett használhatsz rizs darát is.
*** Miso vásárlásakor légy résen, mert sokszor glutén tartalmú gabona is kerül bele, bár a tradicionális recept nem így szól.

Tápérték információ

Kalória: 290kcal
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!