A padlizsánoknak vágd le a két végét, és hosszában felezd el. A belsejét egy kis késsel vágd körbe a héjától ujjnyi távolságra, majd a belsejét vedd ki: ha egy evőkanállal belenyúlsz az egyik végén, kézzel is alá tudsz nyúlni a magokat tartalmazó belsejének és egyben ki tudod venni. Ezt kockázd fel és tedd félre. A padlizsán feleket dörzsöld be sóval és tedd félre.
Készítsd elő a töltelék hozzávalóit: a fokhagymát vágd minél apróbbra, a zöldségeket aprítsd kis kockákra. A diót áztasd forró vízbe (vagy előző éjjel hideg vízbe).
Az olívaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd mehet rá a paprika. Hagyd egy kicsit megpirulni. Utána ugyanígy pirítsd le a kockákra vágott, gombát, cukkinit és végül a padlizsánkockákat is. Keverd bele az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
Tedd a töltelékbe az apróra vágott áztatott diót is, sózd, borsozd, majd szórd rá a kukoricadarát. Vedd le a tűzről és fedd le, hogy még kicsit összeszokjanak az ízek.
A szószhoz tegyél minden hozzávalót turmixgépbe és turmixold krémesre.
A szószból tegyél félre néhány kanálnyit, majd forgasd össze a tölteléket a többivel. A maradék szószt kanalazd a padlizsánok tetejére.
A padlizsán feleket tedd egy mély tepsibe és önts alá egy kevés vizet, majd takard le alufóliával. Süsd légkeveréses sütőben 40 percig, majd kapcsold grillre és pirítsd meg a tetejét.