Go Back
+ servings
Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel #vegán #gluténmentes |mindenmentes.hu

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel

Szerző: Mindenmentes Nóri
Könnyen elkészíthető, gazdag sült zöldséges tál: balzsamos sült zeller, cékla, pirított dió, narancsos tahini öntet, quinoa.
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 1 hour
Össz. idő 1 hour 20 minutes
Étel típusa ebéd, vacsora
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 főre
Energia tartalom 510 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 nagy cékla kb. 400g
  • 1 nagy zellergumó kb. 400g
  • 5-6 gerezd fokhagyma sosem lehet túl sok
  • 3 ek. olívaolaj
  • 50 ml balzsamecet
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 160 g quinoa
  • egy marék kb. 50g pirított dió
  • 1 dl friss narancslé
  • 3 ek. tahini
  • 2 ek. citromlé*
  • csipet stevia por*

Elkészítés
 

  • Alaposan mosd meg a quinoát (ne habozzon rajta a víz) és párold meg kb. 1,5x-es mennyiségű sós vízben.
  • A sült zöldségekhez mosd és hámozd meg a gyökérzöldségeket, majd vágd hasábokra.
  • Öntsd rá az olívaolajat, balzsamecetet, szórd meg a fűszerrel és alaposan forgasd össze.
  • Terítsd szét egy tepsiben (minél vékonyabb rétegben), héjastól szórd bele a fokhagymagerezdeket (így nem égnek meg), takard le fóliával és süsd 200 fokon légkeveréssel egy óráig.
  • Az öntethez kézi habverővel keverd össze a narancslevet a tahinivel, és ízlés szerint (lásd a megjegyzéseknél!) a citrom levével, csipetnyi stevia porral.
  • Tálaláskor szórd meg a tálat pirított dióval.

Megjegyzések

* Kóstold meg, hogy milyen az öntet csak a narancs levével: az én narancsom picit túl édes volt, ezért játszottam még egy sort a citromlével és a stevia porral.

Tápérték információ

Kalória: 510kcalSzénhidrát: 54g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!