Go Back
+ servings
Rakott kel (tejmentes, vegán) |mindementes.hu

Rakott kel (tejmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Rakott kel mindenmentesen: tejmentes, növényi alapú (vegán) recept.
Előkészítés 50 minutes
Főzési idő 50 minutes
Össz. idő 1 hour 40 minutes
Étel típusa egytáltétel, rakott
Mentesség gluténmentes, növényi alapú, vegán
Adagok száma 6 adag
Energia tartalom 330 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • A kelkáposztát mosd meg és főz meg egészben, kb. 15 perc alatt. Ha nem fér be a lábosodba, el is negyedelheted. Vigyázz, hogy ne főzd túl, mert akkor elszakadnak a levelei!
  • Mosd át a kölest és tedd fel főni másfélszeres mennyiségű vízben. Ha felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára.
  • Egy kisebb lábosban melegíts egy kiskanál kókuszzsírt, és süsd rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Dobd rá az apróra vágott répát, zellert is, picit forgasd át, majd tedd hozzá az alaposan mosott vörös lencsét, és engedd fel annyi vízzel, amennyi bő két ujjnyira ellepi. Ha felforrt, fedd le lassú tűzön főzd puhára kb. 20 perc alatt. Párszor nézz rá, mert a lencse felszívja a vizet, és pótolni kell. Ízesítsd kurkumával, tamari szósszal.
  • Készítsd el a "tejfölös" szószt: a növényi tejbe keverd el az élesztőpelyhet és a fekete sót.
  • Rakd össze a rakott kelt: egy hőálló tál alját béleld ki kel levelekkel, erre rétegezd a kölest, vöröslencsét, majd újra leveleket. Öntsd nyakon a növényi tejjel, és süsd légkeveréssel 180 fokon, amíg kicsit megpirul a teteje: 45-50 percig.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 330kcalSzénhidrát: 61gFehérje: 16gZsír: 2.6gRost: 21g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!