Go Back
+ servings
Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Egyszerű gluténmentes vegán kenyér otthon: teljes kiőrlésű alapanyagokból, hozzáadott olaj és rizsliszt nélkül.
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 1 hour
Össz. idő 1 hour 20 minutes
Étel típusa kenyér
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 590 g / egy 20 cm-es forma
Energia tartalom 198 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • Az élesztőt keverd el a langyos vízben.
  • Mérd össze a zabpelyhet, a liszteket és a sót (ha használsz) egy tálban.
  • A bolhafűmaghéjat és a darált lenmagot keverd bele az élesztős vízbe.
  • Robotgéppel dolgozd össze a liszteket a folyadékkal.
  • Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és mehet a sütőbe.
  • Régen ilyenkor kelesztettem és vártam, de idővel rájöttem, hogy gyorsabban és szellősebb kenyérhez jutok a következő módon: a sütőformát egy kis tálka vízzel beteszem a (hideg!) sütőbe. Beállítom légkeveréssel 190 fokra, 60 percre időzítve. Kb. 10-15 perc alatt melegszik fel, addig kel, gőzölődik a kenyér és így sokkal mutatósabb lesz, mint előre kelesztve. :)
  • Ha lejárt a sütés, vedd ki, és kihűlve szeleteld. Hűtőben tartva 5 napig biztosan jó.

Megjegyzések

Ez a mennyiség egy 20 cm-es püspökkenyér formához való. Én háromszoros mennyiséget sütök egyszerre, mert pont befér a sütőbe egy kis tál vízzel együtt.
A köles- és hajdinaliszteket darálhatod kávédarálóban is otthon, egész gabonából: kölesből és hajdinából.
*Ropogósabbá teszi a kenyér héját, de ki is hagyhatod, ha épp nincs otthon.
Mióta a teljes értékű növényi étrendet követjük, csökkentettük a sófogyasztásunkat is, de (még?) nem hagytuk el teljesen. Ennyi sót tettem volna bele még a változtatás előtt, de már az is sótan volt az átlag ízlésnek. :)

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 198kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 7.1gZsír: 3.2gRost: 5.2g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!