Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!
Elkészítés
Az élesztőt keverd el a langyos vízben.
Mérd össze a zabpelyhet, a liszteket és a sót (ha használsz) egy tálban.
A bolhafűmaghéjat és a darált lenmagot keverd bele az élesztős vízbe.
Robotgéppel dolgozd össze a liszteket a folyadékkal.
Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és mehet a sütőbe.
Régen ilyenkor kelesztettem és vártam, de idővel rájöttem, hogy gyorsabban és szellősebb kenyérhez jutok a következő módon: a sütőformát egy kis tálka vízzel beteszem a (hideg!) sütőbe. Beállítom légkeveréssel 190 fokra, 60 percre időzítve. Kb. 10-15 perc alatt melegszik fel, addig kel, gőzölődik a kenyér és így sokkal mutatósabb lesz, mint előre kelesztve. :)
Ha lejárt a sütés, vedd ki, és kihűlve szeleteld. Hűtőben tartva 5 napig biztosan jó.
Megjegyzések
Ez a mennyiség egy 20 cm-es püspökkenyér formához való. Én háromszoros mennyiséget sütök egyszerre, mert pont befér a sütőbe egy kis tál vízzel együtt.A köles- és hajdinaliszteket darálhatod kávédarálóban is otthon, egész gabonából: kölesből és hajdinából.*Ropogósabbá teszi a kenyér héját, de ki is hagyhatod, ha épp nincs otthon.Mióta a teljes értékű növényi étrendet követjük, csökkentettük a sófogyasztásunkat is, de (még?) nem hagytuk el teljesen. Ennyi sót tettem volna bele még a változtatás előtt, de már az is sótan volt az átlag ízlésnek. :)