• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán)

2019-03-12 Írta: Andrási Nóra 22 hozzászólás

Az egyik első receptem a blogon a teljes kiőrlésű gluténmentes kenyerem volt. A mai napig az egyik legnépszerűbb bejegyzésem, és hihetetlen így leírva látni, de bizony idén lesz 7 éve, hogy mi is rendszerese ezt sütjük és esszük. Az évek során már minden alkatrészének cseréjére érkezett olvasói igény, így a bolhafűmaghéjon kívül már tényleg mindent cseréltünk és változtattunk benne. Úgy éreztem, eljött az ideje, hogy megjelenjen egy új recept: a teljes kiőrlésű mindenmentes kenyér rizsmentes, olajmentes (vegán) változata.

Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Teljes kiőrlésű gluténmentes kenyér, rizs és olaj nélkül

Ma már tudom, hogy az inzulinrezisztencián kívül is csillió oka lehet annak, ha kerülni szeretnénk a finomított alapanyagokat, és minél inkább teljes értékű hozzávalókból sütni a kenyerünket. Éppen ezért, ebbe a cipóba gluténmentes zabpehely, köles-, hajdina- és cirokliszt került. Sokan jeleztétek, hogy nem szeretnétek, vagy nem tudtok rizslisztet használni, és egyre több a hozzáadott olaj és zsiradék nélkül sütő/főző olvasóm – ez a recept most Nektek szól!

Az első kenyerem tanulságai alapján tudom, hogy ez a recept elég sok mindent elbír: a különböző liszteket nyugodtan lehet cserélgetni, változtatni az arányukon, a kenyér élvezhető marad. Sütöttem már több/kevesebb köles- és hajdinaliszttel, régen kukoricaliszttel is. Egy kis iránymutatás: a túl sok kölestől kesernyés lesz, a túl sok hajdinától „hajdinás” a túl ciroktól pedig „földes”. Ha csak zabpehelyből sütnéd, akkor pedig sült zabkásának kellene hívni. 🙂

Az egyetlen dolog, ami nélkül a mai napig nem tudok értékelhető állagú gluténmentes kenyeret sütni, az a bolhafűmaghéj, vagy útifűmaghéj, vagy psyllium. (A három dolog ugyanaz, más néven.) Amikor éppen eszembe jut, szoktam tenni hozzá egy púpos kiskanál bambuszrostot is, ettől ropogósabb lesz a héja, de nem létkérdés, egyszerűen ki is hagyhatod.

Ha élesztőmentes kenyér receptet keresel, nézd meg az élesztőmentes cirokos cipót.

Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Úgy érzed, ismerős a fotó? 🙂 Az eredeti mindenmentes kenyeret is hasonlóan fotóztuk az első Mindenmentes kötetbe. 🙂 Ez a jó kis rozsdás tepsi állítólag még a dédnagyanyámé volt. Már sok éve nem sütök benne, csak fotózáshoz használom – a kedvenc hátterem.

5.0 from 5 reviews
Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
60 perc
Össz. idő
1 óra 20 perc
 
Egyszerű gluténmentes vegán kenyér otthon: teljes kiőrlésű alapanyagokból, hozzáadott olaj és rizsliszt nélkül.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: kenyér
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 590 g / egy 20 cm-es forma
Hozzávalók
  • 100g aprószemű gluténmentes zabpehely
  • 100g kölesliszt
  • 50g hajdinaliszt
  • 50g cirokliszt
  • 300g víz
  • 2 ek. bolhafűmaghéj
  • 2 ek. darált lenmag
  • 1 tk. bambuszrost*
  • 1 tk. só (?)
  • 10g élesztő
Elkészítés
  1. Az élesztőt keverd el a langyos vízben.
  2. Mérd össze a zabpelyhet, a liszteket és a sót (ha használsz) egy tálban.
  3. A bolhafűmaghéjat és a darált lenmagot keverd bele az élesztős vízbe.
  4. Robotgéppel dolgozd össze a liszteket a folyadékkal.
  5. Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe és mehet a sütőbe.
  6. Régen ilyenkor kelesztettem és vártam, de idővel rájöttem, hogy gyorsabban és szellősebb kenyérhez jutok a következő módon: a sütőformát egy kis tálka vízzel beteszem a (hideg!) sütőbe. Beállítom légkeveréssel 190 fokra, 60 percre időzítve. Kb. 10-15 perc alatt melegszik fel, addig kel, gőzölődik a kenyér és így sokkal mutatósabb lesz, mint előre kelesztve. 🙂
  7. Ha lejárt a sütés, vedd ki, és kihűlve szeleteld. Hűtőben tartva 5 napig biztosan jó.
Megjegyzések
Ez a mennyiség egy 20 cm-es püspökkenyér formához való. Én háromszoros mennyiséget sütök egyszerre, mert pont befér a sütőbe egy kis tál vízzel együtt.

A köles- és hajdinaliszteket darálhatod kávédarálóban is otthon, egész gabonából: kölesből és hajdinából.

*Ropogósabbá teszi a kenyér héját, de ki is hagyhatod, ha épp nincs otthon.

Mióta a teljes értékű növényi étrendet követjük, csökkentettük a sófogyasztásunkat is, de (még?) nem hagytuk el teljesen. Ennyi sót tettem volna bele még a változtatás előtt, de már az is sótan volt az átlag ízlésnek. 🙂
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 198 kcal zsír: 3,2 g Szénhidrát: 37 g rost: 5,2 g fehérje: 7,1 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: cipó, cirok, kenyér, malom, reggeli, TÉNÉ, vacsora, zab, zabpehely

Előző bejegyzés « Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Mindenmentes mokkatorta (cukor-, glutén-, tej-, tojás-, olajos mag mentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Diána mondta

    2019-03-12, 8:47 du.

    Ezt mindenképp megsütöm! A cirokos kenyered szoktam sütni; habár élesztőmentesre írtad, én élesztővel készítem, mert számomra úgy finomabb ^-^
    Szeretném megkérdezni, mennyire szükséges a légkeverés? Nekem hagyományos sütőm van…Inkább kelesszem hagyományos módon?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-12, 9:10 du.

      A kelesztéssel nem lesz baj. A hagyományos még lassabban melegszik fel, szóval több ideje lesz kelni a melegben sütés előtt. Ahogy a cirokosat szoktad sütni, úgy ez is megsül. 🙂

      Válasz
      • Diána mondta

        2019-03-14, 4:49 du.

        Köszönöm!

        Válasz
      • Diána mondta

        2019-03-21, 1:07 du.

        Megsütöttem és ez eddig a legjobb mentes kenyér, amit ettem! Szinte teljesen tk. búzalisztes kenyér íze van (számomra). Köszönöm, hogy megalkottad!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-03-21, 1:42 du.

          <3

          Válasz
  2. Ádám Laura mondta

    2019-03-13, 12:46 du.

    Szia Nóri!
    Élesztő nélkül is megsüthetem szódabikarbónával?
    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-13, 1:49 du.

      Persze, ugyanúgy, mint a cirokos cipónál is írtam.

      Válasz
  3. Hajni mondta

    2019-03-13, 3:53 du.

    Szia Nóri!

    A ciroklisztet helyettesíthetem valamivel? Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-15, 10:59 de.

      Bármelyik másik liszttel a receptből, vagy mindegyikből arányos többel, vagy akár rizsliszttel is, ha eszel olyat. 🙂

      Válasz
      • Hajni mondta

        2019-03-18, 8:13 de.

        Szuper, köszönöm, nagyon jó lett az első verzió is, csak úgy falja a kislányom. 🙂 Lehet, hogy kipróbálom quinoa-val is. 🙂

        Válasz
  4. Marcsi mondta

    2019-03-19, 9:36 du.

    Szia Nóri! Kenyérsütőgèpben is meg lehet sütni?
    Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-21, 2:19 du.

      Szia Marcsi,
      szerintem igen. A recept alapjául szolgáló kenyeret több olvasóm sütötte már gépben, ezt miért ne lehetne…

      Válasz
  5. Szász Józsefné Irén mondta

    2019-04-06, 9:23 du.

    Szia Nóri. Kérdésem a következő: A receptjeidhez/
    kenyér/ha burgonyát adnék jó lenne? Imádom a burgonyás dolgokat.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-07, 8:43 de.

      Szia Irén,
      az íze? Biztosan jó lenne. Ha esetleg a szénhidrát megszorításos IR diétát követsz, akkor nem annyira jó ötlet. Az állagán nem tudom, hogyan alakít, mert még nem próbáltam. 🙂 Írd meg, ha kísérletezel vele!

      Válasz
  6. Németh Gabriella mondta

    2019-04-08, 10:11 du.

    Szia Nóri! Alul-felüli sütésnél mekkora legyen a hő ? Át is süljön, és puha is maradjon
    Gabi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-09, 8:13 de.

      Szia Gabi, jó kérdés… Én nem emelném magasabb hőre, inkább tovább sütném, mondjuk 20 perccel. Elvileg a légkeveréseshez képest 20 fokkal kellene melegebbet tartani sima alul-felül sütésnél, de az itt szerintem túl sok lenne. Inkább süsd tovább.

      Válasz
  7. Kása Vanda mondta

    2019-09-23, 7:09 de.

    Kedves Nóri!

    Nagyon szeretem a receptjeidet, nagyon kreatív, új dolgokat olvasok Nálad!

    A tanácsodat szeretném kérni egy dologban. Több receptednél megjegyezted, hogy egész gabonából otthon is előállíthatóak a lisztek. Még nincs kávédarálóm, de gondolkodom rajta, hogy beszerezzek egyet. A kérdésem az lenne, hogy a kávédarálóval ledarált álgabonákból elérhető olyan finom szemű liszt, mint amit a boltban lehet kapni?

    üdv.:

    Vanda

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-23, 10:39 de.

      Szia,
      Majdnem. 🙂 Talán a köles nem lesz annyira finom, de én sütöttem otthon darált és bolti liszttel is, nem éreztem különbséget. Még a köleskeksznél sem, ott mondjuk jobban figyeltem, hogy ne csapjam össze a darálást. Egy kis Bosch kávédarálóm van, kb. 7 éves, jól bírja…

      Válasz
  8. Csibi Katalin mondta

    2020-03-03, 12:14 du.

    Szia Nóri!

    Bolhafűmaghej helyett bolhafűmagot sikerült vásároljon, véleményed szerint ugyanúgy használható? 🙂
    Köszi

    Katalin

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-04, 11:19 de.

      Hűha! 😀 Passz. Talán abból több kellhet, mert a mag belseje is benne van… Esetleg daráld meg, hogy jobban hozzáférhető legyen a rost tartalma.

      Válasz
  9. Pálfi Andrea mondta

    2022-10-15, 7:52 de.

    Kedves Nóri!

    Most találtam rá erre a kenyér receptedre. Annyi lenne a kérdésem, hogy az élesztő az friss vagy porélesztő?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Andi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-10-15, 8:59 de.

      Friss. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum