Go Back
+ servings
Mindenmentes karácsonyi menü (#gluténmentes, #vegán, IR-barát) |mindenmentes.hu

Mindenmentes karácsonyi menü (gluténmentes, vegán, IR-barát)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Gyakorlatilag "önfőző" mindenmentes karácsonyi menü: egészben sült karfiol, zelleres krumplipüré, balzsamos sült zöldségek, vargányaszósz.
Előkészítés 1 hour
Főzési idő 2 hours
Össz. idő 3 hours
Étel típusa főétel
Mentesség gluténmentes, IR-barát, tejmentes, vegán
Adagok száma 6 főre
Energia tartalom 370 kcal

Hozzávalók
 

  • az egészben sült karfiolhoz:
  • 1 fej karfiol
  • 6 ek. Deluxe Barolo borral készült paradicsomszósz
  • 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
  • 1/2 kk. Deluxe garam masala fűszerkeverék
  • 1/2 kk. himalájai só
  • 1 gerezd fokhagyma átpréselve
  • 1 kk. Deluxe olajban eltett darált csilipaprika

  • a zelleres krumplipüréhez:
  • 750 g krumpli 3 jó nagy szem
  • 500 g zeller 1 közepes gumó
  • kb. 100 ml növényi tej Joya rizsital
  • 1 kk. frissen reszelt kezeletlen citromhéj
  • 2 kk. himalájai só
  • késhegynyi őrölt kurkuma a szín kedvéért

  • a balzsamos sült zöldségekhez:
  • 750 g Deluxe ünnepi zöldségkeverék
  • 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
  • 1 ek. Deluxe modenai balzsamecet
  • 1 fej fokhagyma ízlés szerint

  • a vargányás szószhoz:
  • 75 g Deluxe sós lében eltett vargánya
  • 200 g bio barna csiperke kockákra vágva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma átpréselve
  • 1 kis rozmaring ág levelei
  • 450 +50 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. Haas gluténmentes kukoricakeményítő
  • 1 kk. himalájai só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés
 

  • Melegíts elő a sütőt 200 fokra.
  • A karfiolt tisztítsd meg a leveleitől, és vágd vissza a szárát annyira, hogy lefektetve ne billegjen. Keverd össze a máz hozzávalóit: paradicsomszósz, olívaolaj, átpréselt fokhagyma, fűszerek, és alaposan dörzsöld be vele a karfiolt. (Használhatsz szilikon ecsetet is.) Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és addig, amíg a belseje megpuhul, kívül pedig kérgesre sül. Ez mérettől függően kb. 1-1,5 óra.
  • A zelleres krumplipüréhez tisztítsd meg a krumplit és a zellert, vágd nagyobb kockákra, majd tedd fel főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt főzd puhára, majd szűrd le, és aprítógépben turmixold össze a növényi tejjel, sóval, citromhéjjal.
  • A zöldségkeveréket alaposan forgasd össze a balzsamecettel és az olívaolajjal, tedd egy tepsibe és süsd addig, amíg pirulni kezd. (Pár percre rákapcsolhatod a grillt is.)
  • A gombaszószhoz forrósíts olívaolajat egy serpenyőben, majd süsd rajt üvegesre / arany színűre a vöröshagymát és a fokhagymát. Dobd rá a gombákat és kevergesd, amíg kicsit megpirulnak.
  • Add hozzá a rozmaring leveleket és engedd fel 450 ml zöldség alaplével. Sózd, borsozd. Félrebillentett fedő alatt hagyd rotyogni kb. 15-20 percig. Szűrd le (vagy turmixol össze, lásd feljebb!), a gombás levet öntsd vissza a serpenyőbe, és sűrítsd be az 50 ml zöldségalaplével elkevert keményítővel.

Megjegyzések

Az elkészítésben igény és étrend szerint javasoltam kisebb változtatásokat - pillants bele a "változatok egy témára" bekezdésbe!

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 370kcalSzénhidrát: 55gFehérje: 11gZsír: 16g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!