Go Back
+ servings
Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Igazi laktató, melengető egytálétel hideg napokra: az egyik hagyományos erdélyi bableves kap egy zöld csavart ebben a vegán változatban.
Előkészítés 25 minutes
Főzési idő 25 minutes
Össz. idő 50 minutes
Étel típusa egytálétel, leves
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 6 nagy tányér (3 l)
Energia tartalom 226 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 nagy gerezd fohagyma
  • 2 sárgarépa összesen kb. 200g egészben
  • 1 kisebb krumpli kb. 150g egészben
  • 500 g vágott zöldbab lehet mirelit
  • 500 g fejtett bab lehet mirelit
  • 1 aszalt paradicsom
  • 1 fejessaláta
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 3 tk.
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4-5 csepp folyékony füst
  • 1 ek. tamari szósz*

Elkészítés
 

  • Vágd kb. 1x1 centis kockákra a sárgarépákat és a krumplit.
  • Egy nagyobb (3 literes) leveses fazékban közepes fokozaton forrósítsd fel a kókuszzsírt / olívaolajat. A fokhagymagerezdeket vágd apróra, majd futtasd meg az olajon.
  • Dobd a kockára vágott répát, krumplit is az edénybe, és kevergesd egy-két percet. Mehet rá a vágott zöldbab is, azzal is kevergesd pár percig.
  • Öntsd fel a zöldségeket 1,5 liter vízzel (én előre felforralom vízforralóval), tedd bele a fejtett babot, aszalt paradicsomot, sózd, borsozd.
  • Forrástól számítva főzd kb. 20-25 percig, amíg minden megpuhul és az ízek összefőnek.
  • Közben mosd meg a salátát és vágd csíkokra, hogy ne a tányérban kelljen vele küzdeni. A kaprot is vágd apróra.
  • Amikor a zöldségek, bab puhára főttek, dobd a forró levesbe a salátát, kaprot, egészítsd ki még 1-2 pohár forró vízzel.
  • Keverd össze alaposan, majd mehet bele a folyékony füst, tamari szósz. Fedd le és kapcsold ki a tűzhelyet. Pár perc múlva kóstold meg a levét és igazíts még a füstön, tamarin, sózáson, borsozáson ízlésed szerint.

Megjegyzések

A hagyományos receptet anno mindig tejföllel ettük, ehhez a leveshez kipróbálhatod a legtejfölösebb növényi tejfölöm.
* A tamari szószt kókusz aminora cserélve a recept szójamentes is lesz.

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 226kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 12gZsír: 3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!