• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

2017-11-02 Írta: Andrási Nóra 1 hozzászólás

2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Amikor előkerülnek a szekrény mélyéről a melegebb pulcsik, sálak, nálunk is megnő az igény a táplálóan laktató, nagy adagban előre főzhető egytálételekre, levesekre. Szerepel a blogomon egy réges-régi erdélyi recept, “máréfalvi salátás fuszulyka csülökkel” néven: ezt a füstös, babos, mégis a fejes salátától és kaportól friss ízvilágot szerettem volna újra felfedezni, csak ezúttal állati eredetű dolgok nélkül.

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Fejes saláta és kapor a bablevesben?

Eddig bárkinek meséltem erről a receptről, mindenki felhúzta a szemöldökét a “salátalevééél??” és “kapor a bablevesben?!” részeknél, ezért egy kis nyitottságot kérek Tőletek, nem fogtok csalódni. 🙂 A friss salátalevelek és a kapor kis lágyságot, frissességet visznek a szokásos bablevesbe – nem igazán tudom ennél jobban megfogalmazni: mindenképpen próbára érdemes!

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Füstös vegán bableves

Mióta felfedeztem a folyékony füstöt, mint műfajt, nagyon élvezem, hogy bármit könnyedén enyhén füstössé tudok varázsolni. Amennyiben idegenkedsz a folyékony füsttől, vagy most nem tudod / nincs kedved beszerezni, jó megoldás lehet kockára vágott füstölt tofut főzni a levesbe az utolsó percekben.

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Mindenmentes hozzávalók akár 5-10% kedvezménnyel

Ha szeretnéd szójamentesen készíteni ezt a levest, akkor a fenti tofus megoldás nem jön szóba, és a tamari szószt is cseréld kókusz amino szószra! Én 3 literes leveses fazékban főzöm ezt az ételt, kb. 45-50 perc alatt elkészül, ebből kb. 25-30 percig csak rotyog, és tudok mással foglalkozni. 🙂

5.0 from 1 reviews
Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
25 perc
Főzési idő
25 perc
Össz. idő
50 perc
 
Igazi laktató, melengető egytálétel hideg napokra: az egyik hagyományos erdélyi bableves kap egy zöld csavart ebben a vegán változatban.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: leves, egytálétel
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 6 nagy tányér (3 l)
Hozzávalók
  • 2 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 nagy gerezd fohagyma
  • 2 sárgarépa (összesen kb. 200g egészben)
  • 1 kisebb krumpli (kb. 150g egészben)
  • 500g vágott zöldbab (lehet mirelit)
  • 500g fejtett bab (lehet mirelit)
  • 1 aszalt paradicsom
  • 1 fejessaláta
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4-5 csepp folyékony füst
  • 1 ek. tamari szósz*
Elkészítés
  1. Vágd kb. 1x1 centis kockákra a sárgarépákat és a krumplit.
  2. Egy nagyobb (3 literes) leveses fazékban közepes fokozaton forrósítsd fel a kókuszzsírt / olívaolajat. A fokhagymagerezdeket vágd apróra, majd futtasd meg az olajon.
  3. Dobd a kockára vágott répát, krumplit is az edénybe, és kevergesd egy-két percet. Mehet rá a vágott zöldbab is, azzal is kevergesd pár percig.
  4. Öntsd fel a zöldségeket 1,5 liter vízzel (én előre felforralom vízforralóval), tedd bele a fejtett babot, aszalt paradicsomot, sózd, borsozd.
  5. Forrástól számítva főzd kb. 20-25 percig, amíg minden megpuhul és az ízek összefőnek.
  6. Közben mosd meg a salátát és vágd csíkokra, hogy ne a tányérban kelljen vele küzdeni. A kaprot is vágd apróra.
  7. Amikor a zöldségek, bab puhára főttek, dobd a forró levesbe a salátát, kaprot, egészítsd ki még 1-2 pohár forró vízzel.
  8. Keverd össze alaposan, majd mehet bele a folyékony füst, tamari szósz. Fedd le és kapcsold ki a tűzhelyet. Pár perc múlva kóstold meg a levét és igazíts még a füstön, tamarin, sózáson, borsozáson ízlésed szerint.
Megjegyzések
A hagyományos receptet anno mindig tejföllel ettük, ehhez a leveshez kipróbálhatod a legtejfölösebb növényi tejfölöm.

* A tamari szószt kókusz aminora cserélve a recept szójamentes is lesz.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér (0,5 l) kalória: 226 kcal zsír: 3g Szénhidrát: 34g fehérje: 12g
3.5.3228

Hasonló bejegyzések:

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Vegán lazac répából
Isteni mexikói babos cucc (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, bab, ebéd, egytálétel, leves, ősz, tél, vacsora

Előző bejegyzés « Vörösboros csokoládé mousse (alkoholmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes, vegán)
Következő bejegyzés Mozogjunk Noémivel! – inzulinrezisztenciával, otthon, anyaként »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ibolya mondta

    2020-04-07, 12:23 du.

    Kedves Nóra! Koszonom, ismet sok jo otletet, receptet osztottal meg velunk. Ezekben az idokben tenyleg megfontoltan, es kreativan, beosztassal kell a csalad elelmezéset megoldani valamennyiunknek.minden jo otlet aranyat er! Koszi, es minden jót kivanok nektek udvozlettel

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és kétgyermekes anya. Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig. Többet rólam és az oldalról.

Friss hajtás életmód változtató program
Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum