• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

2017-11-02 Írta: Andrási Nóra 1 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Amikor előkerülnek a szekrény mélyéről a melegebb pulcsik, sálak, nálunk is megnő az igény a táplálóan laktató, nagy adagban előre főzhető egytálételekre, levesekre. Szerepel a blogomon egy réges-régi erdélyi recept, „máréfalvi salátás fuszulyka csülökkel” néven: ezt a füstös, babos, mégis a fejes salátától és kaportól friss ízvilágot szerettem volna újra felfedezni, csak ezúttal állati eredetű dolgok nélkül.

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Fejes saláta és kapor a bablevesben?

Eddig bárkinek meséltem erről a receptről, mindenki felhúzta a szemöldökét a „salátalevééél??” és „kapor a bablevesben?!” részeknél, ezért egy kis nyitottságot kérek Tőletek, nem fogtok csalódni. 🙂 A friss salátalevelek és a kapor kis lágyságot, frissességet visznek a szokásos bablevesbe – nem igazán tudom ennél jobban megfogalmazni: mindenképpen próbára érdemes!

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Füstös vegán bableves

Mióta felfedeztem a folyékony füstöt, mint műfajt, nagyon élvezem, hogy bármit könnyedén enyhén füstössé tudok varázsolni. Amennyiben idegenkedsz a folyékony füsttől, vagy most nem tudod / nincs kedved beszerezni, jó megoldás lehet kockára vágott füstölt tofut főzni a levesbe az utolsó percekben.

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Ha szeretnéd szójamentesen készíteni ezt a levest, akkor a fenti tofus megoldás nem jön szóba, és a tamari szószt is cseréld kókusz amino szószra! Én 3 literes leveses fazékban főzöm ezt az ételt, kb. 45-50 perc alatt elkészül, ebből kb. 25-30 percig csak rotyog, és tudok mással foglalkozni. 🙂

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Igazi laktató, melengető egytálétel hideg napokra: az egyik hagyományos erdélyi bableves kap egy zöld csavart ebben a vegán változatban.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 25 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 50 minutes mins
Étel típusa egytálétel, leves
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 6 nagy tányér (3 l)
Energia tartalom 226 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 nagy gerezd fohagyma
  • 2 sárgarépa összesen kb. 200g egészben
  • 1 kisebb krumpli kb. 150g egészben
  • 500 g vágott zöldbab lehet mirelit
  • 500 g fejtett bab lehet mirelit
  • 1 aszalt paradicsom
  • 1 fejessaláta
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4-5 csepp folyékony füst
  • 1 ek. tamari szósz*
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Vágd kb. 1x1 centis kockákra a sárgarépákat és a krumplit.
  • Egy nagyobb (3 literes) leveses fazékban közepes fokozaton forrósítsd fel a kókuszzsírt / olívaolajat. A fokhagymagerezdeket vágd apróra, majd futtasd meg az olajon.
  • Dobd a kockára vágott répát, krumplit is az edénybe, és kevergesd egy-két percet. Mehet rá a vágott zöldbab is, azzal is kevergesd pár percig.
  • Öntsd fel a zöldségeket 1,5 liter vízzel (én előre felforralom vízforralóval), tedd bele a fejtett babot, aszalt paradicsomot, sózd, borsozd.
  • Forrástól számítva főzd kb. 20-25 percig, amíg minden megpuhul és az ízek összefőnek.
  • Közben mosd meg a salátát és vágd csíkokra, hogy ne a tányérban kelljen vele küzdeni. A kaprot is vágd apróra.
  • Amikor a zöldségek, bab puhára főttek, dobd a forró levesbe a salátát, kaprot, egészítsd ki még 1-2 pohár forró vízzel.
  • Keverd össze alaposan, majd mehet bele a folyékony füst, tamari szósz. Fedd le és kapcsold ki a tűzhelyet. Pár perc múlva kóstold meg a levét és igazíts még a füstön, tamarin, sózáson, borsozáson ízlésed szerint.

Megjegyzések

A hagyományos receptet anno mindig tejföllel ettük, ehhez a leveshez kipróbálhatod a legtejfölösebb növényi tejfölöm.
* A tamari szószt kókusz aminora cserélve a recept szójamentes is lesz.

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 226kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 12gZsír: 3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, bab, ebéd, egytálétel, leves, ősz, tél, vacsora

Előző bejegyzés « Vörösboros csokoládé mousse (alkoholmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes, vegán)
Következő bejegyzés Mozogjunk Noémivel! – inzulinrezisztenciával, otthon, anyaként »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ibolya mondta

    2020-04-07, 12:23 du.

    5 stars
    Kedves Nóra! Koszonom, ismet sok jo otletet, receptet osztottal meg velunk. Ezekben az idokben tenyleg megfontoltan, es kreativan, beosztassal kell a csalad elelmezéset megoldani valamennyiunknek.minden jo otlet aranyat er! Koszi, es minden jót kivanok nektek udvozlettel

    Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.