Go Back
+ servings
Mindenmentes cirokos cipó - élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér |mindenmentes.hu

Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)

Szerző: Mindenmentes Nóri
A népszerű gluténmentes házi kenyér recept élesztőmentes, kukoricamentes változata, cirokliszttel, villámgyorsan.
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 50 minutes
Össz. idő 1 hour
Étel típusa kenyér, pékáru
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes
Adagok száma 750 g
Energia tartalom 215 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • Tegyél a sütőbe egy kis (hőálló!) tál vizet és melegítsd elő 180 fokra.
  • A bolhafűmaghéjat, sót, olívaolajat, almaecetet keverd össze 300g vízzel egy mérőpohárban.
  • Mérd egy keverőtálba a liszteket, lenmagpelyhet, szódabikarbónát. Keverd össze.
  • A mérőpohár tartalmát dolgozd össze a lisztekkel, majd lazítsd egy kicsit a maradék 80 ml vízzel. (Erre a lépésre azért van szükség, mert amikor az összes vízbe áztattam a bolhafűmaghéjat, a kenyér mindig száraz lett.)
  • Tedd sütőpapírral kibélelt formába (én feles püspökkenyér formát használok, kb. 20 cm hosszú) és süsd 50 percig.
  • Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd egy rácsra kihűlni. A szeleteléssel várd meg, amíg teljesen kihűl.

Megjegyzések

* A hajdinalisztet egész hajdinából, kávédarálóban darálom.
** A lenmagpehely nálam pár másodperc alatt készül, a kávédarálóban, egész lenmagból.
A kész kenyeret tartsd lezárt zacskóban/dobozban a hűtőben, és csak annyit melegíts, amennyi elfogy. Így 3-5 napig eláll.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 215kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 5gZsír: 8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!