Go Back
+ servings
Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán recept) |mindenmentes.hu

Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Kapros túrós lepény gluténmentes bolti lisztkeverék, tejtermék és tojás nélkül: rusztikus í–világú tészta, habkönnyű töltelék. IR-barát, vegán recept.
Előkészítés 15 minutes
Főzési idő 25 minutes
Össz. idő 40 minutes
Étel típusa uzsonna
Mentesség gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán
Adagok száma 12 szelet
Energia tartalom 106 kcal

Hozzávalók
 

a tésztához:

  • 40 g hajdina liszt
  • 80 g köles liszt
  • 25 g tápiókakeményítő
  • ½ kk.
  • 20 g kókuszzsír
  • 60 g víz

a "túrós" töltelékhez:

  • 150 g köles
  • 75 g csicseri konzerv lé*
  • 1 csipet borkősav**
  • 1 kk.
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csokor kapor finomra vágva

Elkészítés
 

  • A tészta szilárd hozzávalóit keverd össze egy tálban: lisztté őrölt köles- és hajdina, tápiókakeményítő, só, szódabikarbóna. A közepébe készített kráterbe öntsd bele a kókuszzsírt és a vizet: a vizet érdemes kicsit meglangyosítani, ha a kókuszzsír szilárd (24 fok alatt), hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  • Gyúrd össze alaposan és béleld ki vele egy sütőforma alját: én 18x27 centis sütőformát használtam.
  • A töltelékhez öblítsd le majd sós vízben tedd főni a kölest. Főzés közben pótold rajta a elfőtt vizet, amíg kezd krémesen puha lenni, de ne főzd teljesen kásásra.
  • Közben a borkősavval pár perc alatt verd jó keményre a csicserilevet, és óvatosan forgasd bele a még jó meleg kölesbe a finomra vágott kaporral és a citromlével együtt.
  • Simítsd a tölteléket a tészta alapra, majd süsd a süteményt 160 fokon, alul-felül sütéssel 20-25 percig.

Megjegyzések

*Konzerv csicseriborsó leve helyett használhatod egész, száraz csicseriborsó főzőlevét is (lásd a szövegben fent).
**Borkősav helyett 1/2kk. almaecet vagy pár csepp citromlé is jó lesz.

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 106kcalSzénhidrát: 19g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!