Go Back
+ servings
"Tucatjó" tápláló téli leves gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

"Tucatjó" tápláló téli leves

Szerző: Mindenmentes Nóri
Rettentően tápláló téli leves minden földi jóval, ami a "napi tucat" ajánlásból egy tál levesbe sűríthető. Egyszerű, gluténmentes, vegán recept.
Előkészítés 30 minutes
Főzési idő 1 hour 30 minutes
Össz. idő 2 hours
Étel típusa leves
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 5 liter (10 tányér)
Energia tartalom 150 kcal

Hozzávalók
 

  • 250 g bab tarka bab, vörös vese-, ahogy tetszik
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db aszalt paradicsom
  • 3 db sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 300 g cékla
  • 500 g kelkáposzta
  • 120 g spenót levél mirelit is lehet
  • 1/8 bio citrom
  • 1 db kisebb cukkini
  • 1/4 kk. kurkuma
  • 2 kk. só*
  • 1 kk. folyékony füst*
  • tamari szósz*

Elkészítés
 

  • A babot előző éjjel áztasd be. Másnap öblítsd le, és főzd puhára.
  • A fokhagymát, aszalt paradicsomot, sárgarépát, gyökeret, céklát, kelkáposztát is vágd kockákra/csíkokra és tedd egy jó nagy (5 literes) leveses fazékba.
  • Öntsd a lábosba a főtt babot is, a főzőlével együtt. Tedd a tetejére a spenótot és a félbe vágott cukkinit.
  • Öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi (nekem mindig színültig tele a fazék), forrald fel, majd csavard le a tűzhelyet kis fokozatra, és elfedve hagyd főni, amíg minden megpuhul. (Min. fél óra, de lehet több is.)
  • Vegyél elő egy turmixgépet, és tedd bele a főtt cukkinit, a citrom gyümölcshúsát és egy kis körömnyi darabot a héjából is, a kurkumát, és ha szeretnéd, a folyékony füstöt is. Turmixold össze alaposan és keverd bele a még forró levesbe.
  • Kész! Frissen is isteni, de másnapra még finomabb. :) Mi a tányérban szoktuk még ízesíteni egy kis tamari szósszal.

Megjegyzések

* Ízlés szerint, el is hagyhatóak. (A tamari szósz szóját tartalmaz.)

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 150kcalSzénhidrát: 30gFehérje: 8gZsír: 0.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!