Go Back
+ servings

Kókuszjoghurt, élőflórás (tejtermékmentes, vegán recept)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Kókuszjoghurt házilag: egyszerű hozzávalókból, élőflórás, tejtermékmentes, vegán finomság.
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 12 hours
Össz. idő 12 hours 10 minutes
Étel típusa vegán tejtermék
Mentesség gluténmentes, tejtermékmentes, vegán
Adagok száma 2 csésze
Energia tartalom 330 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • A kókusztejet/krémet forrósítsd fel a választott édesítővel. Várd meg, amíg kb. 50 fokosra hűl. (Nem használtam hőmérőt, az 50 fok kb. az, amit kézzel jól meg tudsz fogni, de jóval melegebb, mint kézmeleg.)
  • Készítsd elő a sűrítőanyagot, ha használsz: az agar-agar port forró, a zselatint hideg vízben kell feloldani.
  • Amikor a kókusztej visszahűlt, keverd bele a sűrítőanyagot és a probiotikus port: görgetve nyisd szét a kapszulákat.
  • Öntsd át a leendő joghurtodat befőttesüveg(ek)be, majd bugyoláld körbe, hogy ne fázzon és legalább 8, de inkább 16 vagy akár 24 óráig is tartsd meleg helyen. Az ideális hőfok 50 C körül lenne - én a sütőm kiolvasztó funkcióját használtam. (Nem akartam folyamatosan, éjszakára bekapcsolva hagyni, így napközben ki-be kapcsolgattam, miközben kóstolgattam a művemet.)
  • Eleinte édeskés ízű a joghurt a méztől, majd ahogy a baktériumok elfogyasztják a cukrokat és tejsavat termelnek helyette, egyre "joghurtosabb" lesz. Ha már elégedett vagy a joghurt érettségével, a meleg helyről tedd hűtőbe legalább 6 órára, hogy az érés leálljon és a joghurt besűrűsödjön.

Megjegyzések

A mézet/ cukrot/ kókuszcukrot itt nem édesítőszerként használom, hiszen egyébként cukormentes étrendhez nem is ajánlom: azért kell, hogy a bacik jól érezzék magukat. :)
A Rapunzel bio kókusztejben nincsen sűrítőanyag, így ebből a joghurt is hígabb lett: kb. mint egy kefir vagy egy sűrűbb ivójoghurt. Az ízében nem dominált a kókusz, inkább olyan volt, mint egy kókuszos ivójoghurt. A kókuszkrémből készült állaga szinte megütötte a görög joghurt színvonalát, és persze "kókuszosabb" is lett.
A belinkelt probiotikus kapszula segédanyagként rizslisztet tartalmaz, így glutén- és laktózmentes (a nyomokban tartalomra nem kérdeztem rá). A kapszulatok zselatinból készül, ezért nem vegán termék.
Tipp! Ha kókusztejből készíted, ami a konzervben is szétvált, akkor a joghurt is szét fog elegyedni érés közben. Keverd össze egy tiszta (!) kanállal, és tedd kb. 30 percre a mélyhűtőbe és csak ezután a hűtőbe, hogy a sűrítőanyag gyorsan megkössön, így a joghurtod homogén lesz.
A linkelt hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította számomra.

Tápérték információ

Kalória: 330kcalSzénhidrát: 6g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!