Go Back
+ servings
Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)

Szerző: Andrási Nóra
Sütőben sült fánkok színes mázzal: cukor-, tejtermék-, tojás-, élesztőmentes, vegán étrendbe illeszthető.
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 15 minutes
Össz. idő 35 minutes
Étel típusa desszert
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes, vegán
Adagok száma 12 db
Energia tartalom 100 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fánk formát kend át olívaolajjal.
  • Párold meg az almakockákat (1 ek. vízzel a tűzhelyen vagy 2 perc a mikróban).
  • Egy keverőtálban mérd össze a szilárd hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só.
  • Tedd turmixgépbe a folyékony hozzávalókat: párolt alma, növényi tej, olívaolaj, citromlé, vanília kivonat, stevia por, turmixold össze alaposan.
  • A folyékony keveréket öntsd a szilárdakhoz a tálba, és keverd simára. Próbálj gyors mozdulatokkal dolgozni, mert a tészta azonnal elkezd felpuffadni a citromlé és szodabikarbóna egymásra találásától, és sok kevergetéssel kiűznéd a bubikat.
  • Oszd szét a tésztát a formákban úgy, hogy kb. fél centivel a perem alá érjen. Süsd 180 fokon 12-15 percig. Az utolsó percekben már gyorsan barnul, érdemes rajta tartanod a szemed.
  • A liofilizált gyümölcsöket őröld porrá kávédarálóval vagy turmixgéppel és szitáld át.
  • A mázakhoz keverd össze a hozzávalókat külön-külön kis tálakban.
  • Amikor nagyjából kihűltek a fánkok, bőségesen kend körbe őket. Díszítheted pirított mogyoróval, aprított liofilizált gyümölcsökkel, kakaóbab törettel, stb.

Megjegyzések

Ahogy a klasszikus fánk, úgy ez is frissen az igazi! Zárt dobozban tartva még másnap is finom puha, de egyre inkább kiérződik a lisztek íze.
*Én a liszteket házi malomban őrlöm: a csicseriborsót és a hajdinát egyszerre szoktam beletenni. Itt írtam bővebben a házi malomról.
**2g /100 ml szénhidrát-tartalommal számoltam.
***A recept olaj nélkül is működik, de úgy annyira nem zsíros: fánk helyett inkább piskóta-élményt ad.
**** Krémsajt helyett kb. 70g nyers kesut használhatsz: áztasd egy éjszakát, és pici citromlével, vízzel turmixold krémesre. Ez csak akkor lesz igazán sima, ha jó erős turmixgéppel dolgozol!

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 100kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 2.7gZsír: 4g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!