Go Back
+ servings
Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, vegán, majdnem TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Gluténmentes fánk sütőben sütve (élesztőmentes, vegán, IR-barát)

Szerző: Andrási Nóra
Sütőben sült fánkok színes mázzal: cukor-, tejtermék-, tojás-, élesztőmentes, vegán étrendbe illeszthető.
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 15 minutes
Össz. idő 35 minutes
Étel típusa desszert
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes, vegán
Adagok száma 12 db
Energia tartalom 100 kcal

Hozzávalók
 

a fánkokhoz:

  • 100 g csicseriborsó liszt*
  • 65 g hajdinaliszt*
  • 40 g tápióka keményítő
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 200 g hámozott almakocka
  • 200 g növényi tej**
  • 3 ek. olivaolaj***
  • 2 kk. almaecet
  • 1/2 kk. vanília kivonat
  • 1/3 kk. stevia por

a kakaós mázhoz:

  • 100 g magvaj kesuvaj / mandulavaj / mogyoróvaj
  • 2 kk. kakaópor kb. 10g
  • 2 kk. datolyaszirup kb. 10g
  • 1-2 ek. forró víz

  • a színes mázakhoz:

  • 100 g növényi krémsajt**** házi vagy bolti is működik
  • 10 g liofilizált gyümölcs én epret és sárkánygyümölcsöt használtam, de málna, áfonya vagy ribizli is jó lenne
  • 1 ek. agavé szirup
  • pár csepp citromlé

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fánk formát kend át olívaolajjal.
  • Párold meg az almakockákat (1 ek. vízzel a tűzhelyen vagy 2 perc a mikróban).
  • Egy keverőtálban mérd össze a szilárd hozzávalókat: lisztek, szódabikarbóna, só.
  • Tedd turmixgépbe a folyékony hozzávalókat: párolt alma, növényi tej, olívaolaj, citromlé, vanília kivonat, stevia por, turmixold össze alaposan.
  • A folyékony keveréket öntsd a szilárdakhoz a tálba, és keverd simára. Próbálj gyors mozdulatokkal dolgozni, mert a tészta azonnal elkezd felpuffadni a citromlé és szodabikarbóna egymásra találásától, és sok kevergetéssel kiűznéd a bubikat.
  • Oszd szét a tésztát a formákban úgy, hogy kb. fél centivel a perem alá érjen. Süsd 180 fokon 12-15 percig. Az utolsó percekben már gyorsan barnul, érdemes rajta tartanod a szemed.
  • A liofilizált gyümölcsöket őröld porrá kávédarálóval vagy turmixgéppel és szitáld át.
  • A mázakhoz keverd össze a hozzávalókat külön-külön kis tálakban.
  • Amikor nagyjából kihűltek a fánkok, bőségesen kend körbe őket. Díszítheted pirított mogyoróval, aprított liofilizált gyümölcsökkel, kakaóbab törettel, stb.

Megjegyzések

Ahogy a klasszikus fánk, úgy ez is frissen az igazi! Zárt dobozban tartva még másnap is finom puha, de egyre inkább kiérződik a lisztek íze.
*Én a liszteket házi malomban őrlöm: a csicseriborsót és a hajdinát egyszerre szoktam beletenni. Itt írtam bővebben a házi malomról.
**2g /100 ml szénhidrát-tartalommal számoltam.
***A recept olaj nélkül is működik, de úgy annyira nem zsíros: fánk helyett inkább piskóta-élményt ad.
**** Krémsajt helyett kb. 70g nyers kesut használhatsz: áztasd egy éjszakát, és pici citromlével, vízzel turmixold krémesre. Ez csak akkor lesz igazán sima, ha jó erős turmixgéppel dolgozol!

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 100kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 2.7gZsír: 4g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!