Go Back
+ servings
Gyömbérrel fermentált répa |mindenmentes.hu

Gyömbérrel fermentált répa

Szerző: Mindenmentes Nóri
Friss, pikáns savanyított zöldség egyszerűen, otthon: gyömbérrel fermentált répa (fermentálóban vagy anélkül).
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 1 day 4 hours
Össz. idő 1 day 4 hours 10 minutes
Étel típusa fermentált, savanyított zöldség
Mentesség gluténmentes, nyers, vegán
Adagok száma 1 kg
Energia tartalom 41 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 kg sárgarépa apróra reszelve
  • 1-2 tk. frissen reszelt gyömbér ízlés szerint
  • 1 ek.
  • 1 kapszula mezofil kultúra*
  • 1 tk. cukor vagy más nem cukormentes édesítő: juharszirup stb.*

Elkészítés
 

  • Az apróra reszelt répát és gyömbért alaposan keverd össze a sóval egy nagy tálban. Hagyd állni pár percig, hogy levet eresszen.
  • Közben a cukrot és a baktérium kultúrát keverd el egy pohár vízben. (Ha fermentáló készülék nélkül állsz neki, akkor használhatsz sima forralt és lehűtött vizet is.)
  • A reszelt répát alaposan nyomkodd bele a fermentáló rozsdamentes acéltartályába, hogy kiszoruljon belőle a levegő és a leve minél jobban ellepje. Öntsd rá a baktériumkultúrás vizet, lazán tedd rá a fedőt és mehet a fermentáló gépbe. Indítsd el a kimchi programot (a végére kapcsold be a hűtést is, ha szeretnéd).

Megjegyzések

*A cukor / édesítő a baktériumokat táplálja, érés közben elfogy / csökken a mennyisége. Ha fermentáló készülék nélkül készíted, megteheted, hogy baktérium kapszula helyett 1-2 káposzta levelet teszel bele: így is működni fog, viszont az érés kb. 4-7 napig fog tartani órák helyett. (Tarts közvetlen napfénytől védett, meleg helyen.)
Hogy a répád mennyire legyen erősen savanyított és csípős azt az érési idővel és a hozzáadott gyömbér mennyiségével tudod szabályozni.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 41kcalSzénhidrát: 8gFehérje: 1g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!