• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gyömbérrel fermentált répa

2017-11-14 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

Mióta van saját házi fermentáló gépem, sorozatban készül a növényi joghurt és a tejföl, és már nagyon szerettem volna kipróbálni a fermentált zöldségeket is. A variációs lehetőségek száma végtelen: szinte bármilyen zöldség fermentálható magában, vegyesen, fűszerekkel vagy anélkül. Mivel a legjobb savanyított káposztának is pontosan két igazán fontos összetevője van (káposzta, só), első körben valami egyszerűt szerettem volna kipróbálni. Sárgarépa fogyasztásban családilag nagyhatalom vagyunk, így jött az ötlet, hogy legyen fermentált répa, mégpedig gyömbérrel, hogy kicsit pikáns is legyen, de mégsem csípős.

Gyömbérrel fermentált répa |mindenmentes.hu

Fermentált zöldségek – miért jó ez nekünk?

Az első és legegyszerűbb ok, hogy finomak. 🙂 Ha unod a klasszikus savanyúságokat, és akad benned némi kísérletező kedv, akkor könnyen fel tudod dobni a főétkezéseidet egy adag házilag savanyított zöldséggel. Egyébként, a savanyított zöldségek persze rettentően egészségesek is:

  • probiotikusak: az érésben dolgozó baktériumok építik a bélflórát, ezzel könnyítik az emésztést és erősítik az immunrendszert
  • az érés során baktériumok „elődolgozzák” a zöldségeket, így a bennük lévő tápanyagok (pl. a répában A, C és K vitamin) könnyebben felszívódnak.
  • A gyömbér azon túl, hogy isteni fűszer, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatással is bír, élénkíti a vérkeringést, görcsoldó hatású (és csökkenti a hányingert is pl. várandósság alatt).

Gyömbérrel fermentált répa |mindenmentes.hu

Házi savanyítás egyszerűen

Ezúttal sem kellett feltalálnom a spanyol viaszt: ha nyers zöldségeket sós lében néhány napig érni hagyunk, akkor savanyodni fognak. Kritikus pontok, hogy a zöldségek jó minőségűek legyenek, a vizet forraljuk fel a sóval és hűtsük le, az edényzet steril legyen (mintha befőznénk), a zöldségeket mindenhol ellepje a sós lé, és közvetlen napfénytől védett helyen hagyjuk érni úgy, hogy tudjon levegőzni (a felszabaduló gázok ne repítsék le a kupakot 😉 ). Ennyi. (A káposztát valamiért különösen szeretik a jótékony laktobacillusok, ezért hagyományosan savanyított zöldségekbe érdemes mindig tenni egy-két levelet.)

Miben egyszerűbb mindez, ha fermentáló gépet használunk? A készülék kellemes melegben tartja a zöldségeinket, így lerövidül az érési idő: napok helyett most pl. 28 órára, így kevesebb ideig kell kerülgetnünk a savanyításhoz használt befőttes üvegeket, ami különösen egy kisebb konyhában hasznos. 😉 A program lejártával le is hűti a kész savanyított répánkat, így mire felkelünk / hazaérünk a munkából, már fogyaszthatjuk is.

Az érleléshez Panni javaslatára mezofil baktérium kultúrát használtam – nyáron a kovászos uborka is ezzel készült nálunk, és nagyon bevált.

Gyömbérrel fermentált répa |mindenmentes.hu

Leírom a receptet géppel és anélkül is, hogy a hiányos műszaki felszereltség senkit ne tarthasson vissza a répa savanyítástól. 🙂

5.0 from 2 reviews
Gyömbérrel fermentált répa
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
28 óra
Össz. idő
28 óra 10 perc
 
Friss, pikáns savanyított zöldség egyszerűen, otthon: gyömbérrel fermentált répa (fermentálóban vagy anélkül).
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: fermentált, savanyított zöldség
Konyha: gluténmentes, vegán, nyers
adag: 1 kg
Hozzávalók
  • 1 kg sárgarépa apróra reszelve
  • 1-2 tk. frissen reszelt gyömbér (ízlés szerint)
  • 1 ek. só
  • 1 kapszula mezofil kultúra*
  • 1 tk. cukor vagy más nem cukormentes édesítő: juharszirup, stb.*
Elkészítés
  1. Az apróra reszelt répát és gyömbért alaposan keverd össze a sóval egy nagy tálban. Hagyd állni pár percig, hogy levet eresszen.
  2. Közben a cukrot és a baktérium kultúrát keverd el egy pohár vízben. (Ha fermentáló készülék nélkül állsz neki, akkor használhatsz sima forralt és lehűtött vizet is.)
  3. A reszelt répát alaposan nyomkodd bele a fermentáló rozsdamentes acéltartályába, hogy kiszoruljon belőle a levegő és a leve minél jobban ellepje. Öntsd rá a baktériumkultúrás vizet, lazán tedd rá a fedőt és mehet a fermentáló gépbe. Indítsd el a kimchi programot (a végére kapcsold be a hűtést is, ha szeretnéd).
Megjegyzések
*A cukor / édesítő a baktériumokat táplálja, érés közben elfogy / csökken a mennyisége. Ha fermentáló készülék nélkül készíted, megteheted, hogy baktérium kapszula helyett 1-2 káposzta levelet teszel bele: így is működni fog, viszont az érés kb. 4-7 napig fog tartani órák helyett. (Tarts közvetlen napfénytől védett, meleg helyen.)

Hogy a répád mennyire legyen erősen savanyított és csípős azt az érési idővel és a hozzáadott gyömbér mennyiségével tudod szabályozni.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 41 kcal zsír: 0 g Szénhidrát: 8 g fehérje: 1 g
3.5.3228

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, fermentáló, fermentált zöldség, nyers, vacsora, Vegital

Előző bejegyzés « Mozogjunk Noémivel! – inzulinrezisztenciával, otthon, anyaként
Következő bejegyzés Currys, kókuszos sütőtök krémleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pulai-Morvai Anett mondta

    2019-12-15, 7:06 du.

    Kedves Nóri!
    Szerinted mivel lehetne ízesíteni? Nem igazán tudjuk, milyen íze kell, hogy legyen, elég savanyú lett, szerintem jól fermentálódott. Milyen fűszereket szoktál használni, ha ízesíteni szeretnéd? Köszi előre is! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-12-16, 11:52 de.

      Szia,
      mi csak így ettük, savanyúan… 😀 Szerintem bors, (csípős) paprika, menne hozzá. Vagy bármi, ami jólesik… 🙂

      Válasz
    • Eszter mondta

      2020-04-07, 12:07 de.

      Kedves Nóri!

      A tegnap elkészült 1 kg fermentált répát mára megettük :). Most kimchi készítésben gondolkozom. Azt írod, hogy a káposztaféléket szeretik a bacik, jól gondolom, hogy a mezofil kultúrát ugyanúgy hozzá kell adni? Azert bizonytalanodtam el, mert 4-5 nap alatt kultura nélkül is készülhet, ha jól értem.
      Köszi előre is

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-04-08, 11:05 de.

        😀 Szupi, örülök a sikernek! Igen, idővel „magától” is elkészülhet, a kultúra azért jó, mert így mindig azonos minőségű zöldséget kapsz, de nem kötelező… Lehet fermentáló nélkül is, csak tovább tart. Kinek hogy. Van már egyébként kifejezetten zöldség fermentáló keveréke is Panninak, ez itt.

        Válasz
  2. Melinda mondta

    2021-03-10, 4:22 du.

    Kedves Nóri!

    Fermentáló gépben való savanyításhoz is mindenképp kell a baktérium kapszula?
    Céklát szeretnék fermentálni.
    Köszönöm!
    Melinda

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-11, 9:24 de.

      Szia Melinda,
      szerintem nem muszáj, de akkor tegyél mellé egy kis káposztát, hogy a jó bacik ott legyenek. És számíts rá, hogy fut, forr, szóval ne legyen teljesen tele és néha nézz rá. 🙂 Egy adag lila káposztával nagyon megjártam pár hónapja… 😀

      Válasz
  3. Andi mondta

    2021-03-21, 5:36 du.

    Szia Nóri!

    Fermentáló gép helyett sima joghurtkészítő gépben is elkészíthető fermentált zöldség és sajt vagy abban csak joghurtot lehet csinálni?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-23, 1:02 du.

      Szia,
      ezeknek jobb a 30 fok körüli hőfok (25-30 fok), és a joghurt készítők 42-t tudnak. Ettől még megpróbálhatod, volt aki ilyenben készített tejfölt, szóval lehet, hogy működik… Én még nem próbáltam. A zöldség egyébként elkészül pár nap alatt szobahőn is.

      Válasz
      • Andi mondta

        2021-03-23, 6:41 du.

        Szia! Köszönöm a válaszod 🙂 Ha a zöldséget szobahőmérsékleten fermentálom, akkor azon kívül, hogy hosszabb idő lesz, mint a fermentálóban, miben más szimplán szobahőrmésékleten csinálni? Még sosem csináltam, de félek, hogy megromlik/bepenészedik szobahőmérsékleten, ez előfordulhat?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-03-24, 10:41 de.

          Nem szabad kilógjon a víz alól, akko nem penészedik be. Valamivel le kell szorítani. Hogy miben lesz más ha szobahőn csinálod, arról talán Panni tudna értekezni (hazisajtkeszites.hu)

          Válasz
          • Andi mondta

            2021-03-25, 3:57 du.

            Köszönöm a válaszod! 🙂

  4. Vivi mondta

    2021-09-28, 11:58 de.

    Szia Nóri!
    Kissé fura kérdéssel jövök: a zöldségek fermentálása során nem lesz olyan savanyú káposztásan büdi szag a lakásban vagy a konyhában?
    Engem nem zavarna, de a családtagjaim nagyon érzékenyek rá, és ez tart vissza attól, hogy belevágjak a fermentálásba..

    Köszi előre is a válaszod!

    Vivi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-09-29, 12:42 du.

      Szia Vivi,
      káposztásan büdi csak a káposztától, káposztaféléktől tud lenni. 🙂
      Ha tudod, tedd valami félreeső helyre a fermentálódó dolgokat, pl. kamrába, hátha úgy nem zavar senkit.

      Válasz
  5. Móni mondta

    2021-10-13, 2:55 du.

    Szia Nóri!
    Fermentált zöldséglevet szeretnék készíteni. Ehhez szerinted a fermentált zöldségeket kellene kipréselni, vagy ha a „nyers” zöldségeket kipréselem, és a léhez adnék mezofil kultúrát, szerinted működne? Köszi előre is. Móni

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 2:58 du.

      Szia Móni,
      a levet fermentálni azért izgalmas, mert a zöldségeket a víz alá kell nyomni, amíg fermentálódnak, és ez tartja jó irányban a fermentációt, de a lével ugye ezt nem tudod megtenni… Én inkább a zöldséget fermentálnám.

      Válasz
  6. Balogh Zsuzsa mondta

    2022-07-29, 2:02 du.

    Kedves Nóri!

    Most kezdtem vegital fermentálót használni. Zöldségekhez nem sok recept van. Örülök, hogy ezt a répa receptet megosztottad. Köszönöm szépen.

    Kérdéseim:
    Meddig legyen a tálka? Mennyi zöldséget szoktál bele tenni? Meddig öntöd fel?

    Olyasmi íze, szaga kellene legyen, mint a vásárolt savanyú káposztának?

    Lilakáposztát csináltam. Jól tele tettem, és felöntöttem, reggelre kifolyt. A lila lé.
    Utána leöntöttem a levélből és káposztát is szedtem ki, de már nem lepte el a lé. Kicsit fura a szaga és az íze is, nem olyan, mint a boltban /piacon vásárolt. Rendben van ez így?

    Köszönöm szépen a válaszod előre is.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-07-30, 6:29 de.

      Kedves Zsuzsa,
      a fermentálóban leginkább joghurtot, tejfölt, krémsajtot, nattót készítek. Zöldségeket ritkán fermentálok, de ha mégis, azt inkább befőttes üvegben szoktam, káposztát én is egyszer tettem a fermentálóba… 😉 A káposztának még a gyorsabb, sós vizes felöntős érleléssel is pár hét kell, hogy finom legyen.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend mentor és coach. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás életmód változtató program
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend mentor és coach. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum