• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Növényi joghurt földi mandulából (magmentes, vegán)

2017-07-24 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Újabb fejezethez érkezett a növényi joghurt készítő tudásom: kipróbáltam a fermentáló gép joghurt programját is. 🙂 Mégpedig alaposan a téma aljára ástam magam, ugyanis egy év rendszeres joghurtkészítés után elsőre nem voltam elégedett az eredménnyel! Ez az oka, hogy bár a múlt hétre ígértem a joghurtos tapasztalataim megosztását, csak most kerül rá sor. Elöljáróban annyit elmondok, hogy a megoldás végül egészen banális volt, és örülök is, hogy így alakult, mert volt alkalmam alaposan körbejárni a joghurtkészítés fortélyait joghurtkészítővel és fermentálóval is. Természetesen minden részletről beszámolok. 🙂

Növényi joghurt földi mandulából, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben - magmentes, vegán recept |mindenmentes.hu

Földi mandula – mandula, ami nem mag!

Először pár szó a földi manduláról. Sokan kérdeztétek az első házi növényi tejből készült joghurtom kapcsán, hogy a kesudiót mire lehet cserélni, ami nem olajos mag. Nos, próbáltam úgy is, hogy egyszerűen kihagyom a magot, és csak kölesből főzöm, de úgy nagyon sűrű, pudingszerű lett, nem volt az igazi az állaga. Nemrég ismerkedtem meg a földi mandulával (más néven tigrismogyoró, tigrisdió, angolul ‘tigernut’), ami a becsapós neve ellenére nem mag, hanem egy palkafélék / sásfélék családjába tartozó növény gumója.

Kapható őrlemény és egész gumó formában is: utóbbiból van koptatott és hántolatlan változat is. Én a koptatottat választottam. Ami a növényi tejtermékeket illeti, tudni érdemes, hogy a földi mandula a legkeményebb dolog, amit eddig a tejfőzőmbe tettem, és az egyetlen dolog, amit mindenképpen be kell áztatni legalább 3-4 órára, mielőtt tejfőzőbe teszed!

Növényi joghurt készítő bakiparádé

  • Első alkalommal este áztattam be a földi mandulát, és kint hagytam a konyhapulton. Utoljára tavasszal csináltam ilyet, akkor nem volt belőle probléma, de most, a nyári melegben egy kicsit megerjedt, amit csak utólag vettem észre – az így készült joghurtomnak egészen szörnyű íze lett. Áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandula gumókat!
  • "Igazi" növényi tejföl + Vegital fermentáló gép teszt |mindenmentes.huNem voltam benne biztos, hogy nem azért lett-e „fura” a joghurtom, mert a fermentáló más hőfokot tart, mint a joghurtkészítőm, amivel eddig dolgoztam. Készítettem egy újabb adag joghurtot a korábbi, bevált recept szerint, és felét a joghurtkészítőbe tettem, felét a fermentálóba. Meg is mértem, hogy a fermentáló fix. 41 fokon tartotta a joghurtomat, ahogy a specifikáció ígéri, míg a joghurtkészítőm, ami elvileg 45 fokot ígért, 49 fokon tartotta a joghurtot! Szóval a fermentáló pontosabb. 🙂 Ezzel együtt nem éreztem jelentős ízbeli különbséget, de az eredmény még mindig nem volt az igazi.
  • Mivel a korábbi, kesus változattal teszteltem a két készüléket, pontosan tudtam, hogy milyen ízre számíthatok – amikor nem ezt kaptam, már csak a kultúrában kereshettem a hibát. Ezen a ponton kiderült, hogy egyik éjjel egy résnyire nyitva maradhatott a mélyhűtőnk ajtaja, mert az a fiók, amiben a kultúrákat tartom, sokkal jegesebb volt a többinél. Így friss kultúrát rendeltem, és az eredmény tökéletes! Vigyázz a mélyhűtött kultúráidra. 🙂

Ebből a kis sztoriból annyi a tanulság, hogy a joghurt tökéletlenségének egészen banális oka volt (kiolvadt a mélyhűtőm, ahol a joghurtkultúra lakik). A lényeg, hogy áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandulát, és jól csukd be a mélyhűtő ajtaját… 😀

Növényi joghurt földi mandulából, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben - magmentes, vegán recept |mindenmentes.hu

A fotón házi granolát használtam dekornak – ennek a receptjét is megtaláljátok majd az új Mindenmentes 2 kötetben (itt tudod előrendelni). 😉  Végül következzen (a nem túl bonyolult) recept:

Növényi joghurt földi mandulából, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben - magmentes, vegán recept |mindenmentes.hu

Növényi joghurt földi mandulából (magmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Növényi joghurt házilag: házi növényi tejből, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben. Magmentes, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 9 hours hrs
Össz. idő 9 hours hrs 10 minutes mins
Étel típusa növényi joghurt
Mentesség magmentes, tejmentes, vegán
Adagok száma 1.2 l /6 pohár
Energia tartalom 40 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 mérőpohár 60g hántolt köles
  • 1 mérőpohár 50g földi mandula gumó
  • 1/2 kk. só
  • 1 kk. agar-agar por*
  • 1 adag joghurt kultúra
  • 1 kk. agávé szirup***
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A földi mandula gumókat öblítsd le és áztasd be legalább 4 órára hideg vízbe (egész éjjel is ehet, ekkor mindenképpen tartsd hűtőben).
  • Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, földi mandula gumó, só, agar), töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  • Szűrd le a leendő tejfölöd.
  • Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  • Öntsd át a fermentáló gép fém tartályába és tedd a fermentáló gépbe indítsd el a joghurt programot. Én az alap beállítást használtam, így 8 órás a program.
  • Ha nem tudod azonnal hűtőbe tenni, amikor lejár az idő, kapcsold be a hűtő funkciót is!

Megjegyzések

Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz. Ki is hagyhatod, így sűrűn folyó, ivójoghurt állagú lesz.
** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt dobozban, a többi kapszulával.)
***Az agávé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.

Tápérték információ

Adag: 100 mlKalória: 40kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 0.7gZsír: 1gCukor: 1.4g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, fermentáló, földi mandula, joghurt, növényi tejtermék, Vegital

Előző bejegyzés « Jön a Mindenmentes 2 ! – Most 25% kedvezménnyel előrendelheted
Következő bejegyzés Mindenmentes 2. »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Hajni mondta

    2017-07-25, 6:25 du.

    Szia Nóri!

    Mihez hasonlítanád leginkább a földimandula ízét? Hol szerezhető be?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-27, 10:55 de.

      Szia,
      nagyobb bioboltokban, még nem nagyon elterjedt, én innen rendeltem. A lisztjének kicsit kávés íze van, és olyan rostos, mint a kókuszliszt. A gumóból készült joghurtnak érdekes módon teljesen semleges íz van, nem érzem rajta a liszt ízét.

      Válasz
  2. Évi mondta

    2017-08-10, 9:38 de.

    Szia Nóri! Sajtrecept is lesz? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-08-10, 7:40 du.

      Dolgozom rajta, hogy lesz-e, és mikor az más kérdés. 🙂 Addig is nézd meg ezt.

      Válasz
  3. Solti Bea mondta

    2017-09-02, 4:16 du.

    5 stars
    Szia Nóri! Köszi a receptet, most próbálom ki először, biztos vagyok hogy finom lesz, korábban elkészíettem már a kesudios változatot is, az is nagyon jó volt! Gratulálok a Mindenmentes 2-höz is, nagyon vagány lett és alig várom hogy kipróbáljam az összeset! Egy kérdés a földimandulás joghurthoz: a szűrlemenyt lehet valamilyen recepthez felhasználni, vagy ‘újrahasznosítani’?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-03, 10:22 du.

      Szia, lépj be FB-on a „Vegital, ahogy mi szeretjük” csoportba, ott kapsz hozzá sok ötletet! Bevallom, nekem ehhez nincs türelmem…

      Válasz
  4. Boros Idlikó mondta

    2017-09-27, 10:12 de.

    5 stars
    Első alkalommal elszúrtam valamit, de másodikra szuper lett! Nagyon örülök ennek a receptnek, végre joghurt!!
    Már csak a vega vajat imádom jobban!!
    Ezek ugye, a megszokott ízek, hiányoznak….

    Válasz
  5. Ági mondta

    2018-01-14, 9:19 du.

    5 stars
    Elkészítettem főzős-turmixolós módszerrel, mert nincs tejkészítőm. Így is fantasztikusan finom lett, köszönöm a receptet! 🙂

    Válasz
  6. Szura mondta

    2018-02-02, 1:49 de.

    Szia! Szeretnék érdeklődni, hogy nez álad is odaég a tejfőzőben? Akár mit csinálok kölessel, feketén ég oda. Még szerencsére nem érzem a tejben. Pedig a tapadosmentes készülék van. Kiváncsi lennék, hogy nálad mien! Mindenképpen, köszönöm a szuper receptet! Szura

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-02, 3:59 du.

      Szia,
      nem lenne szabd leégjen! Vedd fel a kapcsolatot a Vegitallal, vagy írj ebbe a Facebook csoportba, ott már volt ilyen problémáról szó, de nem emlékszem, hogy melyik készülékkel és hogy mi lett a megoldás.

      Válasz
  7. Csapó Barbara mondta

    2018-03-09, 5:56 de.

    Szia Nóri!
    Sajtos Panni termoszában készíteném a joghurtot de csak nyílgyökér lisztem van és picilányom 1.5 éves, azt biztosan adnám neki. Agar helyett jó lehet 1 literbe kb. 1 evőkanálnyi?
    Üdv.: Barbi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-11, 5:56 du.

      Igen! 🙂

      Válasz
  8. Lelle mondta

    2024-04-08, 6:58 du.

    Szia! Rainbow géppel, 1,5ös szorzóval csináltam a recept szerint, tettem bele agar agart is, mégis tej állagú lett, még ívó joghurt se… mit ronthattam el? Cerelar programot indítottam automatikusan és nem száraz magot, esetleg az lehet az oka?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-04-12, 10:07 de.

      Szia Lelle,
      jó a Cereal program, nem ez a baj. Sajnos nem tudok gombot varrni a dologra. Próbáld meg dupla mennyiséggel, hogy lássuk, javul-e ebbe az irányba…?

      Válasz
      • Lelle mondta

        2024-04-12, 10:14 du.

        Rendben, legközelebb úgy próbálom (ha lesz, most úgy néz ki a szopizó picim pocakja nem bírja, de még reménykedem, hogy csak a csillagok állása…). Végül adtam még utólag egy kis xantant is, úgy ívó joghurt lett belőle. 🙂 ízre jó és tejszínnek is nagyon szuper lett! Köszönöm!

        Válasz
  9. Matus-Héra Valéria mondta

    2025-03-25, 12:36 du.

    Kedves Nóri!

    Kislányom a kölesre is allergiás. E hekyett a földimandula mellé mit ajánlasz?
    Ami nem okoz neki gondot: rizs, zabpehely, bab

    Köszönöm!

    Vali

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-03-27, 3:25 du.

      Kedves Vali,
      bármelyik jó lesz. 🙂

      Válasz
  10. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.