• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Növényi joghurt földi mandulából (magmentes, vegán)

2017-07-24 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Újabb fejezethez érkezett a növényi joghurt készítő tudásom: kipróbáltam a fermentáló gép joghurt programját is. 🙂 Mégpedig alaposan a téma aljára ástam magam, ugyanis egy év rendszeres joghurtkészítés után elsőre nem voltam elégedett az eredménnyel! Ez az oka, hogy bár a múlt hétre ígértem a joghurtos tapasztalataim megosztását, csak most kerül rá sor. Elöljáróban annyit elmondok, hogy a megoldás végül egészen banális volt, és örülök is, hogy így alakult, mert volt alkalmam alaposan körbejárni a joghurtkészítés fortélyait joghurtkészítővel és fermentálóval is. Természetesen minden részletről beszámolok. 🙂

Növényi joghurt földi mandulából, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben - magmentes, vegán recept |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Földi mandula – mandula, ami nem mag!

Először pár szó a földi manduláról. Sokan kérdeztétek az első házi növényi tejből készült joghurtom kapcsán, hogy a kesudiót mire lehet cserélni, ami nem olajos mag. Nos, próbáltam úgy is, hogy egyszerűen kihagyom a magot, és csak kölesből főzöm, de úgy nagyon sűrű, pudingszerű lett, nem volt az igazi az állaga. Nemrég ismerkedtem meg a földi mandulával (más néven tigrismogyoró, tigrisdió, angolul ‘tigernut’), ami a becsapós neve ellenére nem mag, hanem egy palkafélék / sásfélék családjába tartozó növény gumója.

Kapható őrlemény és egész gumó formában is: utóbbiból van koptatott és hántolatlan változat is. Én a koptatottat választottam. Ami a növényi tejtermékeket illeti, tudni érdemes, hogy a földi mandula a legkeményebb dolog, amit eddig a tejfőzőmbe tettem, és az egyetlen dolog, amit mindenképpen be kell áztatni legalább 3-4 órára, mielőtt tejfőzőbe teszed!

Növényi joghurt készítő bakiparádé

  • Első alkalommal este áztattam be a földi mandulát, és kint hagytam a konyhapulton. Utoljára tavasszal csináltam ilyet, akkor nem volt belőle probléma, de most, a nyári melegben egy kicsit megerjedt, amit csak utólag vettem észre – az így készült joghurtomnak egészen szörnyű íze lett. Áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandula gumókat!
  • "Igazi" növényi tejföl + Vegital fermentáló gép teszt |mindenmentes.huNem voltam benne biztos, hogy nem azért lett-e “fura” a joghurtom, mert a fermentáló más hőfokot tart, mint a joghurtkészítőm, amivel eddig dolgoztam. Készítettem egy újabb adag joghurtot a korábbi, bevált recept szerint, és felét a joghurtkészítőbe tettem, felét a fermentálóba. Meg is mértem, hogy a fermentáló fix. 41 fokon tartotta a joghurtomat, ahogy a specifikáció ígéri, míg a joghurtkészítőm, ami elvileg 45 fokot ígért, 49 fokon tartotta a joghurtot! Szóval a fermentáló pontosabb. 🙂 Ezzel együtt nem éreztem jelentős ízbeli különbséget, de az eredmény még mindig nem volt az igazi.
  • Mivel a korábbi, kesus változattal teszteltem a két készüléket, pontosan tudtam, hogy milyen ízre számíthatok – amikor nem ezt kaptam, már csak a kultúrában kereshettem a hibát. Ezen a ponton kiderült, hogy egyik éjjel egy résnyire nyitva maradhatott a mélyhűtőnk ajtaja, mert az a fiók, amiben a kultúrákat tartom, sokkal jegesebb volt a többinél. Így friss kultúrát rendeltem, és az eredmény tökéletes! Vigyázz a mélyhűtött kultúráidra. 🙂

Ebből a kis sztoriból annyi a tanulság, hogy a joghurt tökéletlenségének egészen banális oka volt (kiolvadt a mélyhűtőm, ahol a joghurtkultúra lakik). A lényeg, hogy áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandulát, és jól csukd be a mélyhűtő ajtaját… 😀

Növényi joghurt földi mandulából, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben - magmentes, vegán recept |mindenmentes.hu

A fotón házi granolát használtam dekornak – ennek a receptjét is megtaláljátok majd az új Mindenmentes 2 kötetben (itt tudod előrendelni). 😉  Végül következzen (a nem túl bonyolult) recept:

5.0 from 3 reviews
Növényi joghurt földi mandulából (magmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
9 óra
Össz. idő
9 óra 10 perc
 
Növényi joghurt házilag: házi növényi tejből, probiotikus kultúrával, fermentáló gépben. Magmentes, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: növényi joghurt
Konyha: tejmentes, vegán, magmentes
adag: 1,2 l
Hozzávalók
  • 1 mérőpohár (60g) hántolt köles
  • 1 mérőpohár (50g) földi mandula gumó
  • ½ kk. só
  • (1 kk. agar-agar por*)
  • ¼ kapszulás joghurtkultúra** vagy 1 tasakos joghurt kultúra
  • 1 kk. agávé szirup***
Elkészítés
  1. A földi mandula gumókat öblítsd le és áztasd be legalább 4 órára hideg vízbe (gész éjjel is ehet, ekkor mindenképpen tartsd hűtőben).
  2. Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, földi mandula gumó, só, agar), töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  3. Szűrd le a leendő tejfölöd.
  4. Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  5. Öntsd át a fermentáló gép fém tartályába és tedd a fermentáló gépbe indítsd el a joghurt programot. Én az alap beállítást használtam, így 8 órás a program.
  6. Ha nem tudod azonnal hűtőbe tenni, amikor lejár az idő, kapcsold be a hűtő funkciót is!
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!

* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz. Ki is hagyhatod, így sűrűn folyó, ivójoghurt állagú lesz.

** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt dobozban, a többi kapszulával.)

***Az agávé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.

A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 40 kcal zsír: 1 g Szénhidrát: 6 g cukor: 1,4 g fehérje: 0,7 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, fermentáló, földi mandula, joghurt, növényi tejtermék, Vegital

Előző bejegyzés « Jön a Mindenmentes 2 ! – Most 25% kedvezménnyel előrendelheted
Következő bejegyzés Nem elérhető – Mindenmentes 2. »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Hajni mondta

    2017-07-25, 6:25 du.

    Szia Nóri!

    Mihez hasonlítanád leginkább a földimandula ízét? Hol szerezhető be?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-27, 10:55 de.

      Szia,
      nagyobb bioboltokban, még nem nagyon elterjedt, én innen rendeltem. A lisztjének kicsit kávés íze van, és olyan rostos, mint a kókuszliszt. A gumóból készült joghurtnak érdekes módon teljesen semleges íz van, nem érzem rajta a liszt ízét.

      Válasz
  2. Évi mondta

    2017-08-10, 9:38 de.

    Szia Nóri! Sajtrecept is lesz? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-08-10, 7:40 du.

      Dolgozom rajta, hogy lesz-e, és mikor az más kérdés. 🙂 Addig is nézd meg ezt.

      Válasz
  3. Solti Bea mondta

    2017-09-02, 4:16 du.

    Szia Nóri! Köszi a receptet, most próbálom ki először, biztos vagyok hogy finom lesz, korábban elkészíettem már a kesudios változatot is, az is nagyon jó volt! Gratulálok a Mindenmentes 2-höz is, nagyon vagány lett és alig várom hogy kipróbáljam az összeset! Egy kérdés a földimandulás joghurthoz: a szűrlemenyt lehet valamilyen recepthez felhasználni, vagy ‘újrahasznosítani’?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-03, 10:22 du.

      Szia, lépj be FB-on a “Vegital, ahogy mi szeretjük” csoportba, ott kapsz hozzá sok ötletet! Bevallom, nekem ehhez nincs türelmem…

      Válasz
  4. Boros Idlikó mondta

    2017-09-27, 10:12 de.

    Első alkalommal elszúrtam valamit, de másodikra szuper lett! Nagyon örülök ennek a receptnek, végre joghurt!!
    Már csak a vega vajat imádom jobban!!
    Ezek ugye, a megszokott ízek, hiányoznak….

    Válasz
  5. Ági mondta

    2018-01-14, 9:19 du.

    Elkészítettem főzős-turmixolós módszerrel, mert nincs tejkészítőm. Így is fantasztikusan finom lett, köszönöm a receptet! 🙂

    Válasz
  6. Szura mondta

    2018-02-02, 1:49 de.

    Szia! Szeretnék érdeklődni, hogy nez álad is odaég a tejfőzőben? Akár mit csinálok kölessel, feketén ég oda. Még szerencsére nem érzem a tejben. Pedig a tapadosmentes készülék van. Kiváncsi lennék, hogy nálad mien! Mindenképpen, köszönöm a szuper receptet! Szura

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-02, 3:59 du.

      Szia,
      nem lenne szabd leégjen! Vedd fel a kapcsolatot a Vegitallal, vagy írj ebbe a Facebook csoportba, ott már volt ilyen problémáról szó, de nem emlékszem, hogy melyik készülékkel és hogy mi lett a megoldás.

      Válasz
  7. Csapó Barbara mondta

    2018-03-09, 5:56 de.

    Szia Nóri!
    Sajtos Panni termoszában készíteném a joghurtot de csak nyílgyökér lisztem van és picilányom 1.5 éves, azt biztosan adnám neki. Agar helyett jó lehet 1 literbe kb. 1 evőkanálnyi?
    Üdv.: Barbi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-11, 5:56 du.

      Igen! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum