2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Újabb fejezethez érkezett a növényi joghurt készítő tudásom: kipróbáltam a fermentáló gép joghurt programját is. 🙂 Mégpedig alaposan a téma aljára ástam magam, ugyanis egy év rendszeres joghurtkészítés után elsőre nem voltam elégedett az eredménnyel! Ez az oka, hogy bár a múlt hétre ígértem a joghurtos tapasztalataim megosztását, csak most kerül rá sor. Elöljáróban annyit elmondok, hogy a megoldás végül egészen banális volt, és örülök is, hogy így alakult, mert volt alkalmam alaposan körbejárni a joghurtkészítés fortélyait joghurtkészítővel és fermentálóval is. Természetesen minden részletről beszámolok. 🙂
Földi mandula – mandula, ami nem mag!
Először pár szó a földi manduláról. Sokan kérdeztétek az első házi növényi tejből készült joghurtom kapcsán, hogy a kesudiót mire lehet cserélni, ami nem olajos mag. Nos, próbáltam úgy is, hogy egyszerűen kihagyom a magot, és csak kölesből főzöm, de úgy nagyon sűrű, pudingszerű lett, nem volt az igazi az állaga. Nemrég ismerkedtem meg a földi mandulával (más néven tigrismogyoró, tigrisdió, angolul ‘tigernut’), ami a becsapós neve ellenére nem mag, hanem egy palkafélék / sásfélék családjába tartozó növény gumója.
Kapható őrlemény és egész gumó formában is: utóbbiból van koptatott és hántolatlan változat is. Én a koptatottat választottam. Ami a növényi tejtermékeket illeti, tudni érdemes, hogy a földi mandula a legkeményebb dolog, amit eddig a tejfőzőmbe tettem, és az egyetlen dolog, amit mindenképpen be kell áztatni legalább 3-4 órára, mielőtt tejfőzőbe teszed!
Növényi joghurt készítő bakiparádé
- Első alkalommal este áztattam be a földi mandulát, és kint hagytam a konyhapulton. Utoljára tavasszal csináltam ilyet, akkor nem volt belőle probléma, de most, a nyári melegben egy kicsit megerjedt, amit csak utólag vettem észre – az így készült joghurtomnak egészen szörnyű íze lett. Áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandula gumókat!
Nem voltam benne biztos, hogy nem azért lett-e „fura” a joghurtom, mert a fermentáló más hőfokot tart, mint a joghurtkészítőm, amivel eddig dolgoztam. Készítettem egy újabb adag joghurtot a korábbi, bevált recept szerint, és felét a joghurtkészítőbe tettem, felét a fermentálóba. Meg is mértem, hogy a fermentáló fix. 41 fokon tartotta a joghurtomat, ahogy a specifikáció ígéri, míg a joghurtkészítőm, ami elvileg 45 fokot ígért, 49 fokon tartotta a joghurtot! Szóval a fermentáló pontosabb. 🙂 Ezzel együtt nem éreztem jelentős ízbeli különbséget, de az eredmény még mindig nem volt az igazi.
- Mivel a korábbi, kesus változattal teszteltem a két készüléket, pontosan tudtam, hogy milyen ízre számíthatok – amikor nem ezt kaptam, már csak a kultúrában kereshettem a hibát. Ezen a ponton kiderült, hogy egyik éjjel egy résnyire nyitva maradhatott a mélyhűtőnk ajtaja, mert az a fiók, amiben a kultúrákat tartom, sokkal jegesebb volt a többinél. Így friss kultúrát rendeltem, és az eredmény tökéletes! Vigyázz a mélyhűtött kultúráidra. 🙂
Ebből a kis sztoriból annyi a tanulság, hogy a joghurt tökéletlenségének egészen banális oka volt (kiolvadt a mélyhűtőm, ahol a joghurtkultúra lakik). A lényeg, hogy áztatás közben tartsd hűtőben a földi mandulát, és jól csukd be a mélyhűtő ajtaját… 😀
A fotón házi granolát használtam dekornak – ennek a receptjét is megtaláljátok majd az új Mindenmentes 2 kötetben (itt tudod előrendelni). 😉 Végül következzen (a nem túl bonyolult) recept:
- 1 mérőpohár (60g) hántolt köles
- 1 mérőpohár (50g) földi mandula gumó
- ½ kk. só
- (1 kk. agar-agar por*)
- 1 adag joghurt kultúra
- 1 kk. agávé szirup***
- A földi mandula gumókat öblítsd le és áztasd be legalább 4 órára hideg vízbe (egész éjjel is ehet, ekkor mindenképpen tartsd hűtőben).
- Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, földi mandula gumó, só, agar), töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
- Szűrd le a leendő tejfölöd.
- Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
- Öntsd át a fermentáló gép fém tartályába és tedd a fermentáló gépbe indítsd el a joghurt programot. Én az alap beállítást használtam, így 8 órás a program.
- Ha nem tudod azonnal hűtőbe tenni, amikor lejár az idő, kapcsold be a hűtő funkciót is!
* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz. Ki is hagyhatod, így sűrűn folyó, ivójoghurt állagú lesz.
** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt dobozban, a többi kapszulával.)
***Az agávé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.
Szia Nóri!
Mihez hasonlítanád leginkább a földimandula ízét? Hol szerezhető be?
Szia,
nagyobb bioboltokban, még nem nagyon elterjedt, én innen rendeltem. A lisztjének kicsit kávés íze van, és olyan rostos, mint a kókuszliszt. A gumóból készült joghurtnak érdekes módon teljesen semleges íz van, nem érzem rajta a liszt ízét.
Szia Nóri! Sajtrecept is lesz? 🙂
Dolgozom rajta, hogy lesz-e, és mikor az más kérdés. 🙂 Addig is nézd meg ezt.
Szia Nóri! Köszi a receptet, most próbálom ki először, biztos vagyok hogy finom lesz, korábban elkészíettem már a kesudios változatot is, az is nagyon jó volt! Gratulálok a Mindenmentes 2-höz is, nagyon vagány lett és alig várom hogy kipróbáljam az összeset! Egy kérdés a földimandulás joghurthoz: a szűrlemenyt lehet valamilyen recepthez felhasználni, vagy ‘újrahasznosítani’?
Szia, lépj be FB-on a „Vegital, ahogy mi szeretjük” csoportba, ott kapsz hozzá sok ötletet! Bevallom, nekem ehhez nincs türelmem…
Első alkalommal elszúrtam valamit, de másodikra szuper lett! Nagyon örülök ennek a receptnek, végre joghurt!!
Már csak a vega vajat imádom jobban!!
Ezek ugye, a megszokott ízek, hiányoznak….
Elkészítettem főzős-turmixolós módszerrel, mert nincs tejkészítőm. Így is fantasztikusan finom lett, köszönöm a receptet! 🙂
Szia! Szeretnék érdeklődni, hogy nez álad is odaég a tejfőzőben? Akár mit csinálok kölessel, feketén ég oda. Még szerencsére nem érzem a tejben. Pedig a tapadosmentes készülék van. Kiváncsi lennék, hogy nálad mien! Mindenképpen, köszönöm a szuper receptet! Szura
Szia,
nem lenne szabd leégjen! Vedd fel a kapcsolatot a Vegitallal, vagy írj ebbe a Facebook csoportba, ott már volt ilyen problémáról szó, de nem emlékszem, hogy melyik készülékkel és hogy mi lett a megoldás.
Szia Nóri!
Sajtos Panni termoszában készíteném a joghurtot de csak nyílgyökér lisztem van és picilányom 1.5 éves, azt biztosan adnám neki. Agar helyett jó lehet 1 literbe kb. 1 evőkanálnyi?
Üdv.: Barbi
Igen! 🙂
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!