Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!
Elkészítés
A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára, és másnap főzd puhára 90 perc alatt.
A répát, krumplit és a hagymát vád apró kockákra.
Egy nagyobb leveses fazékban pár evőkanál vizen párold puhára a hagymát. Ha letapadna, tegyél még alá kevés vizet.
Amikor a hagyma áttetsző, dobd rá a répát és krumplit, keverd át, majd öntsd fel a csicseriborsóval (főzőlével együtt).
Engedd fel még annyi vízzel, hogy a zöldségek éppen csak kikukucskáljanak belőle. (Igen, ez így nagyon sűrűnek tűnik, bízz bennem...)
Mehet bele a só és a levesfűszer, majd forrald fel, fedd le és alacsony fokozaton főzd 40 percig.
Az utolsó pár percben vegyél ki két merőkanállal a levesből, add hozzá a teljesértékfölt, citromlevet, citromhéjat. Ezt turmixold simára, majd öntsd vissza a leveshez és forrald össze.
Szórd a tetejére a tárkonyt, fedd le és kapcsold le a tűzhelyet. Kész!
Megjegyzések
A házi teljesértékűfölt helyettesítheted: - fél bögre beáztatott kesudióval és egy pohár növényi tejjel, ha olyan erős turmixod van, ami krémesre viszi a kesut - fél bögre hosszan áztatott dióval és egy pohár növényi tejjel, - választhatsz bolti fermentált növényi "tejfölt" - ez így nem lesz 100% TÉNÉ, de a tökéletes most sem állhat a jobb útjába - válaszd a legkisebb zsírtartalmú terméket.Ha a levest szeretnéd gazdagabbá tenni, tehetsz bele még: - gyökérzöldséget: zellert, petrezselyemgyökeret a répával egyszerre, - borsót az utolsó 20 percre, - gombát az utolsó 5 percre, - főzhetsz bele tésztát vagy hajdinát is levesbetétnek: a hajdinát 5 percig főzd.Ebből az adagból kb. 3 liter leves lesz, ami 6 nagy tányérnak felel meg (5 dl). A tápérték adatok egy ilyen nagy tányérra vonatkoznak.