Go Back
+ servings
Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Tápláló egyszerűen elkészíthető téli leves a teljes értékű növényi étrend és a napi tucat jegyében.
Előkészítés 15 minutes
Főzési idő 30 minutes
Össz. idő 45 minutes
Étel típusa leves
Mentesség TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 tányér
Energia tartalom 339 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb répa kb. 200g
  • 300 g lencse "sima" zöld lencse
  • 1/2 tk. őrölt kurkuma
  • bors ízlés szerint
  • 150 g leveles spenót fagyasztott
  • 1/2 bio! citrom leve és körömnyi héja
  • fél pohár krémsajt/kesutejszín*

Elkészítés
 

  • A lencsét öblítsd le és áztasd be.
  • A hagymákat vágd minél apróbbra, a répát is vágd vékony szeletekre vagy apró kockákra.
  • -3 ek. vízen párold meg az apróra vágott hagymákat. Amikor kezd lepirulni, add hozzá a kurkumát, várj pár másodpercet, majd mehet rá a répa és egy bögre víz.
  • Szűrd le a lencsét és tedd a lábosba. Engedd fel annyi vízzel, ami két ujjnyira ellepi. Amikor felfőtt, fedd le és főzd lassú tűzön kb. 25 percig. Közben néha keverd meg, és szükség szerint pótold a vizet!
  • Amikor a lencse már megpuhult, dobd a levesbe a spenótot, az apróra vágott vagy reszelt citromhéjat és a citromlevet is.
  • Kóstol meg és igazíts a fűszerezésen.
  • Vegyél ki egy merőkanál forró levet, és habverővel keverd simára a krémsajttal vagy kesutejszínnel. Keverd bele a levesbe. Kész!

Megjegyzések

* A házi krémsajtot helyettesítheted kesutejszínnel: 75g kesudiót áztass be éjszakára (vagy min. 30 percre forró vízbe) és turmixold simára egy bögre (kb. 240 ml) vízzel.

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 339kcalSzénhidrát: 58gFehérje: 23gZsír: 2.63gRost: 26g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!