A babot előző este beáztatjuk, másnap leöblítjük és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük (kb. 40-60 perc).
Közben készítsük elő a zöldségeket: tisztítsuk meg és kockázzuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit, és vágjuk apróra a fokhagymát.
Pár csepp (kb fél kiskanál!) olívaolajat melegítünk egy legalább 5 literes lábosban.
Amikor forró, rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát, és kevergetve addig sütjük, amíg megpuhul. (Ha le akar tapadni, kb fél deci vizet teszünk alá, és ha elfőtt, pótoljuk, amíg szükséges.)
Mehet a hagymára a kis kockákra vágott paprika és paradicsom is.
Amikor a zöldségek megpuhultak, öntsük egy kis vizet alájuk és tegyük a hagymára a paprikát, paprikakrémet, sűrített paradicsomot, őrölt köményt.
Keverjük át jól, forraljuk össze (mindig legyen alatta kevés folyadék!) és öntsük fel a babbal (főzőlevével együtt).
Amikor felfőtt, tegyük a lábosba a kockára vágott petrezselyemgyökeret, répát, krumplit, és a zellerzöldet is. Mehet bele a babérlevél, felszeletelt fokhagyma, levesízesítő keverék, só, bors ízlés szerint.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi, és főzzük fedő alatt, forrástól számított 40 percig.
Amikor megfőtt, együk ki belőle a zellerzöldet és szórjuk meg a tetejét apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
Házi TÉNÉ "tejföllel" és friss kenyérrel tálaljuk.