Go Back
+ servings

Vegán babgulyás (TÉNÉ)

A megszokott ízvilágú gulyásleves teljes értékű növényi alapanyagokból.
Előkészítés 12 hours
Főzési idő 2 hours
Össz. idő 14 hours
Étel típusa főétel, leves
Mentesség gluténmentes, tejmentes, teljes érékű növényi étrend, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 10 tál (0,5L)
Energia tartalom 242 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 ek őrölt paprika
  • ½ ek füstölt paprika
  • 2 ek darált paprika (Anna vagy Pista)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 500 g tarkabab
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 3 szál sárgarépa (kb. 400g)
  • 3 db krumpli (kb. 400g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek sómentes levesízesítő fűszer (szárított zöldségkeverék)
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • bors frissen őrölt
  • házi "teljesértékűföl" a tálaláshoz

Elkészítés
 

  • A babot előző este beáztatjuk, másnap leöblítjük és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük (kb. 40-60 perc).
  • Közben készítsük elő a zöldségeket: tisztítsuk meg és kockázzuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit, és vágjuk apróra a fokhagymát.
  • Pár csepp (kb fél kiskanál!) olívaolajat melegítünk egy legalább 5 literes lábosban.
  • Amikor forró, rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát, és kevergetve addig sütjük, amíg megpuhul. (Ha le akar tapadni, kb fél deci vizet teszünk alá, és ha elfőtt, pótoljuk, amíg szükséges.)
  • Mehet a hagymára a kis kockákra vágott paprika és paradicsom is.
  • Amikor a zöldségek megpuhultak, öntsük egy kis vizet alájuk és tegyük a hagymára a paprikát, paprikakrémet, sűrített paradicsomot, őrölt köményt.
  • Keverjük át jól, forraljuk össze (mindig legyen alatta kevés folyadék!) és öntsük fel a babbal (főzőlevével együtt).
  • Amikor felfőtt, tegyük a lábosba a kockára vágott petrezselyemgyökeret, répát, krumplit, és a zellerzöldet is. Mehet bele a babérlevél, felszeletelt fokhagyma, levesízesítő keverék, só, bors ízlés szerint.
  • Öntsük fel annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi, és főzzük fedő alatt, forrástól számított 40 percig.
  • Amikor megfőtt, együk ki belőle a zellerzöldet és szórjuk meg a tetejét apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
  • Házi TÉNÉ "tejföllel" és friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzések

Ha bográcsban készül, nem muszáj előre megfőzni a babot. (Áztatni kell, legalább 2 órát.) Ebben az esetben a zöldségek (répa, krumpli, stb.) akkor kerülnek a bográcsba, amikor a bab már majdnem megpuhult, és így tovább...
Az őszi-téli időszakban érdemes belefőzni egy darab sütőtököt is: "marhahús" ízt ad a levesnek.
A sózást azét javaslom ízlés szerint, mert én nagyon keveset sózok, és a paprikakrém már eleve sós - tehát kóstold meg, és ízlésed szerint igazíts rajta.
A hozzávalók között linkeltem a házi TÉNÉ tejfölöm receptjét, de bevallom, sokszor a joghurtomat használjuk tejföl helyett is, hogy így könnyítsünk a logisztikán.
A tápanyag értékeket tejföl s kenyér nélkül számoltam.

Tápérték információ

Adag: 500mlKalória: 242kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 12gZsír: 0.9gRost: 11g
Keyword bográcsban
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!