• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Hagymakrémleves

2013-10-05 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ahogy ránk köszöntöttek a hidegebb reggelek, eszembe jutott egy finom leves, amit pár éve egy kis francia vendéglőben volt szerencsém megkóstolni: hagymakrémleves. Akkor még nem kifejezetten mindenmentesen, ki-tudja-mivel sűrítve, és a tetejére olvasztott sajttal ettem. Visszatekintve bámulatos, hogy az ember milyen hosszú utat tud bejárni egy-két év alatt.

Krémleves. Igen ám, de mivel sűrítsem tejszín helyett? Szerencsére, mióta elkészítettem a házi rizstejet, azóta már tudom, hogy hasonló módon házi rizstejszín is készíthető, ami remek sűrítőanyag, így a krémleves sem lehet akadály.

Hagymakrémleves

Ez a helyes kis piros fazék Z remek diplomáciai érzékét dicséri. Úgy érezte, hogy nem főzök elég gyakran leveseket, pedig azok milyen finomak… Így hát meglepett egy helyes kis piros leveses fazékkal, mert ez majd biztosan megihlet. És lám-lám, igaza is lett.  🙂

Hagymakrémleves

Hozzávalók kb. 1,5 l leveshez (kb. 6-8 tányér):
1 kg vörös- vagy fehér hagyma
2 ek. kókuszzsír vagy olivaolaj
30g főtt barna rizs
1,2 l víz
só, bors

  1. A „rizstejszínhez” főzd meg a rizst: egyszerűbb ennyivel többet főzni, ha amúgyis készül valamihez. Én is így tettem.
  2. A hagymafejeket vágd félbe, majd kb. fél centis szeletekre.
  3. A kókuszzsíron párold üvegesre a hagymát, majd öntsd fel a vízzel. Sózd meg és forrástól számítva főzd kb. 20 percig.
  4. Tedd turmixgépbe először a főtt rizst és kb. 2 dl levest, turmixold össze alaposan. Jöhet a többi leves.
  5. Részletekben, ahogy belefér a turmix kehelybe, mixeld át az egész levest, végül töltsd vissza az eredeti edénybe, hogy az egész összekeveredjen.
  6. Kóstold meg és sózd, borsozd ízlés szerint.

A pirított hagymától érdekes módon kicsit édeskés lesz, hűvös őszi estéken, egy hosszú séta után határozottan finom kézmelegítő. A nagy tál levesben összesen kb. 100g szénhidrát került, ez így 13-16g CH/tányér.

Hagymakrémleves

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, leves, uzsonna

Előző bejegyzés « Házi rizstej barna rizsből
Következő bejegyzés Gluténmentes alapanyagok – mi (nem) szerepel a címkén? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Faith mondta

    2013-10-05, 1:19 du.

    Köszönöm!! VÉGRE egy tejtermékmentes krémleves! 😀

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-05, 1:20 du.

    És milyen egyszerű is. 🙂

    Válasz
  3. Borsi713 mondta

    2013-10-11, 6:50 du.

    Nóri!
    Ez fantasztikus és egyszerű is egyben! Ezentúl más ételeket is így sűrítek, ha rántásra vagy habarásra akarok hajazni! Köszönöm !!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-11, 6:51 du.

    Örülök, hogy tetszik. 🙂 Rántás ügyben nézd meg a zöldborsófőzelékem: a receptmutatóban (fent, jobb oldal) megtalálod.

    Válasz
  5. Lajos Fekete mondta

    2013-10-13, 3:25 du.

    Mennyi vizet öntsek hozzá?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-13, 3:26 du.

    Szia,
    én 1,2 literrel főztem, lásd a hozzávalóknál. 🙂
    Nóri

    Válasz
  7. Lajos Fekete mondta

    2013-10-19, 12:36 du.

    Tènyleg. Bocsi.
    Mi is megcsinàltuk. Nekem ízlett.

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-19, 12:36 du.

    🙂

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2013-11-03, 8:47 du.

    Tettem bele még póréhagymát,és kakukkfűvel ízesítettem.
    Csuda finom lett.
    Köszönöm szépen a receptet!

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-11-03, 8:51 du.

    Jól hangzik, legközelebb én is variálom majd egy kicsit. 🙂

    Válasz
  11. Kanga mondta

    2014-10-09, 8:03 de.

    szia, tisztán póréhagymából is lehet ugyanígy, ugye? 🙂

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-09, 8:03 de.

    Szia, szerintem igen. 🙂

    Válasz
  13. Névtelen mondta

    2015-01-18, 12:57 du.

    Kedves Nóri!
    Annyira hálás vagyok ezért a sok receptért! A héten kiderült, hogy szinte mindenre érzékenyek vagyunk a férjemmel, ezután jött a teljes kétségbeesés… Hosszas keresgélés után rábukkantam a blogodra, úgyhogy úgy tűnik nem fogunk éhen maradni! 😀
    Szóval csak nagyon köszi, hogy megosztod velünk is a recepteket!!!!!
    Bogi

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-18, 1:20 du.

    Szia Bogi!
    Részemről a szerencse, hogy megtaláltatok. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum