• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kókuszos-fűszeres garnélarák

2012-09-05 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy kicsit egzotikusabb tengeri herkentyű recept, ami villámgyorsan elkészül, és az alapanyagai is könnyen elérhetőek.

Kókuszos-fűszeres garnélarák

Hozzávalók 4 adag ebédhez:

225g mirelit tisztított garnélarák
6 gerezd fokhagyma
1 pohár víz
tengeri só
1 lime leve
400ml kókusztej (1 doboz)
1/2 kk. cayenne bors vagy őrölt chili
1 ek. kókuszzsír
220g előgőzölt barna rizs

Frissítés, 2012.11.09.: Ide nem a sűrű, általában konzervben kapható kókusztejet használtam, hanem egy thaiföldi papírdobozosat, az sokkal hígabb. A sűrű is jó lenne, de abból nem kell az egész dobozzal, csak néhány evőkanálnyi, szerintem. Kóstoljátok, és ízlése szerint igazítsatok rajta!

Így készül, hipergyorsan:
1. A rizst mossuk meg és sós vízben tegyük fel főni.
2. A fokhagymagerezdeket vágjuk durvább darabokra, adjunk hozzá 1/2 kk. tengeri sót és egy pohár vizet. Ebben a lében fogjuk marinálni a rákokat kb. 10 percig. (Ha nem tudom időben kivenni őket a fagyasztóból, akkor egy nagyobb keverőtálba forró vizet öntök, abban úsztatok egy kisebb tálat, és ebbe teszem a rákot, így 5-10 perc alatt kiolvadnak.)
3. Öntsük le a páclevet a rákról és facsarjuk rá a lime levét. Sózzuk újabb 1/2 kk. sóval.
4. Közben a rizs majdnem kész, keverjük hozzá a kókusztej felét és hagyjuk lefedve a lekapcsolt tűzhelyen.
5. Forrósítsuk fel a kókuszzsírt egy nagyobb serpenyőben, majd kb. 1-1 percig süssük benne a rákok mindkét oldalát. Adjuk hozzá a maradék kókusztejet, majd fűszerezzük a chiliporral. Egyet forraljunk rajta.
6. Én hozzákevertem a kész kókuszos rizst a rákhoz, így olyan lett, mint egy rizottó. Még bolondíthatjuk friss apróra vágott korianderrel is (a mártásba vagy köretként), de anélkül is finom.

Ha jól számoltam, ez is éppen 50g CH/adag. Remélem, ízleni fog!

Kókuszos-fűszeres garnélarák

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, egzotikus, tengeri herkentyű

Előző bejegyzés « Karajszeletek cukkínis, paradicsomos, kakukkfüves raguban
Következő bejegyzés Ez itt a reklám helye… »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum