• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Sült csirkemell paprikás, színes rizzsel

2013-08-07 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az utazási tanácsok és az éttermi ajánlók között azért főzök is itthon, meleg ide vagy oda, valamit enni kell… Esténként, ha az idő már kicsit lehűlt és ki lehet nyitni az ablakokat, főzök valami gyorsat és egyszerűt, hogy minél kevesebbet kelljen fűtenem miatta. Így reggelre ki tud szellőzni a meleg a lakásból.
Ilyen gyors és egyszerű recept következik most is. Ami külön tetszik benne, hogy nem muszáj forróra melegíteni evés előtt: a paprikás-pikáns rizs a sült csirkemellel hidegen/langyosan is jólesik a nyári melegben.

Apropó, nyár és meleg: ne felejtsetek el megfelelő mennyiségű hűsítő italt legurítani…!

Sült csirkemell paprikás, színes rizzsel

Mostanában elkezdett érdekelni, hogy milyen fűszerekkel és más, természetes anyagokkal lehet szó szerint színesebbé tenni: megszínezni az ételünknek. Hogy miért? Csak úgy, mert ami gyönyörködteti a szemet, annak máris szívesebben látunk neki. Első „áldozatom” e téren a szép aranysárga kurkuma, amit korábban, különböző curryporokból már ismertem.

Egyik kollégám meg is kérdezte, hogy paellát hoztam-e? Valóban, a kurkuma sárga színe miatt ez az étel emlékeztet a sáfránnyal fűszerezett spanyol egytálételre. A kurkumát egyébként régen „indiai sáfránynak” is nevezték. Egyik a sok különbség közül, hogy míg a sáfrány virágának a bibéjét gyűjtik, addig a kurkumának a gyökérgumóját. Ezt a növényt az indiai ajurvédikus orvoslásban évezredek óta használják az emésztőrendszer: gyomor, máj problémáira, valamint fertőtlenítőszerként: antibakteriális, antivirális hatása miatt sebkenőcsbe. Napjainkban kis hazánkban az ízületi gyulladás csökkentése kapcsán került előtérbe. Jelenleg számos klinikai kutatás zajlik, melyben megpróbálnak utánajárni, hogy valóban gyulladáscsökkentő, rákellenes, stb. hatású-e a kurkuma: kíváncsi vagyok, mi lesz a vége.


Hozzávalók 4 személyre:

1 szép, nagy, filézett csirkemell (kb. 650g)

1 nagy kaliforniai vagy 2 nagyobb kápia paprika

200g barna rizs
30g vadrizs
1 kk. kurkuma
1 lime leve
olívaolaj

kókuszzsír
só
bors

1. Mosd meg a rizseket, majd 1,5x mennyiségű, sós vízzel tedd főni. Ha felforrt, tedd bele az 1 kk. kurkumát (ettől lesz szép sárga színe) és mérsékelt tűzön párold puhára. Ez rizstől függően 20 (előpárolt) -50 (sima) perc lehet.
2. A csirkemellet tisztítsd meg, és vágd ketté hosszában, majd a két darabot szeld két szeletre. Sózd, borsozd, és pár percre tedd félre.
3. A paprikákat vágd hosszú csíkokra, majd pirítsd meg egy kis olívaolajon, és tedd félre egy tányérban.
4. A csirkemell szeleteket egy jó forró serpenyőben, kókuszzsíron előbb pirítsd meg körbe-körbe forgatva, majd hagyd pár percig mérsékeltebb tűzön átsülni. Ha kicsit kihűlt, vágd csíkokra.
5. Ha a rizs elfőtte a levét és megpuhult, keverj bele kb. 2 ek. olívaolajat, a lime levét és a paprikacsíkokat. Halmozd tálkákba, majd mehet a tetejére a csíkokra szeletelt, grillezett csirkemell.

Ez a finom, színekben gazdag ebéd összesen kb. 45g CH-t tartalmaz.

Sült csirkemell paprikás, színes rizzsel

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, csirke, ebéd, hidegen is, húsétel, vacsora

Előző bejegyzés « Iguana bar&grill
Következő bejegyzés Zakuszka – az éves családi kerti party »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum