• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Édes-savanyú, bundázott csirkefalatok

2014-01-12 Írta: Andrási Nóra 16 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ahogy korábban is írtam, mostanában kevesebb időm volt a konyhában tüsténkedni. A dolog jó oldala, hogy így főleg gyorsan elkészíthető receptekhez gyűltek a fotók. Ez az édes-savanykás csirke is ilyen: nem kell hozzá szinte semmi extra hozzávaló, pillanatok alatt és egy kis változatosságot visz a menübe.

Tojásmentesen étkező olvasóimra és barátaimra való tekintettel tojásmentes panírozáshoz is adok tippet.

Édes-savanyú, bundázott csirkefalatok

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv


Hozzávalók:
500g csirkemellfilé
50g kukoricaliszt*
1/2 kk. chili
1 tojás vagy 1 ek. keményítő a panírozáshoz**
só
kókuszzsír a sütéshez

2 ek. ketchup***
1 ek. tamari szójaszósz (gluténmentes!)
1 kk. rizsecet

*A kukoricalisztet visszamértem, hogy tudjam, mennyi fogyott: a panírozáshoz nyilván ennél egy kicsit többet tettem a tányérba, mert nem lehet az utolsó morzsáig felhasználni, de ezzel számoltam a recept végén a szénhidráttartalmat.

** A panírozást én tápióka keményítővel próbáltam, de szerintem mással is működhet.

*** A ketchup bolti, semmi házi készítés: mi a Felix steviával édesített verzióját használjuk.

Édes-savanyú, bundázott csirkefalatok

  1. A csirkemellet mosd meg és vágd csinos kockákra.
  2. Egy kisebb keverőtálban verd fel a tojást, vagy tojásmentes panírhoz keverd el az 1 ek. keményítőt 2-3 ek. vízzel. Egy másik tálban keverd össze a kukoricalisztet egy kis sóval és a chilivel.
  3. Miközben melegszik a kókuszzsír, forgasd meg a csirkefalatokat előbb a tojásban/keményítős vízben, majd a kukoricalisztben. Kisebb adagokban, hogy ne a saját levükben párolódjanak, süsd szép pirosra a csirkemellet.
  4. Amíg sül a hús, egy kisebb lábasban forrald össze a ketchupot, szójaszósz és rizsecetet. Érdemes kóstolgatni, és addig igazítani, amíg meg nem találod azt a kellemes egyensúlyt az édes és a savanyú között. Én őröltem bele egy kis borsot is.
  5. Ha megsültek a panírozott falatok, forgasd össze az egész adagot a szósszal: ez a kis mennyiség is szépen bevonja a bundázott falatkákat, anélkül, hogy eláztatná őket.

Én egy sütés alatt próbáltam ki a tojásmentes és a tojásos panírt, hogy lássam, hogy működik, milyen lesz az egyik és a másik. A tojásmentes is teljesen jól működött: nem potyogott le, sőt, talán még egy kicsit ropogósabb is lett, mint az „eredeti”.

Én még mindig azt a chilit használom, amit tavaly az egyik kedves olvasóm küldött, és nagyon szeretjük. Ezúton is köszönjük. 🙂

Ezeket a csirkefalatokat el tudom képzelni egy tortillában vagy hajdinapalacsintában egy kis salátával, útravalóként is, de egyszerű barna rizs körettel egy finom ebéd vagy vacsora.

A bundában és a szószban összesen kb. 40g szénhidrát volt, ha keményítővel, tojásmentesen panírozzuk, akkor kb. 50g CH. Mondjuk 200g párolt barna rizzsel 4 adagra számolva ez éppen 50gCH/ebéd.

Édes-savanyú, bundázott csirkefalatok

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ázsiai, bundázott, csirke, ebéd, fűszeres, húsétel, keleties

Előző bejegyzés « Mindenmentes kupon a Zöld Malomban
Következő bejegyzés Tiramisu mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ica mondta

    2014-01-13, 4:49 de.

    Biztos elkészítem, amint veszek csirkehusit. Köszi ezt az ínycsiklandozó receptet!
    Ezt a típusú Félix ketchupot hol lehet beszerezni?

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-13, 4:50 de.

    Szerintem mi Intersparban vettük.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-01-27, 9:17 du.

    Szia! Rizsecet helyett mit lehetne tenni,a kukorica kemenyito is megfelel?Koszi Linus

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-27, 9:20 du.

    Szia,
    Rizsecet helyett nagyon kevés fehérborecet is jó lehet, a keményítő szerintem mindegy, hogy milyen, de a kukoricalisztet ne cseréld le kukoricakeményítőre.
    Üdv, N.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-01-28, 7:47 de.

    Köszi a gyors valaszt! Gratulalok Nektek, nagyon szep kepek, jo receptek, kedves hangnem! Tetszik!!!!Linus

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-04-11, 3:59 du.

    Kedves Nóri,
    rizsecet helyett a balzsamecet nagyon elvetemült?
    köszönöm

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-11, 4:00 du.

    Szerintem jó lesz, de almaecet, vagy más, gyengébb ecet is megteszi.

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-04-11, 8:20 du.

    Oh, szuper, almaecet is van itthon 🙂
    Köszönöm a villámgyors választ, és a klassz ötleteket! 🙂

    Válasz
  9. Egriné Németh Viktória mondta

    2014-06-06, 6:40 du.

    Kedves Nóri! Még nincs kerek 72 órája, hogy megtaláltam ezt a fantasztikus blogot és már imádom! Életmódváltásom kezdetén járok és rengeteg segített már most a blogod. Férjem kétkedve fogadta az új irányzatot, de a mai ebéd meggyőzte ami nem volt más mint Te minsetrone levesed, és az édes-savanyú bundázott csirkefalatok. Köszönöm a rengeteg receptet és az általuk /Általad nyújtott segítséget a változáshoz.

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-06-06, 6:42 du.

    Részemről a szerencse. 🙂

    Válasz
  11. Kanga mondta

    2014-10-15, 9:40 de.

    szia, nem értem én ezt a dolgot a különféle lisztekkel… pl. a kukoricaliszt ch tartalma 5-el több ch egységet tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt. És a fehér liszt meg ezek szerint a legkevesebbet? Értetlen vagyok, bocsi 🙂

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-15, 9:42 de.

    Szia,
    Ezt nem kell érteni. 🙂 Szorgalmas élelmiszer-analitikusok megmérik a lisztek CH-tartalmát és ráírják a csomagolásra. Annyi, amennyi. 🙂
    A legtöbb liszt CH-tartalma valahol 65-80g/100g között van, ez nem nagy különbség. A fontos különbségek inkább abban vannak, hogy mennyi rostot, fehérjét tartalmaznak, gluténmentesek-e, stb.

    Válasz
  13. Monyo mondta

    2016-05-24, 9:17 de.

    Kedves Nóri! Jelezni szeretném, hogy valami félremehetett a kategóriákkal, mert ez a recept se nem vegán, se nem vegetáriánus. Amúgy imádom az oldaladat és az ötleteidet, épp a mai vacsihoz keresek receptet. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-24, 9:26 du.

      Köszönöm, hogy szóltál, javítottam, mindkettőt. 🙂

      Válasz
  14. Szaaaaaa mondta

    2017-03-06, 10:46 de.

    Szóval még egyszer:-)Minden recept szója mentes is?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:39 du.

      A szójamentes kategóriában. Néha használok misot, szójaszószt.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum