2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ahogy korábban is írtam, mostanában kevesebb időm volt a konyhában tüsténkedni. A dolog jó oldala, hogy így főleg gyorsan elkészíthető receptekhez gyűltek a fotók. Ez az édes-savanykás csirke is ilyen: nem kell hozzá szinte semmi extra hozzávaló, pillanatok alatt és egy kis változatosságot visz a menübe.
Tojásmentesen étkező olvasóimra és barátaimra való tekintettel tojásmentes panírozáshoz is adok tippet.
Hozzávalók:
500g csirkemellfilé
50g kukoricaliszt*
1/2 kk. chili
1 tojás vagy 1 ek. keményítő a panírozáshoz**
só
kókuszzsír a sütéshez
2 ek. ketchup***
1 ek. tamari szójaszósz (gluténmentes!)
1 kk. rizsecet
*A kukoricalisztet visszamértem, hogy tudjam, mennyi fogyott: a panírozáshoz nyilván ennél egy kicsit többet tettem a tányérba, mert nem lehet az utolsó morzsáig felhasználni, de ezzel számoltam a recept végén a szénhidráttartalmat.
** A panírozást én tápióka keményítővel próbáltam, de szerintem mással is működhet.
*** A ketchup bolti, semmi házi készítés: mi a Felix steviával édesített verzióját használjuk.
- A csirkemellet mosd meg és vágd csinos kockákra.
- Egy kisebb keverőtálban verd fel a tojást, vagy tojásmentes panírhoz keverd el az 1 ek. keményítőt 2-3 ek. vízzel. Egy másik tálban keverd össze a kukoricalisztet egy kis sóval és a chilivel.
- Miközben melegszik a kókuszzsír, forgasd meg a csirkefalatokat előbb a tojásban/keményítős vízben, majd a kukoricalisztben. Kisebb adagokban, hogy ne a saját levükben párolódjanak, süsd szép pirosra a csirkemellet.
- Amíg sül a hús, egy kisebb lábasban forrald össze a ketchupot, szójaszósz és rizsecetet. Érdemes kóstolgatni, és addig igazítani, amíg meg nem találod azt a kellemes egyensúlyt az édes és a savanyú között. Én őröltem bele egy kis borsot is.
- Ha megsültek a panírozott falatok, forgasd össze az egész adagot a szósszal: ez a kis mennyiség is szépen bevonja a bundázott falatkákat, anélkül, hogy eláztatná őket.
Én egy sütés alatt próbáltam ki a tojásmentes és a tojásos panírt, hogy lássam, hogy működik, milyen lesz az egyik és a másik. A tojásmentes is teljesen jól működött: nem potyogott le, sőt, talán még egy kicsit ropogósabb is lett, mint az „eredeti”.
Én még mindig azt a chilit használom, amit tavaly az egyik kedves olvasóm küldött, és nagyon szeretjük. Ezúton is köszönjük. 🙂
Ezeket a csirkefalatokat el tudom képzelni egy tortillában vagy hajdinapalacsintában egy kis salátával, útravalóként is, de egyszerű barna rizs körettel egy finom ebéd vagy vacsora.
A bundában és a szószban összesen kb. 40g szénhidrát volt, ha keményítővel, tojásmentesen panírozzuk, akkor kb. 50g CH. Mondjuk 200g párolt barna rizzsel 4 adagra számolva ez éppen 50gCH/ebéd.
Biztos elkészítem, amint veszek csirkehusit. Köszi ezt az ínycsiklandozó receptet!
Ezt a típusú Félix ketchupot hol lehet beszerezni?
Szerintem mi Intersparban vettük.
Szia! Rizsecet helyett mit lehetne tenni,a kukorica kemenyito is megfelel?Koszi Linus
Szia,
Rizsecet helyett nagyon kevés fehérborecet is jó lehet, a keményítő szerintem mindegy, hogy milyen, de a kukoricalisztet ne cseréld le kukoricakeményítőre.
Üdv, N.
Köszi a gyors valaszt! Gratulalok Nektek, nagyon szep kepek, jo receptek, kedves hangnem! Tetszik!!!!Linus
Kedves Nóri,
rizsecet helyett a balzsamecet nagyon elvetemült?
köszönöm
Szerintem jó lesz, de almaecet, vagy más, gyengébb ecet is megteszi.
Oh, szuper, almaecet is van itthon 🙂
Köszönöm a villámgyors választ, és a klassz ötleteket! 🙂
Kedves Nóri! Még nincs kerek 72 órája, hogy megtaláltam ezt a fantasztikus blogot és már imádom! Életmódváltásom kezdetén járok és rengeteg segített már most a blogod. Férjem kétkedve fogadta az új irányzatot, de a mai ebéd meggyőzte ami nem volt más mint Te minsetrone levesed, és az édes-savanyú bundázott csirkefalatok. Köszönöm a rengeteg receptet és az általuk /Általad nyújtott segítséget a változáshoz.
Részemről a szerencse. 🙂
szia, nem értem én ezt a dolgot a különféle lisztekkel… pl. a kukoricaliszt ch tartalma 5-el több ch egységet tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű búzaliszt. És a fehér liszt meg ezek szerint a legkevesebbet? Értetlen vagyok, bocsi 🙂
Szia,
Ezt nem kell érteni. 🙂 Szorgalmas élelmiszer-analitikusok megmérik a lisztek CH-tartalmát és ráírják a csomagolásra. Annyi, amennyi. 🙂
A legtöbb liszt CH-tartalma valahol 65-80g/100g között van, ez nem nagy különbség. A fontos különbségek inkább abban vannak, hogy mennyi rostot, fehérjét tartalmaznak, gluténmentesek-e, stb.
Kedves Nóri! Jelezni szeretném, hogy valami félremehetett a kategóriákkal, mert ez a recept se nem vegán, se nem vegetáriánus. Amúgy imádom az oldaladat és az ötleteidet, épp a mai vacsihoz keresek receptet. 🙂
Köszönöm, hogy szóltál, javítottam, mindkettőt. 🙂
Szóval még egyszer:-)Minden recept szója mentes is?
A szójamentes kategóriában. Néha használok misot, szójaszószt.