• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

2015-05-11 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Egy nagy tál finom, krémes spenótot szerettem volna enni. Nem egy nagy dolog ilyet készíteni, még glutén- és tejtermékmentesen sem. Én nagyon tejszínesen szeretem, ezért a tejszín helyettesítése eleinte gondot okozott. Próbáltam kókuszkrémmel sűríteni és egy kis curryvel elvinni egy keleties irányba, de -bár a spenót-kókusz párosítás máskor nagyon ízlett, hamarosan erről is hozok egy receptet- valahogy nem volt az igazi. Próbáltam több rizsliszttel és kókuszzsírral helyettesíteni a tejszínt, de így nem volt elég krémes. A megoldás sokáig a bolti szójatejszín volt, amit csak emiatt vásároltam. Aztán átalakították a boltot, ahol korábban mindig vettem: kb. kétszer annyit kellett gyalogolnom miatta, ami tavaly hónapról hónapra egyre kevésbé ment könnyen, ráadásul volt, hogy hiába mentem. Aztán jött a kesudióból készült főzőtejszín és minden megváltozott. 🙂

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Ezzel a (számomra) új főzőtejszínnel ugyanúgy készítettem, mint korábban a szójatejszínnel, és nagyon finom lett, talán még krémesebb, mint korábban. Gyermekkoromban meg nem ettem volna a spenótot, de felnőtt fejjel valami kattanásom van rá… Időnként rám tör, hogy muszáj, egy nagy tállal, most azonnal.

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Szerző: Mindenmentes Nóri
A legkrémesebb spenót, házi növényi tejszínnel
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa ebéd, főzelék
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 276 kcal

Hozzávalók
 

  • 900 g spenótlevél*
  • 2 ek. kókuszsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. rizsliszt
  • 250 ml kesudióból készült főzőtejszín
  • só bors
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Egy vastag falú edényben melegítsd közepes hőfokon a kókuszzsírt, majd futtasd meg rajta az átnyomott fokhagymát.
  • Tedd az edénybe a megtisztított, leforrázott friss / előkészített mirelit spenótot. Sózd, borsozd.
  • Ha az egész adag spenót átfőtt és kezd rotyogni, szórd rá a 2 evőkanál rizslisztet, keverd össze, majd mehet bele a főzőtejszín is.
  • Még pár percig hagyd főni, majd igazíts a sózáson és kész is.

Megjegyzések

* Most már lehet kapni friss spenótot is a piacon, de nekem még volt a fagyasztóban a legutóbbi "nem jutott szójatejszín" eset óta, így most ebből készült. Nyilván főzhetitek friss spenótból is, ahogy hagyományosan készülne.
A főzőtejszínhez a kesudiót a Biosziget webáruháztól kaptam.

Tápérték információ

Kalória: 276kcalSzénhidrát: 22g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Az egész adag főzelékben van kb. 85g szénhidrát van. Eredetileg egy ebédre terveztem, de olyan sok volt, hogy kétszer is ettünk belőle, így lett 4 adagos, kb. 22g CH/ebéd. Így még bőven fér mellé valamilyen feltét vagy kenyér féle. Vágytam egy kevés ropogósra, ezért az egyik adagot puffasztott rizzsel, a másikat pedig ilyen csinos kis zöldségfasírtokkal ettem:

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

A fasírtok nem pont úgy sikerültek, ahogy terveztem, hanem annál sokkal jobban… 🙂 Ezek lettek az első vállalható, finom, egyben maradt vegán „fasírtjaim”. Ha kíváncsi vagy a receptre, figyeld a következő bejegyzésemet! 😉

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, főzelék, magyaros, spenót, vacsora

Előző bejegyzés « Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval
Következő bejegyzés Gyömbéres céklafasírt »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Halász Márta mondta

    2019-03-09, 3:05 du.

    Köszönöm a jó ötleteket! Nagyon nagy izgalommal várom a továbbiakat. Húsevő vagyok, de úgy érzem, itt az idő váltani. Nem tudom, hogyan kezdjem, de nagyon szeretném. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget. Márti

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-11, 2:16 du.

      Kedves Márti! Zene füleimnek! Igyekszem minél több kapaszkodót adni. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required