• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

2015-05-11 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy nagy tál finom, krémes spenótot szerettem volna enni. Nem egy nagy dolog ilyet készíteni, még glutén- és tejtermékmentesen sem. Én nagyon tejszínesen szeretem, ezért a tejszín helyettesítése eleinte gondot okozott. Próbáltam kókuszkrémmel sűríteni és egy kis curryvel elvinni egy keleties irányba, de -bár a spenót-kókusz párosítás máskor nagyon ízlett, hamarosan erről is hozok egy receptet- valahogy nem volt az igazi. Próbáltam több rizsliszttel és kókuszzsírral helyettesíteni a tejszínt, de így nem volt elég krémes. A megoldás sokáig a bolti szójatejszín volt, amit csak emiatt vásároltam. Aztán átalakították a boltot, ahol korábban mindig vettem: kb. kétszer annyit kellett gyalogolnom miatta, ami tavaly hónapról hónapra egyre kevésbé ment könnyen, ráadásul volt, hogy hiába mentem. Aztán jött a kesudióból készült főzőtejszín és minden megváltozott. 🙂

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ezzel a (számomra) új főzőtejszínnel ugyanúgy készítettem, mint korábban a szójatejszínnel, és nagyon finom lett, talán még krémesebb, mint korábban. Gyermekkoromban meg nem ettem volna a spenótot, de felnőtt fejjel valami kattanásom van rá… Időnként rám tör, hogy muszáj, egy nagy tállal, most azonnal.

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)
 
Nyomtat
Előkészület
Főzési idő
30 perc
Össz. idő
30 perc
 
A legkrémesebb spenót, házi növényi tejszínnel
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: főzelék, ebéd
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 900g spenótlevél*
  • 2 ek. kókuszsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. rizsliszt
  • 250 ml kesudióból készült főzőtejszín
  • só, bors
Elkészítés
  1. Egy vastag falú edényben melegítsd közepes hőfokon a kókuszzsírt, majd futtasd meg rajta az átnyomott fokhagymát.
  2. Tedd az edénybe a megtisztított, leforrázott friss / előkészített mirelit spenótot. Sózd, borsozd.
  3. Ha az egész adag spenót átfőtt és kezd rotyogni, szórd rá a 2 evőkanál rizslisztet, keverd össze, majd mehet bele a főzőtejszín is.
  4. Még pár percig hagyd főni, majd igazíts a sózáson és kész is.
Megjegyzések
* Most már lehet kapni friss spenótot is a piacon, de nekem még volt a fagyasztóban a legutóbbi "nem jutott szójatejszín" eset óta, így most ebből készült. Nyilván főzhetitek friss spenótból is, ahogy hagyományosan készülne.

A főzőtejszínhez a kesudiót a Biosziget webáruháztól kaptam.
Tápanyag információ
kalória: 276 kcal/adag Szénhidrát: 22g CH/adag
3.5.3208

 

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

Az egész adag főzelékben van kb. 85g szénhidrát van. Eredetileg egy ebédre terveztem, de olyan sok volt, hogy kétszer is ettünk belőle, így lett 4 adagos, kb. 22g CH/ebéd. Így még bőven fér mellé valamilyen feltét vagy kenyér féle. Vágytam egy kevés ropogósra, ezért az egyik adagot puffasztott rizzsel, a másikat pedig ilyen csinos kis zöldségfasírtokkal ettem:

Krémes spenót (tejtermékmentes, gluténmentes, vegán recept)

A fasírtok nem pont úgy sikerültek, ahogy terveztem, hanem annál sokkal jobban… 🙂 Ezek lettek az első vállalható, finom, egyben maradt vegán “fasírtjaim”. Ha kíváncsi vagy a receptre, figyeld a következő bejegyzésemet! 😉

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, főzelék, magyaros, spenót, vacsora

Előző bejegyzés « Főzőtejszín tej nélkül, egyetlen hozzávalóval
Következő bejegyzés Gyömbéres céklafasírt »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Halász Márta mondta

    2019-03-09, 3:05 du.

    Köszönöm a jó ötleteket! Nagyon nagy izgalommal várom a továbbiakat. Húsevő vagyok, de úgy érzem, itt az idő váltani. Nem tudom, hogyan kezdjem, de nagyon szeretném. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget. Márti

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-11, 2:16 du.

      Kedves Márti! Zene füleimnek! Igyekszem minél több kapaszkodót adni. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum