• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán, olajmentes)

2019-05-21 Írta: Andrási Nóra 16 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Ezer éve szerepelt a listámon, hogy én egyszer hagymás pogácsát fogok sütni. Néha rám tör, hogy de jó lenne egy kis sós harapnivaló, de sem „másképp” sajtos, sem másképp tepertős változatokhoz nem volt kedvem, így lett ez a „pogácsa” pirított hagymás. Nyamm!

Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán, olajmentes) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Gluténmentes, vegán pogácsa

Azért „pogácsa” és nem pogácsa, mert a nagymamám, aki anno megtanított gyönyörű leveles pogácsát sütni, valószínűleg nem hívná annak, tekintve, hogy sem rengeteg zsiradék nincs benne, sem hajtogatva nem volt… 😀 Gondolkodtam is rajta, hogy inkább „hagymás borzas” lesz a neve, de a sült hagymával tényleg jól visszaadja a pogácsa tészta állagot, így végül merem pogácsának hívni. 🙂

Lusta, mert nem kell hajtogatni, csak egy kicsit megkel, és már szaggatható is. Sőt, még lustább is lehet… 😉 A gyerekekkel nem is szoktam mindig kinyújtani, hanem kanállal gombócokat szaggatok belőle, és vizes kézzel kicsit megformázzuk a szélét, hogy kerekded legyen, a teteje pedig „borzas” marad, ezért lett majdnem hagymás borzas.

Olajmentes pogácsa?!

A teljes értékű növényi étrendhez hozzátartozik a finomított növényi olajok kerülése. Sokszor írtam már, hogy én most nem főzök teljesen olajmentesen, mondjuk hogy az ételeink nyomokban növényi zsiradékokat is tartalmazhatnak. 🙂 Ennek is megvan az oka, nekünk ez most így működik, de szeretem mindig elmondani, hogy hogyan lehetne… Itt például én egy kávéskanál kókuszzsíron pirítom meg a hagymát (ez 7g, kevesebb mint 0,5g kókuszzsír/pogácsa), de ha teljesen olajmentesen főzöl, akkor a hagymákat egészben is megsütheted a sütőben.

Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán, olajmentes) |mindenmentes.hu

Hamuban sült…

Ez a pogi remek útravaló, ugyanis másnap is finom, szaftos. Azt hiszem, a lencsefasírt mellé ez is bekerül a kedvenc hátizsákos útravalóink közé. 🙂

Ez nem egy nagyon kötött recept, változtathatsz a liszteken – én is próbáltam többféle párosítást, arányt és ez ízlett a legjobban. A bambuszrost azért kell, hogy a széle ropogós legyen és segít frissen tartani, de ne dőlj kardodba, ha pont nincs otthon, anélkül is meg lehet sütni. Fokhagyma és szárított paradicsom a teljesebb ízélmény kedvéért kerül bele.

Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Gluténmentes, vegán pogácsa miniális zsiradékkal vagy akár olajmentesen, ami másnap is finom, szaftos marad!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 45 minutes mins
Étel típusa pogácsa, útravaló
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 20 db
Energia tartalom 48 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1-2 aszalt paradicsom
  • 1 kk. kókuszzsír elhagyható
  • 1/2 kk. füstölt paprika
  • 70 g hajdinaliszt
  • 70 g kölesliszt
  • 70 g cirokliszt
  • 1 ek. bambuszrost
  • 2 ek. bolhafűmaghéj
  • 2 ek. darált lenmag
  • 1/2 kk. só*
  • 250 g víz
  • 10 g élesztő
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A vöröshagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot vágd apróra és pirítsd meg a kókuszzsíron. Olajmentes változatért a hagymákat süsd meg sütőben: a vöröshagymát félbe vágva, a fokhagymát héjában, 200 fokon, amíg a vöröshagyma széle megpirul (kb. 25-30 perc).
  • A liszteket, sót, bambuszrostot keverd össze egy tálban és forgasd bele a megpirult hagyma keveréket is.
  • A vízben keverd el az élesztőt, majd pár perc múlva a darált lenmagot, bolhafűmaghéjat, és azonnal öntsd hozzá a lisztekhez, alaposan keverd össze.
  • Fél órát hagyd kelni, majd nyújts ki és szaggass belőle agy pogácsákat vagy kanállal szagass gombócokat és vizes kézzel formázd őket. 🙂
  • Légkeveréssel 180 fokon, vagy alul-felül sütéssel 200 fokon süsd őket 20-25 percig, amíg kezdenek megpirulni.

Megjegyzések

* Én alig sózom, sokszor só nélkül eszünk - ha ennél jobban sózod az ételeidet, tegyél egy egész kávéskanállal!

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 48kcalSzénhidrát: 8.7gFehérje: 1.5gZsír: 1gRost: 1.1g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: pogácsa, TÉNÉ, tízórai, útravaló, uzsonna

Előző bejegyzés « Balzsamos eperhab (tojásmentes, olajmentes, vegán)
Következő bejegyzés Fehérbab paradicsomszószban (konzerv helyett) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Prém-Bíró Katalin mondta

    2019-09-16, 5:16 de.

    Szia Nóri,

    a bambuszrostot tudom valamivel helyettesíteni?

    Köszönöm!

    Üdv Perth-ből,
    Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-16, 8:31 du.

      Szia jó messziről 🙂
      Nem, de ki is hagyhatod. Ropogósabbá teszi a tésztát egy kicsit, de nélküle is működik.

      Válasz
  2. Szilvi mondta

    2020-03-24, 6:19 du.

    Szia, élesztő elhagyható esetleg belőle?
    Köszönöm, Szilvi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-24, 9:17 du.

      Persze. 🙂

      Válasz
    • Mariann mondta

      2024-11-23, 11:51 de.

      Szia! Milyen lett a pogácsa élesztő nélkül? Mivel helyettesítetted?
      Nálam szóba jöhet szódabikarbona&almaecet, de akár kovász is. Érdekelnének a tapasztalatok.

      Válasz
  3. Csibe mondta

    2020-05-26, 12:47 du.

    5 stars
    Szia!
    Nagyon jól néz ki a pogid! A cirokliszt esetleg helyettesíthető egy másik liszttel? Vagy kihagyhatom úgy, hogy a többi liszt mennyiségét növelem? Más lenne a textúrája?
    Előre is köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-26, 2:03 du.

      Helyettesítheted, ki is hagyhatod. Passzolt az íze ide, de hajdina vagy barna rizs is jó lenne.

      Válasz
  4. Kamarás-Nedelkó Adrienn mondta

    2021-01-20, 2:23 du.

    5 stars
    Szia Nóri!

    A bolhafűmaghéjat helyettesíthetem utifűmaghéjjal?

    Köszönöm előre is a válaszodat!

    Szép napot

    Adri

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-20, 2:46 du.

      Ugyanaz a kettő! 🙂

      Válasz
      • Kamarás-Nedelkó Adrienn mondta

        2021-01-20, 4:21 du.

        Ohh köszönöm, mindig tanul az ember 🙂

        Válasz
  5. Juhász György mondta

    2021-03-12, 12:29 du.

    Kedves Nóri!
    Én is ezt szerettem volna kérdezni, hogy a bolhafűmaghéj linkjére klikkelve miért egy útifűmaghéjas oldal jön be?
    Ez kissé zavaró volt a számomra, mert nem ismerve ezt a „bolhafüvet” azt hittem rossz a link.
    De olvasgatva a kommenteket látom valaki már rákérdezett és kiderült, hogy ugyanaz a kettő.
    Ez valami titkos, népies elnevezés vagy honnan jött a furcsa keresztnév? Élvezem ugyan a személyes sztorikat de nem örülnék ha hülyének néznének a bioboltban mert olyat kérek amit esetleg nem ismernek ezen a néven és el sem tudnám magyarázni mert én sem értek hozzá. Mivel a receptet bevásárló listaként is használom, lehetne, hogy olyan elenevezéseket használj ami közismert? Vegán körökben amúgy is annyi különleges nevű alapanyag van, hogy a magyar konyhán edződött, hétköznapi földi halandónak egy újabb abszurd név már föl sem tűnik. Egész addig míg egy bolti párbeszédben legalább az eladó tudja miről beszélek, hmm? 🙂 Kiváncsian várom milyen lesz ez a pogi, remélem olyan káprázatos mint amilyenre a kurkumás lencselevesed sikerült. Abszolút Réparetek ízélmény volt, bár én babérlevelet és őrölt köményt is tettem bele a biztonság kedvéért. Pompás lett, köszönöm a remek receptet! Fő helyen díszeleg a konyhaszekrényen. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-13, 4:46 du.

      Én úgy tanultam az egyetemen gyógynövény- és drogismeretből, hogy a psyllium az bolhafű. Úgyhogy amikor elkezdtem használni, a dobozon psyllium szerepelt, és bolhafűnek neveztem. Azóta sokan piacra dobták útifű felirattal, ami ugyanannak a növénynek egy másik neve, szóval úgy is helyes, de én már a bolhafűvel maradok…
      Örülök, hogy ízlett a lencseleves!

      Válasz
  6. Vöröss Fanni mondta

    2022-08-14, 8:07 du.

    4 stars
    Szia! Milyen élesztőből kell 10 g? 🙂 por/instant vagy friss?
    Köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-15, 1:07 du.

      Friss!

      Válasz
  7. Eszter mondta

    2023-01-02, 2:25 du.

    Szia Nóri!
    Cirokliszt helyett mit javasolsz?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-01-05, 9:51 de.

      Szia Eszter,
      barna rizs, zab vagy vörös lencse is jó lehet… A rizshez kb. ugyanannyi, a zabhoz több, a lencséhez picit kevesebb folyadék kell.

      Válasz
4.67 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.