• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Egyszerű dahl

2020-05-06 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Egy kicsit elfáradtam a non-stop konyhatündérkedésben a karanténkonyhánkban. Valami nagyon, nagyon egyszerűt szerettem volna, ami kb. megfőzi magát, mégis nagyon, nagyon finom mert a lelkemnek meg kellet egy tál forró gyönyörűség. Eszembe jutott egy emlék, megfőztem ezt a dahlt, belekóstoltam, és ott álltam a konyha közepén azzal, hogy ezt muszáj leírnom, mert annyira jó… Na de hogy hívjam ezt az ételt? Tulajdonképpen ez csak egy egyszerű dahl. És akkor belső füleimmel meghallottam a gitár hangját, és már énekeltem is, hogy „Ez csak egy egyszerű dahl, semmit nem akar. Néha ilyen is kell…” 😀 Lett belőle kacagás, bulizás két öt éven alulival. Ritkán hallgatok zenét, mert többnyire csak egy kis csendre vágyom, Tankcsapdát meg már nem is emlékszem, mikor vettem elő, de ez egy ilyen fáradt, lazulós délután lett. (Már a kisfiam is dudorássza… 2 éves múlt.)

Ez meg egy egyszerű dahl, filmszalag-szakadás és „elgurult a pirulám” esetére. 😉

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Egyszerű dahl (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Dahl emlékbe

Akkor ettem ilyet először, amikor pár évvel ezelőtt meglátogattuk egy kedves barátnőnket, aki a párjával vásárolt magának egy kis foltnyi növendék erdőt a Balaton-felvidéken és ott teremtettek maguknak új életet. Inspiráló társaság. 🙂 Ő Indiában is tanult permakultúrás gazdálkodást, és ott főztek gyakran ehhez hasonló ételeket. Amikor megérkeztünk hozzájuk, előkapott egy zacskó jázmin rizst és egy zacskó lencsét, némi fűszereket a fiókból (csak úgy, az orra után), szedett egy csokor koriandert az icipici ház előtt, és ennyi! Ez a dahl akkor és ott életem legjobb fogása volt. 🙂

Rizs, lencse, hagyma biztosan van a kamrádban, valószínűleg fűszereket is találsz, az egyetlen nehezebb eset a friss koriander. Anita az udvaron szedte – sajnos nálunk még nincs, de a zöldség beszállítónktól tudtam rendelni. A szomszéd utcánkban van egy zöldség feldolgozó, akik eddig csak éttermeknek szállítottak, de most a lakosságot is kiszolgálják. Öröm az ürömben a járvánnyal kapcsolatban, hogy tőlük bármikor kapok friss koriandert (más zöldfűszert is), egy hatalmas csokorral. Egyszerűen imádom, és „békeidőben” csak nagyon ritkán tudtam venni. Szóval most örülök annak, hogy van, de ha Nálad nincs, akkor használj helyette petrezselymet, az is szuper, vagy ha az sincs, egy-két marék (mirelit) spenót levelet, hogy valami zöld azért legyen benne. 🙂

Egyszerű dahl (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Ez nem egy autentikus indiai recept, inkább olyan „indiait főzünk abból, ami van” recept. 🙂 Jázmin rizs helyett barna basmatival lenne 100%-ban teljes értékű növényi étel: az emlék miatt nekem így az igazi, ráadásul már a hagyma-fűszerek-hüvelyes-zöld fűszer/levél kombináció is nagyon tápláló és rettentően egészséges. 🙂

Egyszerű dahl (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Egyszerű dahl

Szerző: Andrási Nóra
Dahl - indiai lencsés egytálétel egyszerűen. Teljes értékű növényi étel a kamrából.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 20 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa dahl
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 374 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g lencse "sima" vagy zöld lencse, de ha nincs otthon, vörös lencse is jó
  • 200 g jázmin rizs
  • 1 kk. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 centis friss gyömbér darab lereszelve vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1/2 kk. őrölt kömény
  • 1/2 kk. curry por
  • 1/2 kk. őrölt kurkuma
  • só bors ízlés szerint
  • 1 nagy csokor friss koriander vagy petrezselyem ha egyik sincs, egy kis mirelit spenót is megteszi
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A lencsét áztasd be éjszakára, de legalább 3 órára. Ha elfelejtetted, az sem - tovább kell majd főznöd, mire megpuhul.
  • Az apróra vágott hagymát, fokhagymát pirítsd meg az olívaolajon/kókuszzsíron, vagy olajmentes változathoz használj 1-2 ek. vizet olaj helyett, vagy sütőben, egészben sült hagymát.
  • Amikor szép arany színű, dobd rá a fűszereket, és kevergesd, amíg illatozni kezdenek.
  • A lencsét szűrd le és tedd a lábosba a fűszeres hagymához. Engedd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és főzd lassú tűzön, fedő alatt, amíg megpuhul. Ez kb. 20 perc, ha éjjel áztattad a lencsét.
  • Addig főz meg a rizst is másfél-kétszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön, fedő alatt, kb. 12 percig. A felesleges vizet öntsd le, ha van.
  • Amikor megpuhult a lencse, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a finomra aprított zöldfűszert.

Megjegyzések

A fűszerezést ne vedd nagyon szigorúan: ha valami nincs, hagyd ki vagy használj mást, ami szeretsz, és belefér a currys ízvilágba (pl. római kömény, mustármag).

Tápérték információ

Adag: 1adagKalória: 374kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 17gZsír: 1.9gRost: 16g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ebéd, fűszeres, indiai, lencse, TÉNÉ, vacsora

Előző bejegyzés « Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Cukormentes bodzaszörp (bodza ital) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Gyooongyi mondta

    2020-05-08, 1:53 du.

    Nóri, nem hiszem el.. pont figyelnek napok óta a ,,lencsekonzerek”(a csicseri ötleted alapján rakok el mindenfélét), ez jóóó lesz
    Napok óta (hónapok, évek ) Nóri recepteken élünk, mert a könyved is megjött. Hálásan köszönjük!!!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-08, 1:54 du.

      Véletlenek márpedig nincsenek! 😀

      Válasz
    • Tóth-Bakos Zsuzsanna mondta

      2020-05-16, 3:27 du.

      5 stars
      Melyik az a csicseri ötlet?

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-05-16, 3:39 du.

        Főtt csicseriborsót eltettem befőttesüvegbe, dunsztolva, mint bármilyen befőttet.

        Válasz
  2. Gyooongyi mondta

    2020-05-08, 1:55 du.

    Lemaradt az összes smiley…:-)))

    Válasz
  3. Oláh Gyöngyi mondta

    2020-05-08, 2:48 du.

    5 stars
    Elképzeltem a partiarcokat! Nagyon megnevettetett az „egyszerű dahl”! A recept se kutya, bár én nem szeretem a koriander leveelének az ízét, de egy kis petrezselyem jó sok petrezselyemmel mindig jöhet!

    Válasz
  4. Suhajda Zsófia mondta

    2024-07-25, 5:04 du.

    Kipróbáltam, nagyon egyszerű, finom és tápláló ebéd volt. Savanyú káposztát ettem hozzá. Köszönöm a receptet.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-07-26, 9:38 de.

      Örülök, hogy ízlett! 🙂

      Válasz
5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.