• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

2021-09-09 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Nagyon izgalmasan alakul ez a szeptember. A nyár végére még készültem ide egy teljes értékű fagyival, ami nem banánfagyi, de egyrészt egy szempillantás alatt eltelt ez a nyár, másrészt olyan markánsan jelentkezett be az ősz augusztus utolsó hetében, hogy a fagyit eltettem jövőre, és ezzel a habos-babos kakaóval melegítettem meg itthon a kis kezeket 🙂

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Különösen büszke vagyok erre a receptötletre, mégpedig azért, mert nem az enyém! 😉 Az idén tavasszal indult Friss hajtás csoport egyik résztvevője, Judit mutatta a zárt Facebook csoportban, hogy babbal főzött kakaót, és milyen szuper habos lett. És tényleg! (Ezúton is köszönet érte!)

Sajnos a fotó nem adja vissza igazán az állagot: nemcsak a teteje habos, hanem az egész kakaó kicsit olyan, mintha csokimousse-t innánk. Csak hallomásból ismerem a tojással habosított, forró kakaót, (és most már ugye nem fogom megkóstolni,) de valahogy ilyennek képzelem. A habos-babos kakaó további erénye, hogy hűtőben 3-4 napig állva is megőrzi ezt a habos állagot. Még ha picit szétválik, és újra összekevered, akkor is! 😉

Teljes értékű kakaó

A kakaó alapját a kesudió és a gyöngybab adja, és nem kell leszűrni, így minden jó benne is marad. (A tanfolyamaim, és a TÉNÉ várható mellékhatása az is, hogy az ember mindenbe próbál szuszakolni még egy kis hüvelyest… 😀 ) Édesítéshez datolyát vagy datolyaszirupot használok, ezzel a leginkább teljes értékű, de technikailag bármi használható. Pici nádmelaszt is el tudok képzelni benne.

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Ami a kakaóport illeti, a nyers, feldolgozatlan változat a 100% TÉNÉ megoldás, és ezzel is finom, de ha a klasszikus holland változat van otthon, azzal is nyugodtan főzd meg – nem ezen fog múlni az étrended teljes értékűsége. 🙂

Nos, Juditnak még egyszer köszönet! További időhúzás nélkül, íme a recept:

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Habos-babos kakaó - gyerekkori kedvencünk teljes értékű növényi alapanyagokból
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 45 minutes mins
Össz. idő 50 minutes mins
Étel típusa forró ital
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 6 csésze
Energia tartalom 146 kcal

Hozzávalók
 

  • 1,3 liter kakaóhoz:
  • 50 g 1/2 adagolópohár gyöngybab (száraz!)
  • 60 g 1 adagolópohár kesudió
  • 3 ek. 20g kakaópor
  • 120 g datolyaszirup vagy 8 szem medjool/király datolya
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A gyöngybabot áztasd be egy éjszakára, vagy legalább pár órára.
  • Tedd növényi tejfőző automatába a babot, a kesudiót és töltsd fel a MAX (1,3 liter) jelzésig. Indíts el egy gabonatej programot.
  • Amikor végzett, tedd az automatába a datolyaszirupot vagy datolyát (ha keményebb, kis időre áztasd be) és a kakaóport is. Kevertesd össze a juice programmal.
  • Kész is! (Nem szükséges szűrni.)

Megjegyzések

Tejfőző híján egy nagyteljesítményű turmixgéppel is neki lehet futni: fontos, hogy a babbal forrón turmixoljuk, és kicsit forraljuk is, hogy sűrűsödjön. Előfordulhat, hogy ebben az esetben szűrni is kell majd. (Ez a turmixtól függ.)
A megadott tápértékek egy csészére vonatkoznak.
A cukortartalom mind természetesen előforduló cukor.

Tápérték információ

Adag: 1 csésze (200ml)Kalória: 146kcalSzénhidrát: 25gFehérje: 4.8gZsír: 5gRost: 4gCukor: 14g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: kakaó, növényi tej, növényi tejtermék, TÉNÉ, uzsonna, Vegital

Előző bejegyzés « Utazni teljes értékű növényi étrenddel – beszámoló
Következő bejegyzés Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Skarka Róbertné mondta

    2021-09-13, 7:21 du.

    5 stars
    Nóri! Köszönöm a receptet. Én tejnek főztem és kávéba teszem nekem eddig ez ízlik a legjobban az összes általam ismert recept közül.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-09-14, 8:52 de.

      Nahát! 🙂 Köszönöm, hogy megírtad!

      Válasz
  2. Zsótér Ferencné mondta

    2021-12-21, 6:09 du.

    Ki fogom próbálni.

    Válasz
  3. Nóra mondta

    2022-02-19, 8:42 du.

    5 stars
    Most lett kész. NAGYON finom! Köszönöm!

    Válasz
    • Nóra mondta

      2022-02-20, 10:05 de.

      5 stars
      Update: Ma reggel megkóstoltam hidegen. Nekem pont olyan izű, mint a Danone csokipuding, bár nagyon régen ettem ilyet utoljára, de erre az ízre emlékszem.

      Válasz
  4. Lilla mondta

    2023-05-12, 2:04 du.

    5 stars
    Nagyon finom, többször elkészítettem már. Én a datolyát már az elején beleteszem, nem áztatom külön. Nekem így kényelmesebb. 🙂

    Válasz
  5. Kárpátiné Livia mondta

    2023-10-09, 6:43 du.

    5 stars
    Alig várom, hogy kipróbáljam! köszönöm a megosztást!

    Válasz
  6. Edina mondta

    2023-10-18, 8:54 de.

    Szia Nóri!
    A kesudiót lehet valamivel helyettesíteni? Sajnos allergiás vagyok rá..
    Köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-10-19, 9:23 de.

      Szia Edina,
      ha van olyan mag, amire nem vagy allergiás, akkor azzal, de a többiekkel nem lesz ennyire krémes, csak majdnem ennyire. 🙂
      Pl ha ehetsz mogyorót, szuper, vagy ha diót, az is jó lenne, de áztatnám pár órát és cserélnék rajta vizet 2-3x, vagy ha ő se játszik, napraforgómag is szóba jön, de a vele készült dolgok hajlamosak bezöldülni: ez egy ártatlan dolog, így is fogyasztható, csak a vizuális élmény kicsit bizarr. 🙂

      Válasz
      • Edina mondta

        2023-11-24, 11:06 de.

        5 stars
        Köszönöm szépen, kipróbáltam napraforgómaggal (dió sem jöhet szóba), és nagyon finom lett! Igazából nekem inkább puding állagú lett, mint kakaó, de így sem panaszkodom. 🙂

        Válasz
  7. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 6 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.