• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kedvenc csirkés-magos salátám

2012-11-06 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Következzen egy finom saláta, ami lehet könnyű ebéd vagy vacsora. Elég random módon válogattam össze a hűtőnkből, de miután Z nem tudott betelni vele, gondoltam, megosztom itt is.

Kedvenc csirkés-magos salátám

Ez a recept a hagyományaimtól eltérően nem precíziós mérleggel, hanem „úgy érzéssel” készült, így a mennyiségek és a szénhidrát-szám is kicsit lazábban értendő. Ha magatoknak készítitek, nyilván ízlés szerint alakíthatjátok az arányokat.

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 csirkemellfilé
kb. 1,5 pohárnyi párolt köles-quinoa keverék*
2kk. guacamole*
1/2 zacskó leveles salátakeverék
2-3ek. magkeverék: szezámmag, mandula, pirított tökmag
jégcsapretek
kígyóuborka
só, bors, olívaolaj, citromlé

Gyorsan elkészíthető, de ehhez hozzátartozik, hogy nekem mostanában szokott lenni itthon guacamole, és 1:1 arányú köles-quinoa keverék készre párolva a hűtőben, biztos, ami tuti alapon. Azért keverem a kettőt, mert egyrészt a quinoát nagyon szeretem, de kissé húzós ára van -így legalább tovább tart-, másrészt a köles glikémiás indexe felől így nyugodtabb vagyok, mióta megtanultam, hogy nem mindegy, mivel főzzük össze.
Úgy készítem, hogy megmosom a kölest és a quinoát, majd felöntöm kb. másfélszeres mennyiségű vízzel, nem sózom, hanem előbb majdnem készre főzöm. Mikor már szinte az összes vizet felszívta, belekeverek 1kk. sót, 1ek. citromlevet és 1ek. olívaolajat.

A leveles salátakeverék egyike azon kevés dolgoknak, amiket csak úgy leemelek a bolt polcáról és már ehetem is! Tényleg mindegy, milyet használtok, csak salátaleveles keverék legyen. Szerintem ehhez nem illik a káposztás-répás, stb. A mostaniban volt néhány szál cékla, éppen annyi, hogy feldobja a színét.

Így készült:
1. A csirkemellet két szeletre vágtam, hogy könnyebben átsüljön, besóztam, beborsoztam, pár percig állni hagytam.
2. Közben két kisebb salátás tál egyik oldalán elrendeztem a leveles keveréket, meglocsoltam 1-1kk. citromlével és olívaolajjal. Rászeleteltem egy kevés uborkát és retket, a tetejére tettem 1kk. guacamolét.
3. A kedvenc, vadiúj, kerámiabevonatos serpenyőmben (soha többet nem veszek teflont) melegítettem 1-2ek. olívaolajat, és előbb magas fokozaton megpirítottam a csirkemell-szeletek mindkét oldalát, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva is megforgattam őket, hogy átsüljenek. Így lett kívül megpirult és ropogós, belül pedig omlós és villával szétcincálható. Tányérra tettem a szeleteket és kis falatokra daraboltam.
4. A serpenyőbe öntöttem még egy kis olajat, beleszórtam a magokat, jól megsóztam, és fakanállal addig kevergettem, amíg pirulni kezdtek a magok. (Vigyázat, a pattogó szezámmag meglepően nagyot tud ugrani! Védősemüveg viselése ajánlott. 😉 ) Ekkor lekapcsoltam a tűzhelyet, hozzáadtam a kölest és a quinoát, átmelengettem egy kicsit. Mehetett ez is a salátás tálba.
5. Végül a tál tetejére rendeztem a csirkemellfalatokat, és kész is!

Pontos szénhidrát-tartalmat most nem tudok mondani (döbbenet, ugye?), de annyi könnyítés van, hogy ebből szerintem csak a kölest és a quinoát kell számolni. Ebben a tálban kb. egy ebédre való adag harmada volt, így kb. 17-20g CH/saláta.

Jó étvágyat!

Kedvenc csirkés-magos salátám


Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, csirke, ebéd, köles, quinoa, saláta

Előző bejegyzés « Tehéntej helyett 1. – Házi mandulatej, klasszikusan és ahogy mi szeretjük
Következő bejegyzés Édeskék: cukorpótlók, édesítőszerek »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ica mondta

    2013-08-20, 8:19 du.

    Ez valami fantasztikusan néz ki, már érzem is az ízét. A hús alá (vagy akár a pácba egy kis mustárt is el tudok képzelni, vagy egy másik változatban édesen, currysen). Jaj,, mikor lesz már holnap ebédidő????

    Válasz
  2. Ica mondta

    2013-08-20, 8:22 du.

    Még egy kérdés: A köles és a quinoa 1:1 arányú keverékében megfőzve kb. mennyi CH van?

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-21, 5:40 de.

    Csak azt számoltam, így kb. 17-20g CH. Szerintem mérd meg mielőtt megfőzöd: ha mondjuk 50+50g-ot főzöl, akkor abban összesen 70g CH lesz, és szerintem kb. a harmada elég is lesz.

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-21, 5:40 de.

    🙂

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-01-19, 7:50 de.

    Szia! Milyen márkájú kerámia serpenyőt használsz? Mert én már 2 félét is próbáltam, de előbb-utóbb mindig odaragad benne az étel.
    Köszi!

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-19, 7:52 de.

    Szia,
    Nekem mindkettő Kaiserhoff, az egyik leragad, a másik nem. Erre varrjon gombot, aki tud. 🙂

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2015-01-09, 9:29 du.

    Kedves Nóri, milyen márkájú quinoát veszel? Szeretném kipróbálni, de eü. okokból fontos, hogy biztosan gluténmentes legyen. Köszönöm,
    Juli

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-09, 9:31 du.

    Kedves Juli,
    Úgy emlékszem, a Glück quinoa nyomokban sem tartalmaz, csak olajos magvakat. (Én olyan márkát használok, aki hivatalosan nem tudja vállalni, hogy gm, ezért nem ajánlhatom.)

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2015-01-10, 5:38 du.

    Köszönöm!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum