• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán, nyers körözött, ami pont olyan, mint az eredeti

2014-03-02 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Úgy tűnik, a múltkori nyers ételes főzőkurzus nyomán megihletett a nyers konyha egyszerűsége és nagyszerűsége. A jó idő beköszöntével hirtelen rám tört a szokásos tavaszi húst-nem-eszem korszak és nagyon vágytam egy kis körözöttre. Túró nélkül. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni – gondoltam magamban, beáztatok egy kis mandulát és jó lesz.

Vegán, nyers körözött, ami pont olyan, mint az eredeti

És lőn. Mikor elkészült az első adag, és Z megkóstolta, azt mondta, szakasztott olyan, mint a sima körözött. Ugye, hogy még ránézésre is pont olyan, mint az eredeti?

Vegán, nyers körözött, ami pont olyan, mint az eredeti

Hozzávalók egy adaghoz:

100g mandula, 24-36 órára hűtőben, vízbe áztatva

2 kisebb paprika + paprika a díszítéshez

1 kis fej vöröshagyma

1/2 citrom frissen facsart leve

2 ek. kókuszzsír

2 ek. olívaolaj

só, pirospaprika, kömény ízlés szerint

Azért fontos, hogy a mandula a hűtőben ázzon, mert a duzzadástól felébredő enzimei rendkívül aktívak tudnak lenni: már jártam úgy (igaz, nyáron), hogy a mandulatejem egy kicsit aludtej ízű lett (savanykás), mert a konyhaasztalon áztattam a mandulát. Azóta mindig hűtőbe teszem.

Elkészíteni roppant egyszerű, csak egy aprítógépre lesz szükséged hozzá.

  1. A vöröshagymát és a paprikákat vágd nagyobb darabokra, és a leöblített mandulával együtt tedd az aprítógépbe.
  2. Mehet hozzá a citromlé, kókuszzsír, olívaolaj, só, fűszerek.
  3. Az aprítógéppel turmixold krémesre az egészet. Eleinte érdemes pulzálva összedarálni, és utána folyamatosan. Ha nem akar krémes kupacba összeállni, akkor még egy kis olívaolaj segíthet a dolgon.
  4. Paprikaszeletekkel díszítve tálalhatod is.

Mi ennyiből kb. 2x reggelizünk/vacsorázunk. Nem érdemes egyszerre többet készíteni, mert pillanatok alatt elkészül, és nyilván frissen az igazi.

Összesen kb. 15g CH-t tartalmazhat a mandulából és a hagymából, de ez olyan kevés, hogy én nem szoktam számolgatni.

Vegán, nyers körözött, ami pont olyan, mint az eredeti

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, hidegen is, kence, mandula, nyers, sós, túró, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Nyersételes főzőkurzuson jártam
Következő bejegyzés Tavaszi megújulás jegyében – a mindenmentes háztartásról »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Judu mondta

    2014-03-05, 8:23 du.

    Nagyon jó ötlet, Nóri, köszi! 🙂

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2014-03-06, 10:30 de.

    Kedves Nóri!

    A kápia csak dísz, vagy a 2 kisebb paprika is kápia legyen?

    Mivel a párom imádta az eredetit, meg szeretném lepni ezzel lepni, de fogalmam sincs a fűszerek mennyiségéről, mert én sosem szerettem. Esetleg megírnád, hogy te miből mennyit teszel bele?

    Hálás köszönet az egész oldalért, te szerettetted meg velünk a lecsót is =)
    Adri

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-06, 10:33 de.

    Szia,
    Én 2 tv-paprikát tettem bele, 1/2 kk. őrölt paprikát. Tennék még késhegynyi köményt is, de azt meg az én párom nem szereti. 🙂

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-06, 10:34 de.

    😉

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-03-26, 7:47 de.

    Köszönöm, kipróbáltuk és szuper! =) Én is faltam, pedig az eredetit nem szeretem =)

    Válasz
  6. Maja mondta

    2014-05-24, 7:38 du.

    Szia Nóri!

    Lehet, hogy buta kérdés, de ugye tisztított mandulát kell használni?

    Köszönöm!

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-24, 7:40 du.

    Szia Maja,
    nincs buta kérdés, és a válasz igen, tisztított mandula kell 100g. 🙂
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-09-29, 7:22 du.

    Jaj ezt nagyon megakarom csinálni 😀 A tisztított mandula itt akkor azt jelenti,hogy nem héjas kell? A második kérdésem pedig az lenne,hogy esetleg a mandulát tudnám-e helyettesíteni valami mással? Mert hát nem tartozik a legolcsóbb dolgok közé 🙂 a választ előre is köszönöm! Üdv. Kitti

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-29, 7:24 du.

    Szia Kitti,
    Mondanám, hogy próbáld kesudióval, de azzal nem lennél kisegítve… 🙂 Más oldalakon találhatsz receptet kölessel is, én úgy sosem próbáltam, mert a magasabb szénhidrát-tartalommal már számolnom kellene. Ráadásul így több benne a kalcium is. 🙂

    Válasz
  10. Rita H mondta

    2015-02-23, 4:47 du.

    Én tofuból csinálom. 🙂 Azzal már beljebb vagy anyagilag és nagyon finom úgy is. Nagyon jól néz ki Nóri, köszi a receptet. 🙂 Egyébként nálunk a kesu sosem éri meg, hogy valami készüljön belőle, pedig már úgy kipróbálnék egy kesu "tejfölt". 😀

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-23, 4:49 du.

    Én szóját inkább fermentált termékekben eszem, főleg szójaszószban. Hát igen, a kesu nálunk is gyorsan csúszik… sietni kell vele. 🙂

    Válasz
  12. Névtelen mondta

    2015-02-23, 8:55 du.

    Szia! Kölesből még nem készítettél hamis körözöttet?

    Válasz
  13. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-02-23, 8:56 du.

    De nem ám, mert abban szerintem sok lenne a szénhidrát… 🙂

    Válasz
  14. Ambrus Gyöngyi mondta

    2019-03-21, 10:38 de.

    Kedves Nóri!

    Én elkészítettem otthon a szejtánt,Isteni lett. jobb, mint a csirke mell.
    Olyan lesz, amilyenre fűszerezed. Szerintem jó húspótló.
    Sok sikert és élvezetet kívánok hozzá!

    Ezen kívül készítettem rakott káposztát krumplival rétegezve.
    Vegán kolbásszal, és vegán tejfélével. Ha sűrű, olyan, mint a tejföl.
    Nagyon finom lett. Üdvözlettel: Gyöngyi

    Válasz
  15. Vépégé mondta

    2019-06-11, 2:31 du.

    Szia Nóri!

    Nem tudom erre még válaszolsz-e? Nekem őrölt mandulám van. Szerinted azzal is meg lehet csinálni egy kis vízzel pl?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-06-12, 2:40 du.

      Szia,
      nincs jó tapasztalatom az ilyen „rövidítéssel” 😀 inkább használd el máshoz az őrölt mandulát. Mondjuk ebbe a brownie-ba jó lesz. 🙂

      Válasz
  16. Mata Anita mondta

    2019-08-28, 2:14 du.

    Szia!
    Most olvasom a hozzászólàsoknàl hogy tisztított mandula kell. 🙁 beáztattam màr màsfél napja a héjas mandulàt a recepthez.
    El lehet kèszíteni beàztatott hèjas mandulàval is?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-08-29, 11:01 de.

      Szia,
      persze, csak nem lesz olyan fehér… meg kicsit erősebb mandula íze lesz. Használd fel nyugodtan!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum