• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gyümölcsleves

2012-03-05 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Számomra az egyetlen szomorú pontja ennek a diétának, hogy a gyümölcsök a cukortartalmuk miatt gyorsan felszívódó szénhidrátnak minősülnek, így számolni kell a mennyiségüket és ebédre, uzsonnára célszerű őket fogyasztani.
Ez az egész évben elérhető alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, könnyed, finom leves, az egyik módja a gyümölcsbevitelnek.

Gyümölcsleves

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 adaghoz:
40dkg mirelit vagy friss gyümölcs, pl. meggy, eper, erdei bogyók
1 ek. (~10g) keményítő/pudingpor
3 ek. zsírszegény joghurt vagy tejszín
őrölt szegfű, fahéj, citromhéj, esetleg gyömbér vagy menta

Tudom mire gondoltok, hogy a keményítő nem a barátunk. Ez így is van, de szerintem ettől a 2,5g/adagtól egyikünknek sem megy fel a vércukra, egyébként el is hagyható.
Aki igényli, édesítheti édesítőszerrel vagy xilittel. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha leszokunk a nagyon édes ízekről, a gyümölcsök önmagukban is elég édesnek tűnnek majd.
A szokásos szegfűszeg és fahéj mellet a gyömbér és a menta is nagyon jól illik a piros gyümölcsökhöz. Mentát frissen szoktam venni egy jó nagy csokorral. Amit nem használok fel azonnal, azt lefagyasztom, így mindig elő tudok venni 1-2 ágacskát.

Csak egyszerűen:
1. A (fagyasztott) gyümölcsöket annyi vízzel tegyük fel főni, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk bele fűszereket, szárított citromhéjat – ha frisset használunk, akkor előtte jó forró vízzel alaposan sikáljuk le a héját, hogy megszabaduljunk a tartósítószerektől. Ha friss mentát is használunk, azt csak a legvégén tegyük bele.
2. Keverjük el a keményítőt/pudingport a joghurttal/tejszínnel, majd abban a pillanatban, amikor elkezd gyöngyözni a leves, keverjük el benne.
3. Várjuk meg, míg egyszer felfő az egész és húzzuk is le a főzőlapról, nehogy szétfőzzük a gyümölcsöket.

Ha pudingporral és joghurttal sűrítjük, akkor ez összesen 55g CH, azaz 14g CH/adag. Ha nem sűrítjük 40g, ha tejszínt használunk 50g összesen.

Gyümölcsleves

Hogyan vigyünk magunkkal levest a munkahelyünkre anélkül, hogy elárasztaná a táskánkat? Nálunk a képen látható dobozok remekül vizsgáztak, egy csepp sem folyik ki belőlük. Azért érdemes jól becsomagolni, biztos, ami biztos, mert ha idővel megsérül az egyik fülük, akkor ereszthetnek pár cseppet.

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, hidegen is, leves

Előző bejegyzés « Padlizsánkrém
Következő bejegyzés Kéksajtos-körtés-diós saláta »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kanga mondta

    2014-10-09, 12:00 du.

    szia, gondolom, rizstejjel is lehet készíteni? 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-09, 12:02 du.

    Hű, micsoda antik bejegyzésekre bukkannak fel a múltból… Igen, ezt ma már rizstejjel, kukoricakeményítővel vagy GM pudingporral, és szójajoghurttal vagy kesutejföllel főzném. 🙂 Nem is rossz ötlet…

    Válasz
  3. Kanga mondta

    2014-10-09, 4:03 du.

    :)) próbálom összerakni a hétvégi menüt, keresgélek 🙂 sűrítésnek, meg őrölt zabpelyhet használnék. (Egyébként a zabliszt és az őrőlt zabpehely, az ugyanaz?) Előre is bocs a zaklatásért, valószínű, hogy még sok kérdést felteszek itt 🙂

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-09, 4:04 du.

    Szerintem az őrölt zabpehely az zabpehelyliszt néven fut, de gyanítom, hogy sűríteni mindegyikkel lehet.
    Ami a kérdéseket illeti: nem Te vagy az első, és remélhetőleg nem is az utolsó… 😉

    Válasz
  5. Vica mondta

    2018-02-13, 9:14 du.

    Vicces a mindenmentes receptben a joghurt és a tejszín:(

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-02-14, 10:44 de.

      Ez egy ősrégi recept a blog kezdetéről: itt olvashatod, hogy nem egyik napról a másikra lettem mindenmentes. Használd a keresőt, ott tudsz mentességekre szűrni!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum