• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Padlizsánkrém

2012-03-04 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez az egyik kedvenc erdélyi receptünk. A majonéz miatt nem kifejezetten diétás, de a szénhidráttartalma garantáltan alacsony.
Néha attól tartok, hogy túl zsírosan főzök, pláne ilyenkor télen valahogy jobban igénylem a magasabb kalóriatartalmú ételeket. Ebben a kérdésben kis megnyugvást ad, hogy nemrég voltunk mindketten teljes vérképen és a vérzsír-szintünk szép alacsony volt, illetve kalóriák ide vagy oda, Z november közepe óta tartja a diétánkat és eddig 9kg-ot fogyott.
Ha itt lesz a nyár, a friss zöldségek felé fogom tolni az étrendünket, addig pedig próbálok tájékozódni, hogy milyen zsiradékokkal is kellene főznöm. Ha megtaláltam az igazit, majd szólok. 🙂

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
kb. 1kg padlizsán: ideális esetben 2db szép nagy, a zöld levele alatt is fekete (nem lila)
2 tojás sárgája
2 dl olaj (napraforgó/olíva)
1 kisebb vöröshagyma
mustár, só, bors

Elkészítés:
1. Süssük meg a padlizsánokat. Ez a recept akkor gyors és a legfinomabb, ha ezt nyáron, szabad tűzön tesszük, és a sült, meghámozott padlizsánokat lefagyasztjuk. Ha nem így tettünk és most nem tudunk előkapni egy csomagok a mélyhűtőből, akkor a padlizsánokat 200 fokos légkeveréses sütőben, rácson süssük addig, amíg teljesen összeesnek. Ne felejtsük el villával megszurkálni, hogy a leve kifolyhasson belőle az alatta lévő tepsibe. Ha megsült, hántsuk le a héját.
2. Keverjünk majonézt. Sokan nem mernek nekiállni, pedig az elkészítésében nincsen semmi rendkívüli: a 2 tojássárgáját keverjük el egy 1/2 kiskanálnyi mustárral és egy evőkanál olajjal. Ezután szép lassan adagoljuk hozzá az olajat. Akkor elég sűrű, ha keverés közben meglátjuk az edény alját.
3. Törjük össze falapáttal a sült padlizsánt, majd fűszerezzük az apróra vágott vagy reszelt vöröshagymával, sóval, borssal, és keverjük hozzá a majonézt.

Az összes CH-tartalom 50g, ha 1kg padlizsánból készítettük. Egy ekkora adag a megfelelő kenyérre kenve finom vacsora 3-4 személynek.

Padlizsánkrém

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, kence, padlizsán, vacsora

Előző bejegyzés « Brokkolikrémleves
Következő bejegyzés Gyümölcsleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-08-15, 7:30 de.

    Szia Nóri!
    Szerinted hűtőben hány napig lehet / szabad / érdemes tárolni a padlizsánkrémet? Gyanús, hogy nálunk csak 1 azaz egy személy (én) vetemedik a fogyasztására és így nem fogy el azonnal. Köszi, még egyszer gratula a blogodhoz és a derűs életszemlélethez,
    Anikó

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-20, 7:57 de.

    Szia Anikó!
    Nálunk max. 3 napig él túl hűtőben: nem azért, mert bármi baja lenne, hanem mert megesszük. 🙂
    N.

    Válasz
  3. Csenge mondta

    2019-11-24, 11:12 de.

    Szia Nóri, a majonéz receptedet próbáltad olívaolajból? korábban napraforgóból készítettem, és az nagyon szuper volt, de tegnap nem volt itthon, így gondoltam megpróbálom az olívát 🙂 sajnos egyáltalán nem lett majonézes állagú. végül csak összekutyultam és megettük a padlizsánkrémet. kicsit erős volt benne az olíva íz, de azért finom volt, meg lehet szokni és biztos egészségesebb is, mivel napraforgóból általában a finomított van itthon, míg olívából az extraszűzet veszem. próbálkozzak még olívával? vagy a finomítás miatt készül a jó majonéz? 🙂
    köszi! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-11-27, 11:51 de.

      Szia,
      az állaga valószínűleg nem az olívaolajon múlt, az erős íze már igen, gondolom, szűz olaj volt? Finomított olívaolajat használtam régen majonézhez, azzal finom volt.

      Válasz
      • Csenge mondta

        2019-12-08, 11:23 de.

        Szia Nóri, köszi a választ, egyelőre maradtam a finomított napraforgónál, ma is csináltam a recepted nagyon szeretjük, beszerzek egyszer finomított olívát és próbálom majd azzal is

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum