• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Cukormentes karamellszósz

2012-09-20 Írta: Andrási Nóra 25 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Imádom a karamell illatát, úgyhogy már alig vártam, hogy legyen egy szabad estém, és kísérletezhessek egy kicsit. Szerencsém volt, mert már a második próbálkozással elégedett voltam, így viszonylag kevés alapanyagköltséggel megúsztuk az eheti bolondulásomat. Hát így lett a cukormentes karamellszósz.

Cukormentes karamellszósz |mindenmentes.hu

Miből készül a cukormentes karamellszósz?

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Cukorból ugye biztosan nem. Édesítőszerekből, mint pl. szacharin és társaik nem lehet sűrű szószt főzni, az édes cukoralkoholok, amikből már lehet szirupot főzni, pedig nem karamellizálódnak. Itt szükségem volt egy kis segítségre, végül egy kanál agávé sziruppal sikerült megoldani a kérdést, de juharszirup vagy méz is megfelel.

A végeredmény? Finom karamellillatú, édes-krémes, nyúlós-ragacsos karamellszósz! Nem, nem pont ugyanolyan, mint az „igazi”, de majdnem, és ez szerintem ebben az erősen kötött műfajban nem rossz eredmény.

Cukormentes karamellszósz |mindenmentes.hu

Na boszorkányüstöt elő…

Cukormentes karamellszósz
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
10 perc
Össz. idő
15 perc
 
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: szósz, öntet
Konyha: cukormentes, IR-barát, vegán
adag: ¼ pohár
Hozzávalók
  • 3 ek. nyírfacukor (xilit)
  • 1 ek. agávé szirup (vagy juharszirup vagy méz-nem vegán)
  • 1 ek. víz
  • 2 ek. kókuszkrém
  • 1 kk. kókuszzsír (~5g, vagy vaj-nem vegán)
  • 1 ek. cukormentes karamellszirup*
  • 1 kk. barna rum*
Elkészítés
  1. Az agávé szirupot, a nyírfacukrot és a vizet egy kisebb lábasban kézi habverővel elkevertem. Az én tűzhelyem 9 fokozatra kapcsolható és 7-esen melegítettem az egészet addig, amíg a xilit fel nem oldódott. Tovább forraltam, amíg elkezdett barnulni a lötty. (Nem kell félni, hogy hirtelen leég, mivel ez nem cukorból készült "igazi" karamell...)
  2. Ha már jól megbarnult, beletettem a kókuszzsírt. Megvártam, míg elolvadt és bele tudtam keverni, majd hozzáöntöttem a kókusztejszínt is. Mikor ezeket beletettem, jól felhabzott, de ezzel nincsen semmi gond, csak kevergetni kell.
  3. Ekkor adtam hozzá a szirupot és a rumot, majd addig főztem, amíg visszasűrűsödött, vagyis elfőtt belőle a víz és az alkohol. (Ez a lépés elhanyagolható, már a 2. végén is elég sűrű a szósz.)
Megjegyzések
A *-gal jelölt hozzávalók elhagyhatóak. A szósz ezek nélkül is finom lesz, a színét és az illatát lehetne még feldobni velük egy kicsit, de ha most nincs otthon, hát majd legközelebb.

Érdemes frissen, langyosan felhasználni, mert ha kihűl, megszilárdul. Persze az üveget forró vízbe állítva, vagy mikróban újramelegíthető.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 380 kcal zsír: 16g Szénhidrát: 81 g cukor: 9g
3.5.3226

Cukormentes karamellszósz |mindenmentes.hu

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a szósz idővel kikristályosodik. Ilyenkor forró vízbe szoktam állítani az üveget, amikor újra folyékony lesz, jól összekeverem, és újra használható. Sokszor készítettem már el, mindig pontosan ugyanezekkel az arányokkal: hol kivált, hol nem – nem tudok rá gombot varrni, de a gond könnyen orvosolható.

Ebből a mennyiségből 70g karamellszószt kaptam, benne kb. 57g szénhidráttal. Végeredmény: 81g CH/100g, ebből 17g az agávéból származik, ennek nagy része fruktóz, juharsziruppal vagy mézzel készítve kb. 9g gyors CH lenne 100g szószban.

Hogy mire jó ez nekünk? Aligszénhidrát sütiket tervezek feldobni vele, pl. a cukkínis brownie-n finom volt, a reggeli kávém is szerette, egyik délután pedig almadarabkákat mártogattam bele.

Cukormentes karamellszósz |mindenmentes.hu

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ajándék, archiv, desszert, kávé

Előző bejegyzés « Fűszeres-csokis zabfalatok
Következő bejegyzés Citromos tortamáz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ancsa mondta

    2013-07-31, 11:45 de.

    szia,

    van valami egetrengető szerepe a nyírfacukornak a karamell állagában vagy csak édesítő? Mert gondoltam esetleg Steviával kipróbálnám…
    imádom a blogodat, már szemezgettem belőle. Köszi a recepteket.

    Ancsa

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-07-31, 6:45 du.

    Szia Ancsa,
    itt mézzel készítünk egy kis karamellt, amit nyírfacukorral hígítunk. A stevia sokkal édesebb a nyírfacukornál, és nem is ugyanúgy viselkedik, szóval szerintem inkább maradj a nyírfacukornál, vagy eritritnél.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  3. ancsa mondta

    2013-08-01, 8:21 de.

    köszi! Bocs hogy ez alá írom de ma reggel elkészítettem életem első mandulatejét és hála neked, többet nem vesszük a laktózmentes tejet. Pá-pá neki és köszi neked!

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-01, 7:35 du.

    :)) Örülök a sikerünknek, és köszönöm, hogy írtál. 🙂 És valóban, ha a jó hírt a többi olvasóval is meg szeretnéd osztani, nyugodtan írd meg a mandulatejes bejegyzés alá is… 😀

    Válasz
  5. ancsa mondta

    2013-08-09, 4:27 du.

    szia, ez isteni lett! Én raktam bele egy csipet sót is, mert a régi cukros változatba is tettem és ide is elkelt. Próbáld ki ha gondolod. Köszi a receptet Nóri.

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-09, 4:29 du.

    Örülök, hogy jól sikerült! Egyébként pedig 😀 … ugyanis nekem ez volt az első karamellszószom, és tettem is bele sót, mert a sós+édes szerintem nagyon megy, de nem ízlett, ezért ide már nem írtam le. Viszont a sós-karamelles tejeskávémon nagyon szerettem. Itt tudod megnézni:
    http://www.mindenmentes.hu/2012/09/sos-fuszeres-karamell-latte/

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2013-12-09, 9:58 du.

    Ezt valóban lehet eritritillel is? Abból mennyi kell bele? 🙂

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-09, 10:00 du.

    Szerintem ugyanannyi. Még nem próbáltam, úgyhogy írd meg, hogy milyen lett. 🙂

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2014-06-03, 12:12 du.

    Szia

    Mennyire szilárdul meg? Süti tetején megmarad? Milyen lehet vele a dobostorta teteje? (Gondolom annyira nem keményedik meg)

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-06-03, 12:13 du.

    Szia,
    Süti tetején vékony rétegben megáll, de nem olyan szilárd és üvegszerű, mint a dobos torta teteje, inkább olyan, mint egy sűrű szirup: vékony rétegben megszárad és megszilárdul.
    Üdv, Nóri

    Válasz
  11. Névtelen mondta

    2014-08-20, 8:08 du.

    Hát nekem átlátszó vajszínű és folyós maradt hiába a barna rum…. Mitől sűrűsödik be? A nyírfacukor nem csinált semmit..:(

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-20, 8:11 du.

    Nem tudom, pontosan melyik változatot készítetted, de talán próbáld újra forralni még egy kevés nyírfacukorral és tejszínnel. Attól kellene sűrű legyen, hogy jó tömény nyírfacukor szirupot kapsz. Nekem pont, hogy túl sűrű szokott lenni inkább, és melengetnem kell, hogy folyós legyen megint…

    Válasz
  13. Névtelen mondta

    2014-11-28, 7:25 du.

    Szia!
    A segítségedet kérném. A kisfiam fruktózérzékeny, úgyhogy nálunk is kiesik a cukor, de sajnos a méz is. Gondoltam egy nagyot, hogy azért csinàlnék neki karamelles tejet. Van ötleted, hogy hogy lehetne a karamellt magát előállítani cukor nélkül? Vagy ezt a cukormentes karamellszirupot hol tudom beszerezni?
    Előre is köszönöm! Gika

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-28, 7:28 du.

    Szia,
    Karamell cukor nélkül sajnos nem lesz… A cukormentes karamellszirup pl. Media Marktban is kapható. Csak 750 ml-es kiszerelés van belőle, így nem lesz olcsó, de kávéba pl. nagyon finom. Olcsóbban webáruházban tudod megvenni, mi a mindenamibar.hu-n vesszük.
    Nóri

    Válasz
  15. Névtelen mondta

    2014-11-28, 8:54 du.

    Köszönöm szépen! Pedig reméltem, hogy van valami jó kis xilites, vagy hasonló ötleted. 🙂
    Szép estét! Gika

    Válasz
  16. Névtelen mondta

    2015-07-17, 8:07 du.

    Szia!
    Szóval még diétásabban nem lehet házilag karamell szirupot készíteni?
    A bolti kicsit drága…:(

    Válasz
  17. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-07-17, 8:08 du.

    Szia,
    Legalábbis én nem tudok. 🙂

    Válasz
  18. Timcsi mondta

    2015-08-28, 10:47 du.

    Szia, ha fordított almatorta tetejére teszem ezt, amit még sütni fogok, akkor szerinted működni fog? Mármint nem lesz túl folyós/kemény/ehetetlen?

    Válasz
  19. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-08-28, 10:49 du.

    Szia,
    Nekem ez a szósz még nem sikerült kétszer egyforma állagúra, de ehetetlen biztosan nem lesz. Eddig a "legrosszabb" az volt, hogy kikristályosodott belőle a xilit, de ha meleg a torta, akkor ez nem fordulhat elő.

    Válasz
  20. TOrsi mondta

    2016-05-19, 10:22 du.

    Kedves Nóri! Remek a recept csak sajnos allergiás vagyok a mézre, kórházba is kerültem már miatta. A kérdésem hogy mondjuk összesen egy kiskanál cukorral is elkészíthető? Tudom, horrible dictu, de a mennyisége nem sok és úgysem eszem meg az egészet egyszerre így talán belefér… vagy van más alternatíva esetleg?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-19, 10:41 du.

      Szia,
      működne juharsziruppal, agavé sziruppal is, és persze, 1 kk. cukorral is… 🙂

      Válasz
  21. Torzso mondta

    2016-10-15, 6:03 du.

    Szia,
    Megcsináltam eritrittel, és ez lett életem legfinomabb karamellszirupja 🙂
    Köszönöm a receptet

    Válasz
    • ÁLaura mondta

      2016-11-22, 11:58 de.

      Szia és mennyi eritritet tettél bele?

      Válasz
  22. Flora mondta

    2016-12-11, 6:15 du.

    Szia Nóri! A visszakristályosodás pár csepp citromlével elkerülhető, legalábbis a cukornál ez bevált. A karacsonyi bolondokháza után feltétlenul kiprobalom a recepted, mert karamellkremet kell keszitenem egy fogyokurazo baratnomnek 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-13, 12:01 de.

      Így van, a cukornál működik… de ez nem cukor. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum