• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Szójás, gyömbéres tengeri hal vadrizses barna rizzsel

2013-02-16 Írta: Andrási Nóra 4 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mostanában nagyon jók vagyunk és minden héten legalább egyszer eszünk tengeri halat ebédre,  emellett hetente egyszer-kétszer vacsorára is egy kis makrélát. Mert szükség van a sok finom omega-3 zsírsavra is, amellett, hogy elkerüljük az omega-6 zsírsavak túlfogyasztását, ugye.
Azt is szeretem a tengeri halban, hogy nem szükséges túlbonyolítani az elkészítését: kevés fűszerrel vagy citrommal sütjük sütőben/serpenyőben, és már kész is. Ez a recept is olyan, amit este, munkából hazaérve pillanatok alatt össze tudok dobni másnapra.

Szójás, gyömbéres tengeri hal vadrizses barna rizzsel

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 személyre:

500g alaszkai tőkehalfilé

2 ek. szójaszósz (gluténmentes)

1 kk. friss, reszelt gyömbér

200g barna rizs
30g vadrizs
1 ek. kókuszzsír
só

Ezt a halat a múlt héten sütöttem, egyik este, munkából hazaérve, valahogy így:

0. A halakat még reggel kint hagytam egy tálcán kiolvadni.

1. A rizs nem volt előgőzölt, hanem sima barna rizs, úgyhogy megmostam és feltettem főni sós vízben.

2. A halszelteket ketté vágtam, hogy könnyebb legyen velük dolgozni, és majd a dobozainkba is jobban beleférjenek. Egy nagyobb tálban összekevertem a szójaszószt a reszelt gyömbérrel, és megforgattam benne a halszeteket. (Ezen a ponton megvacsoráztunk.)
3. A pácolt halakat pár perc alatt kisütöttem a kókuszzsíron egy serpenyőben, közben a rizs is elkészült.

Z pedig nagyon meglepődött, hogy már készen is vagyok a főzéssel, pedig ő észre sem vette, hogy nekiálltam… Így aztán igaz, hogy a szintidő túllépte a 30 percet, de szerintem ez a fogás ennek ellenére megérdemli a „hipergyors” címkét.

Most főztem először vadrizzsel, és nagyon meglepődtem, hogy ilyen kis mennyiségben is milyen erőteljes, diós aromát adott a köretnek. Ezt megjegyzem.

Egyébként ez így összesen 190g szénhidrát, azaz 47,5gCH/ebéd. Jó étvágyat!

Szójás, gyömbéres tengeri hal vadrizses barna rizzsel

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, gyömbér, hal

Előző bejegyzés « Fűszeres lila káposztás leves
Következő bejegyzés Meghívsz egy kávéra? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-02-08, 5:04 du.

    Szia

    Én úgy tudom, hogy a vadrizs az nem gluténmentes.

    Viki

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-02-08, 5:05 du.

    Szia,
    Erről beszélgettünk ennek a bejegyzésnek a kommentjeiben is:
    http://www.mindenmentes.hu/2012/10/glutenmentes-gabonakrol-es-glikemias-indexrol/
    Elég ellentmondásos történet.
    N.

    Válasz
  3. Balla Georgina mondta

    2019-03-03, 2:47 du.

    Szia Nóri,

    A vadrizses barnarizst hogyan készítetted el? Mennyi ideig főzted, mennyi vízben és lefedve vagy sem?

    Nagyon köszi!
    G

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-05, 9:29 de.

      Szia,
      átmostam, és kb. másfélszeres vízben tettem fel főni. Amikor felforrt, lefedtem, mérsékeltem a hőfokot és 30-50 percig kell főzni a barna/vad rizseket, néha nézz rá, hogy elég puha-e már.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum