• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Epres, pisztáciás parfétorta mindenmentesen – tej, cukor és főzés nélkül

2013-05-30 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Bár most még elég esős az idő, reméljük, hogy a hétvégére kapunk egy kis napsütéses meleget, és biztos, ami biztos alapon, a napsütéshez kívánok Nektek egy kis hűvös desszertet is. Az utóbbi időben kissé megszaporodtak az oldalamon a fagylaltreceptek, de hát nincs mit tenni, ha olyan szép epret kapok minden hétvégén a sarki zöldségesnél… Z már egy ideje tett célzásokat, hogy ugyan, készítsek már valamikor pisztáciás sütit/fagyit is, mert nagy kedvence, és eddig a hazai dolgok mindig sokkal finomabbak voltak a boltiaknál… 🙂 Szóval, ahogy a nagyon csokis torta elég csokis lett, úgy ez az epres-pisztáciás fagyi is elég pisztáciásra sikerült.

Epres, pisztáciás parfétorta mindenmentesen - tej, cukor és főzés nélkül

Többször is találkoztam már a neten a balzsamecet-eper ízpárosítással, ami elvileg jól kiemeli az eper ízét. Korábban sosem próbáltam, de nagyon érdekesnek tűnt, ezért ehhez a fagyihoz 2 óráig egy kevés balzsamecetben marináltam az eperszeleteket. És tényleg, egyáltalán nem volt savanykás, ecetes, még csak mellékízben sem, csak üdítően epres, így meleg szívvel ajánlom az eper-balzsamecet párost.

Hozzávalók egy kb. 1L-es dobozhoz:

300g eper

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

120g héjas, sós-pörkölt pisztácia* (kb. 50g megpucolva)

1 kk. balzsamecet

3 ek. eritritol

1,5 doboz kókuszkrém (Cocomas, 200ml)

* Sokáig kerestem, de most valahogy sehol nem kaptam tisztított, sótlan pisztáciát, így végülis megelégelve a dolgot, vettem egy zacskó sós, pörkölt pisztáciát, és a felét megtisztítottam. Természetesen, sima, sótlan, tisztított pisztáciával gyorsabb és egyszerűbb lett volna…

Epres, pisztáciás parfétorta mindenmentesen - tej, cukor és főzés nélkül

0. Egy kb. 2L-es dobozt kibéleltem fóliával, hogy majd könnyen kivehető legyen a kész fagyi.

1. Az epreket megmostam, megtisztítottam, majd a legszebb szemekből néhányat felszeteltem, és kibéleltem vele a jégkrémes doboz alját.

2. A maradék epret negyedekbe vágtam, majd 1 ek. eritritollal és 1 kk. balzsamecettel összeforgatva 2 órát állni hagytam.

3. Közben a pisztáciát megtisztítottam, leöntöttem egy pohár forró vízzel, hogy ellepje, és kb. 1 perc ázás után leszűrtem, félretettem.

4. Először az epret turmixoltam össze 1 ek. eritritollal és kb. 2-3 ek. kókuszkrémmel. A kókuszkrémből félretettem még 2-3 evőkanállal a pisztáciához, a maradékot kézi robotgéppel habbá vertem. A habnak kb. felét beleforgattam az epres krémbe, majd a masszát beleöntöttem a kibélelt dobozba és eltettem a mélyhűtőbe fagyni.

5. A pisztáciát összeturmixoltam a félretett kókuszkrémmel és 1 ek. eritritollal, majd beleforgattam a maradék habot. Ezt a krémet félretettem addig, amíg az epres massza elég keményre fagyott (2-3 óra), és akkor rásimítottam a tetejére. Fóliával lefedtem, ment a mélyhűtőbe.

6. Mi másnap este vettük elő, a mélyhűtőből kivéve kb. 10 perc múlva szeletelhető forró vízbe mártott késsel.

Epres, pisztáciás parfétorta mindenmentesen - tej, cukor és főzés nélkül

Egyik este vendégünk volt két kedves barátunk, akik -mint kiderült vacsora közben- nem tudták, hogy mi bizony nem eszünk meg csak úgy akármit. Szóval kicsit meglepődtek, amikor elmondtuk, hogy minden étel gabonafélék, tejtermékek és cukor nélkül készült. Így aztán külön örültem, hogy minden ízlett nekik: többek között ez a desszert is.  Igaz, édesítettek rajta egy kicsit, de ez már tényleg egyéni ízlés dolga.

Ami a szénhidráttartalmat illeti, a kókuszkrémben nem volt, az eritritolt ugye nem számolom, maradt az eper és a pisztácia, az összesen kb. 35g CH, és ezt a tortácskát 6 szeletre váguk. Én nem számolgattam. 🙂

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, eper, fagylalt, hűsítő, jégkrém

Előző bejegyzés « Cukkinis kölestabbouleh
Következő bejegyzés Minestrone leves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Barbara mondta

    2013-05-30, 5:10 du.

    Nóri, lehet, hogy buta kérdés, de mi az a kókuszkrém? Mert ez nagyon jól hangzik, ki kell próbáljam. 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-05-30, 5:18 du.

    Cocomas névre hallgat, kókusz, víz és xantán gumi van benne. Ez már másnak is okozott fejtörést, szerintem ki fogom írni. 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2013-06-01, 6:37 de.

    Szia! Mi napi szinten használjuk ezt a kókuszkrémet (a kislányom tejérzékeny), és ez vált be a legjobban a tejszín és tejföl helyettesítésére. Most egészen felvillanyozódtam:)), tényleg habbá lehet verni? Milyen állagú ez a hab? Mint mondjuk a cukorral felvert tojássárgája vagy tejszínhabszerű? Köszi Kata

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-06-01, 6:39 de.

    Szia! Inkább tejszínhabszerű lett, csak nem olyan kemény, de kb. 1,5x térfogatára fel lehet verni. Üdv, Nóri

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2013-06-01, 7:02 de.

    Kedves Nóri,

    nagy örömmel olvasgatom a mindenmentes receptjeidet, mert én is egy ideje ilyesmiket teszek az asztalra.
    Felkeltette a figyelmemet ez a kókuszkrém: hol lehet cocomas-t kapni? és ebből szoktál tejszínhabpótlást is készíteni?

    Örömmel venném, ha lenne időd válaszolni. Köszönettel, Réka

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-06-01, 7:05 de.

    Szia Réka,
    reform- vagy bio élelmiszerboltban kapható. Pár bejegyzéssel korábban, a waffelnél írtam még nagyon jó növényi habtejszínekről (Soyatoo termékek), azokat jobban szeretem tejszínhabnak, de a Cocomas is nagyon hasonló, és jóval kedvezőbb árfekvésben van.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2013-06-04, 3:53 de.

    Szia!

    Tényleg már emlékszem, hogy próbáltam habszifonba tölteni, az állaga jó is volt, csak van egy kis zavaró savanykás mellékíze, érdekes ezt folyékony állapotában soha nem éreztem. De az biztos, hogy jóval olcsóbb, mint a felverhető növényi tejszínek. Ki fogom próbálni hasonló parféban, köszi Kata

    Válasz
  8. Helga Borosné katona mondta

    2013-10-07, 7:49 du.

    Szia!
    Látom írtad hogy a te lányod is tejérzékeny ezért adok neked egy tabletta nevét de lehet cseppekben is kapni ha folyadékba akarod használni neve:LACTASE miezt használjuk már 2éve és bevált evés előtt kell bevenni 1-tab.2dl tejterméket dolgoz fel!Mi is sokáig használtuk a kókusztejet,rizstejet de már anyagilag megterhelő hál Istennek van ez a tabletta és azóta nincs semmi baja a lánynak!
    Üd:Helga

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-10-07, 7:52 du.

    Szia Helga,
    A Lactase tabletta/csepp csak azoknak segítség, akik tejcukor/laktóz érzékenyek, de az is előfordulhat, hogy valaki a tejfehérjére allergiás.
    Ha már a költségeknél tartunk: az egyik olvasóm a napokban írta válaszul a házi rizstej receptemre, hogy 22 Ft-ból hozott ki egy adagot… 😉
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  10. Névtelen mondta

    2014-09-08, 7:03 de.

    Szia!
    Tényleg buta kérdés: a cocmas kókuszkrémnek erős kókusz ize van??
    Mert akkor főzelékhez nem használható! köszi

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-08, 7:04 de.

    Szia,
    Nem vadkókusz, de igen, kókusz íze van. Ha megnézed a főzelékimet (főzelék címke), én sem Cocomasszal sűrítem őket… 🙂

    Válasz
  12. Enikő mondta

    2016-01-20, 4:47 du.

    Kedves Nóri!

    Érdeklődnék, hogy a pisztácia helyettesíthető-e valamivel? Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-21, 11:42 du.

      Szia,
      Persze: bármiféle mogyoró/diófélével, amit szeretsz. Ha egyiket sem eheted, készíthetsz csak epres parfétortát is… 🙂

      Válasz
  13. Zsuti mondta

    2020-06-01, 2:15 du.

    Szia Nóri!
    Köszönöm a receptet. Szuper lett, nagy sikert aratott.
    Nagyon finom volt. Gyorsan el is fogyott. Tortának lett elkészítve.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum