• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Paradicsomos-kókuszos halcurry

2013-11-23 Írta: Andrási Nóra 4 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Amit a fényképen látsz, első pillantásra talán kísértetiesen emlékeztethet egy finom halpaprikásra, pedig bizony ez valami egészen más. Mi minden héten legalább kétszer eszünk tengeri halat: egyszer főételként, egyszer pedig makrélakonzerv vagy füstölt lazac vacsorára. Ezen a héten szerettem volna  valami egészen újszerű módon elkészíteni, és az indiai fűszerekre gondoltam. Újrázzuk.

Paradicsomos-kókuszos halcurry

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 passzírozott paradicsom konzerv (250g passzírozott paradicsom)
2-3 ek. kókuszzsír
1 konzerv kókusztej (400 ml)
500g mirelit tengeri hal
1 ek. köménymag
1 kk. chilipor
1/2 kk. szárított jalapeno darabkák
1/2 kk. garam masala fűszerkeverék
1/2 kk. kurkuma
só, bors

200g barna rizs
30g vad/fekete/vörös rizs

Azért használom vegyesen a különböző rizsfajtákat, mert a markánsabb ízű fekete-, vörös-, vagy vadrizs finom ízt ad a „sima” barna rizsnek. Együtt szoktam főzni őket, így a színes rizsek az egészet megfestik ugyan, de így egyrészt csak edényt használok hozzá, másrészt ezekről a növényi színanyagokról gyakran kiderül, hogy értékes antioxidánsok…

Paradicsomos-kókuszos halcurry

  1. A tengeri halat hagyd kiolvadni és vágd csíkokra. A rizst mosd meg és sós vízben tedd fel főni.
  2. A fűszereket készítsd össze egy kis pohárban, a vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomóval.
  3. A kókuszzsíron pirítsd aranyszínűre a hagymákat, majd dobd rá a fűszereket is: forgasd át a forró hagymával, amíg illatozni nem kezdenek.
  4. Most mehet a paradicsompüré is az edénybe: forrald össze a fűszerekkel, majd keverd hozzá a kókusztejet is.
  5. Amikor felforrt, keverd bele a halcsíkokat, fedd le az edényt és kis fokozaton főzd kb. 15-20 percig, amíg a hal megfő.
El is készült ez a fűszeres halas ebéd. Ha előgőzölt barna rizzsel dolgozol, akkor 30 perc alatt is elkészíthető. Egyébként összesen 200g szénhidrát van ebben az adagban, ami éppen 50g CH/ebéd. Jó étvágyat!

Paradicsomos-kókuszos halcurry

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, fűszeres, gyömbér, hal, indiai, keleties, vacsora

Előző bejegyzés « Káposztás muffinok
Következő bejegyzés Gofri mindenmentesen, csapó 3. – már tojásmentes és vegán is »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-11-23, 5:36 du.

    Szia!

    A paradicsom konzerv ill. a kókusztej konzerv esetében mekkorára gondolsz? 400 ml-es???

    Köszi: Timi

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-23, 5:38 du.

    Szia,
    A passzírozott paradicsom 500g-os szokott lenni, a kókusztej meg 400 ml-es. Pontosítom a receptben is. Nóri

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-12-22, 6:13 du.

    Milyen márkájú kókusztejet ajánlasz?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-22, 6:14 du.

    Egyelőre nincs kedvenc márkám, ez talán Aldiban vásárolt volt.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum