2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A hétvégén még mindig láttam szép málnát a piacon. Tulajdonképpen ez nem is olyan nagy csoda: ha jól emlékszem, a Börzsönyben ilyenkor érik a sok finom erdei málna és szeder is Csóványosra menet… Erre azért emlékszem olyan jól, mert pár évvel ezelőtt kb. ilyenkor (nyár végén, ősz elején) sikerült addig szemezgetnünk a napsütötte bokrokról, hogy végül sötétedés után értünk vissza Királyházára. Ez mondjuk nem lett volna baj, ha van nálunk zseblámpa és/vagy ismerjük az utat. Mennyivel bölcsebbek lettünk azóta… 🙂

Szóval a hétvégi málnáról eszembe jutott, hogy valamikor készítettem ezeket a finom kis málnás kosarakat, és hogy bizony-bizony a mai napig nem kerültek fel ide… Itt az ideje gyorsan bepótolni. Egyik kedves vegán barátnőnk jött hozzánk látogatóba, akit akkoriban foglalkoztatott a nyers étkezés, ezért a desszertet sütés nélkül, nyersen készítettem. Legalábbis azt hiszem, bár ellentmondásos infókra akadtam azzal kapcsolatban, hogy a dobozos kókuszkrém nyers-e. Ezzel együtt finom volt.
Hozzávalók 8db kosárkához:
100g dió (pirítva, ha nem fontos, hogy nyers legyen)
kevés kókuszzsír
50g kakaóvaj
200g kókuszkrém (Cocomas)
1/2 vaníliarúd
2 ek. xilit/nyírfacukor
8 szem málna, vagy más szezonális gyümölcs
szilikon muffin formák a kosarakhoz
A kakaóvajat azért választottam, mert amolyan „fehér csoki” ízvilágra vágytam, márpedig a fehér csoki fő összetevője a kakaóvaj, csak sajnos az összes fehér csokoládé sok-sok tejporral készül. Ezért a kakaóvaj, tejpor nélkül… Az ötlet bevált.

- Először készítsd el a krémet: a kakaóvajat olvaszd meg óvatosan, vízgőz felett, majd keverj bele 3 ek. kókuszkrémet, 2 ek. xilitet és a fél vaníliarúd kikapart magjait.
- A maradék kókuszkrémet verd habbá, és óvatosan forgasd bele a kakaóvajas krémbe. Tedd félre kihűlni.
- A kosárkákhoz aprítógépben daráld össze a diót az aszalt szilvával és kb. 1 ek. kókuszzsírral. (Így a hűvösben könnyen megszilárdulnak a kosarak, és könnyű lesz majd kivenni őket a formákból.)
- Oszd el a keveréket a muffin formákban, és kanállal/kézzel béleld ki a kis kosárkákat. Tedd pár percre hűtőbe a formákat, hogy a kosarak hamar megszilárduljanak.
- Kanalazd a kihűlt krémet a kosárkákba, mindegyiket díszítsd egy-egy málnaszemmel, vagy más szezonális gyümölccsel és már tálalhatod is! (Vagy a hűtőben is várhatja a vendégeket…)
Ugye, milyen hamar elkészült? Az egész adag cukor-, glutén-, tejtermékmentes, nyers vegán finomság tartalmazott málnával együtt kb. 80g szénhidrátot, ami éppen kb. 10g CH/db.

Szia,
A kakaóvaj tejfehérjementes?
Köszi 🙂
Szia,
Igen, a kakaóvajnak semmi köze a bocikhoz, így csak a kakaótól nem mentes. 🙂
Szia!
Mitől lehet, hogy szétesnek a kosárkák? Nem daráltam elég apróra a hozzávalókat?
Szia,
Hogyan daráltad? Együtt kell őket darálni/aprítani, jó apróra, hogy ragacsos massza legyen. Én aprítógépben szoktam, egy barátnőm turmixgépben, de abban nehezebb volt.
Szia Nóri, kakóvajat hol érdemes beszerezni?
Szia,
ezt vagy ezt választanám. (Fontos, hogy étkezési minőségű legyen, ne külsőleges célra szánt.)