• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Fűszeres-bundás csirkefalatok sült paprikás quinoával

2015-02-05 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Gyors, egyszerű fogás következik, ami egy mozgalmas hétköznap estéjén is könnyen elkészül. Ki ne szeretné a bundázott falatokat? Ha gluténmentesen bundázni nem is nagy kihívás, amikor a szénhidrátbevitelre is figyelni kell, akkor jobb, ha fél szemünk mindig a konyhamérlegen marad… 😉

Készült már a konyhámban édes-savanyú bundázott csirkemell is, és szerettem volna egy nem édeskés, inkább pikáns-fűszeres változatot is.

Fűszeres-bundás csirkefalatok sült paprikás quinoával

Egyik kedves olvasóm még tavaly küldött nekem postán egy jóó nagy doboz házi termesztésű és őrlésű (!) chili port. Azóta megszaporodtak nálunk a fűszeresebb, csípős fogások. Kicsit szerelembe estem a mexikói ízekkel is, így gondoltam, hogy a chilivel turbózott kukorica-bundához jól megy majd egy kis őrölt koriander is.

Köretnek a 20 perc alatt szinte magától elkészülő köles és quinoa keveréket választottam: így egyikük íze sem lesz túl domináns, biztosan kellemesen lassú felszívódású szénhidrátokat eszünk majd és az arany árban mért quinoával is spórolok. Hogy ne érezzék egyedül magukat, megtámogattam a köretet egy kis sült paprikával is: mert szeretem, és mert gondoltam, hogy menni fog a chilis bundához.

Hát így született ez a gyorsan összedobott, rögtönzött fogás, amit végül ismételtünk is néhányszor…

Fűszeres-bundás csirkefalatok sült paprikás quinoával

Hozzávalók 4 adaghoz:

500g csirkemell

50g kukoricaliszt*

1/2 kk. őrölt chili

1/2 kk. őrölt koriander

1 tojás vagy 1 ek. tápiókakeményítő + 2 ek. víz**

120g köles

100g quinoa

1 kaliforniai paprika

1-2 ek. friss zöldfűszer (petrezselyem, koriander, újhagyma, snidling, ami van éppen otthon)

kókuszzsír a sütéshez

só

* A kukoricalisztet visszamértem, nyilván többet kell a tálba tenni, de kb. ennyi szokott fogyni – szép vékonyan, de mindenhol egyenletesen bundázok. 🙂

** Tojás helyett használható ez a keményítős keverék. Szerintem bármilyen keményítővel működik, eddig kukoricakeményítővel próbáltam még, de a tápiókával „tojásszerűbb” lett. Ropogósabb lesz így a „bunda”, mint tojással, egyébként..! 🙂

  1. A kölest, quinoát együtt mosd meg és 1,5-2x mennyiségű sós vízben tedd főni, majd kb. 15-20 perc alatt párold puhára. (A quinoát jó alaposan át kell mosni, hogy ne legyen keserű – ha már nem/alig habzik, akkor jó!)
  2. Egy jó meleg serpenyőben, kevés kókuszzsíron gyorsan süsd át a csíkokra vágott paprikát, majd tedd félre.
  3. Készítsd elő a csirkemellet: mosd meg, vágd szeletekre/csíkokra ízlés szerint, picit sózd be.
  4. Verd fel a tojást vagy készítsd el a keményítős keveréket. Keverd össze a kukoricalisztet a fűszerekkel és egy csipet sóval.
  5. Bundázd be szép sorban a csirkafalatokat majd süsd ki kókuszzsírban (lehet a korábban használt, paprikás serpenyőben).
  6. Végül, ha a köret megfőtt, keverd bele a sült paprikacsíkokat és a zöld fűszereket.
    Kész is: ízlés szerint tálalható vagy dobozolható! 🙂
Tokkal, vonóval, paprikával együtt ez így összesen kb. 193g szénhidrát, azaz 48g CH/ebéd. Szóval ha esetleg a kukoricaliszttel picit megszalad a kezed, még akkor is 50g körül marad. 😉
Jó étvágyat!

Fűszeres-bundás csirkefalatok sült paprikás quinoával

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, bundázott, csirke, ebéd, fűszeres, húsétel, köles, quinoa, sós, vacsora

Előző bejegyzés « Üzenet a gépházból
Következő bejegyzés Blogszülinapi visszatekintés – sütés nélküli citromtortával »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2015-02-11, 8:25 de.

    Megcsináltam a hús részét, és jelentem nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el, de a semmimentesen evő férjem is áldását adta rá! Igaz rögtön három szeletet benyomott, de örültem neki, mert eddig semmi hasonlót nem volt hajlandó megenni! 🙂
    Köszi
    Dia

    Válasz
  2. Rita mondta

    2015-02-19, 12:52 du.

    Megcsináltam a receptet és nagyon finom lett a husi, gyerekbarát módon nem került bele semmi csípős, csak egy kevés fokhagyma, de így is nagyon ízlett nekünk. A köret egy picit tömör lett, nem olyan könnyed mint szeretjük, de sajnos nálam a köles mindig így szerepel 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2015-11-23, 9:10 du.

    Nóri azt szeretném kérdezni hogy hogy bundáztad be a húst? Előbb a keményítő/tojás aztán a fűszeres kukoricalisztbe forgassam? Mert az eredeti panír három komponensű, és így nem vagyok benne biztos hogy hogy csináljam… Adri

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-11-23, 9:10 du.

    Előbb a keményítő, utána a kukoricaliszt. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum