• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

2015-04-08 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Tudom, a cím első olvasatra nem valami beszédes, de jobb, ha tudjátok, hogy egy igazi családi ereklyét osztok meg most Veletek. Egy-két korábbi receptből már feltűnhetett, hogy erdélyi családból származom. Ez a leves az egyik legkedvencebb emlékem a gyermekkoromból, amolyan „fúziós” étel. Igaz mindez úgy, hogy gyerekként nem ettem meg szinte semmit a káposztás tésztán kívül, de az évek múltával megtanultam értékelni anyukám „ciorba de perisoare” levesét.

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

Ha tudnátok, hányszor akartam már írni erről az egyszerű, mégis finom és tápláló levesről… Ez is egyike azon kevés recepteknek, amiket rendszeresen (évente 2-3 alkalommal) újra főzök. Minden egyes alkalommal le akartam fotózni és mindig elfogyott mire eljutottam volna a fotózásig…. No comment.

Végül e hét hétfőn eljött a nagy nap: megmentettem egy tányérral a fotó kedvéért, épp jó fények voltak a nappaliban, a baba aludt, úgyhogy futottam a kameráért, hogy utána fél órán át morogjak azon, hogy mennyire nehéz levest fotózni. Ha valaki veszi a bátorságot, hogy visszalapozzon a legelső bejegyzéseimhez és összehasonlítja a képeket a legutóbbi bejegyzések fotóival, akkor remélhetőleg látni fog némi fejlődést… Már csak ezért sem törlöm azokat az első, mai fejjel szinte vállalhatatlan képeket. 😀 De kettőnk összes ételfotós tudománya sem elég (egyelőre) ahhoz, hogy nyálcsorgatósra tudjak fotózni egy levest. Pedig ez az. Úgyhogy jó ideje először újra szavakkal próbálom leírni, amit most képekkel nem igazán sikerült.

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

Azt szeretem ebben a húsgombóclevesben, hogy enyhén savanykás, így nagyon kellemesen üdítő jelenség: egy hosszú nap vagy egy jó kirándulás után csak ilyet szeretnék enni. Az eredetit korpaciberével savanyítják, ami egyrészt két napig készül, másrészt nem gluténmentes, így maradunk a szüleim generációjának is remekül bevált citromlénél. Ha megkedvelitek ezt az ízvilágot, érdemes „befektetni” egy üveg tárkonyos ecetbe: csinos kis parafadugós ecetes üvegbe tömjétek bele egy csokor friss tárkony letépkedett leveleit, töltsétek fel fehérbor- vagy almaecettel és 1-2 hét múlva kész is a finom fűszeres, csak kicsit savanykás tárkonyos ecetetek. Ehhez hasonló könnyű levesekhez remek ízesítő, és apró gasztro ajándéknak sem utolsó.

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

Nos, a recept. Ez most talán kicsit formabontó az oldalamon, hiszen minden erőlködés nélkül glutén-, és tejtermékmentes, de annyira szeretjük, hogy nincs mit tenni, muszáj volt megosztanom. 🙂 Ígérem, leírni sokkal tovább tart, mint megfőzni. Kb. 1,5 óra mire a leves elkészül, de ebből kb. 0,5 óra munka van. Érdemes előző nap elkészíteni, mert másnapra jobban összeérnek az ízek, és még finomabb lesz.

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

Hozzávalók:

az alapléhez:

1 karajcsont vagy helyette más levescsont*

1 kk. szemes bors

só ízlés szerint (az enyém mindig sótlan lesz, így inkább nem adok tanácsot…:))

1 petrezselyem gyökér

2 sárgarépa

1 paradicsom

1 paprika

1 fej vöröshagyma

1 kk. szárított lestyán

a gombócokhoz:

500g darált sertéshús (minél zsírszegényebb)

1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva

1 tojás

1 kk. só

1/2 kk. őrölt bors

1/2 kk. paprika

1 ek. apróra vágott petrezselyem levél

1 tojás

0,5 dl víz

*Tipp: Amikor nagy ritkán családi ünnepi ebédre főzök, általában veszek egy szép nagy karajt, amit otthon kicsontozok: a csontból készül egy ilyen leves még az előző nap, és a karajt egészben sütöm, ez is előre elkészíthető és sokféle módon variálható (különböző fűszerek, hagymával/fokhagymával/szalonnával tűzdelni, stb.)


  1. A levescsontot jól mosd meg és tedd fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha felforrt, szórd a lébe az egész borsot és a sót. Főzd egy óráig. Ha sok víz fő el, pótolj egy kicsit Addig előkészülhetsz a zöldségekkel és a gombócokkal.
  2. A zöldségeket mosd és hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le mindet: érdemes ehhez konyhai robotgépet használni, pl. az idő és a hagyma miatt is…
  3. A gombócokhoz tedd egy nagyobb keverőtálba az összes hozzávalót, és jól dolgozd össze. Hagyd állni pár percet, hogy jobban összeálljon.
  4. Ha letelt az egy óra, emeld ki az alapléből a levescsontot és mehet bele az összes lereszelt zöldség. Főzd 20 percig.
  5. Ha letelt a 20 perc, akkor jöhetnek a gombócok: vizes kézzel, hogy ne ragadjon a kezedhez, formálj bő kávéskanálnyi adagokból gombócokat és óvatosan csúsztasd őket a forró, nem zubogó levesbe. Az elsőt érdemes ellenőrizni, hogy nem fut-e szét: ha egyben maradt, mehet a többi, ha valami gond van, még egy tojás biztosan segít.
  6. Ha minden gombóc a levesben van, főzd még 10 percig, majd kapcsold le a tűzhelyet, szórj 1 kk. szárított lestyánt a leves tetejére és fedd le. Ilyenkor szoktam még 1 kk. tárkonyos ecettel savanyítani, ill. tálaláskor mindenki ízlés szerint ízesítheti még tárkonyos ecettel vagy citromlével – kicsit savanykásan az igazi.
Igen, a lestyán kötelező kelléke ennek a levesnek. Úgy vettem észre, kevesen használják, de szerencsére könnyű hozzájutni, ne hagyjátok ki! A gombócba hagyományosan rizs is kerül, én erre régen előgőzölt barna rizst használtam, aztán egyszer kimaradt és így jobban ízlett, úgyhogy a húsgombóc maradt húsgombóc.

Újabb formabontás következik: mivel ebben a levesben összesen van kb. 40g szénhidrát, a zöldségek méretétől függően, és kb. 8-10 tányérra elég, hát őszinte leszek… én nem számolom. 🙂

A legfinomabb tavaszi húsgombócleves

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes Címkék: archiv, ebéd, erdélyi, leves, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Avokádós tojáskrém – tojás nélkül
Következő bejegyzés Kapros-„túrós” mártogatós (gluténmentes, tejtermékmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Sipiczkiné Zita mondta

    2015-04-12, 8:36 du.

    Szia Nóri! Szeretném kérdezni, hogy a cutromlé, v az ecet mikor kerül a levesbe, és mennyi? Üdv Zita

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-04-12, 8:37 du.

    Szia,
    Mikor már készen van, szoktam tenni bele 1 kk. tárkonyos ecetet, ill. mindenki ízlés szerint savanyíthatja a tányérban citromlével.
    Javítom a bejegyzést is. 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2015-05-07, 7:13 du.

    Savanyùkáposztalèvel az igazi. Olyan romános!
    Andrea

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-05-07, 7:14 du.

    Nekem az egy kicsit vad lenne, szerintem az eredetit is finomabban savanyítják.

    Válasz
  5. Réka mondta

    2015-06-02, 8:04 du.

    A káposztalével is nagyon finom azt mi mindig szilveszterre főzzük:)

    Válasz
  6. Réka mondta

    2015-06-02, 8:04 du.

    Tegnap óta belebolondultam a blogodba;)és most meg nem akartam hinni a szememnek,hogy húsgombóc leves??itt is ismerik???azóta már látom honnan a recept:)
    Férjem drága nagymamája mindig ezt készített nekünk sajnos féléve már nincs köztünk,de a gyerekek azóta is kérik úgyhogy főzöm lelkesen nagyon nagyon finom.
    En ugy rakom el a tárkonyt,hogy sót is rakok rá az ecet alá nem tudom van-e értelme mindig Erdélyben tesszük el Anyuval:)

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-06-02, 8:05 du.

    Gyere máskor is! 🙂

    Válasz
  8. Laci mondta

    2017-07-25, 9:44 de.

    Szia Nóri!

    Ez a recept hány személy részére készült?
    Azért kérdezem, hogy úgy variáljam a receptben szereplő hozzávalók mennyiségét.

    Előre is köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-25, 5:13 du.

      Szia,
      nehéz számolni, mert ez egy jó nagy lábasban készült, és ki hány tányérra osztja be… Kb. 2 liter kész leves belőle.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum