• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Balzsamos eperhab (tojásmentes, olajmentes, vegán)

2019-05-14 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Az idei eperszezon óriási siker nálunk: szinte naponta zarándokolunk el a zöldségeshez egy doboznyi (visszük a dobozt) apró szemű, édes, hazai eperért. Annyira finom úgy, ahogy van, hogy igazából elég nehezen szántam rá magam, hogy bármit is készítsek belőle (még elrontom…) Aztán eszembe jutott a balzsamos sült eper, és kicsit tovább gondoltam… Gyerekkoromban nagyon szerettem a gyümölcshabot. Anyukám epret vagy málnát vert kemény habbá jó sok porcukorral és tojásfehérjével. Mennyei volt! Ezt szerettem volna újra elkészíteni, csak cukor és tojás nélkül. 😀

Balzsamos eperhab (tojásmentes,vegán) |mindenmentes.hu

Eperhab tojás nélkül

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Annyi mindenhez használtam már csicserilevet, biztos voltam benne, hogy itt is működni fog. Itt találod a korábbi, csicserilevet felhasználó receptjeimet. Most saját főzésű csicserilevet használtam: a csicseriborsót beáztattam, másnap leöblítettem, és annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje, feltettem főni. Fedő alatt, lassú tűzön főztem másfél órát és a főzőlevet használtam fel. Elég sűrű lett, a bolti konzerv leve talán egy fokkal hígabb. Mindegyiket jól fel lehet verni, szóval bármelyiket használhatod. Pár napig eláll a hűtőben, vagy le is fagyaszthatod. (Egyébként a csicseriborsóból most tojás saláta készült vacsorára.)

Balzsamos sült eper

Készítettem már korábban balzsamos sült epret, akkor jégkrém készült belőle (itt a recept). Milyen a sült eper? Olyan, mint a friss, csak „még epresebb”. A balzsamecetes sütés gyönyörűen előhozza az aromáját, aromaterápiás kezelésnek is megfontolandó az elkészítése! Most csak a balzsamecetet tettem rá a sütéshez, és a pürésítéskor kóstoltam meg, hogy elég édes-e. Egy kávéskanál nádmelaszt tettem még bele, ez az édes íz mellett nagyon finom karamellás jegyeket is hordoz. (Igen, ez újdonság, a teljes értékű növényi étrend kapcsán alakul az édesítéshez fűződő viszonyom is, még ülepszik, alakul a dolog, majd később írok erről is.) Hétvégén vendégeink voltak, akkor desszertnek egyszerű vaníliás tejberizst főztem, és balzsamos sült eper volt a feltét. Nyamm!

Balzsamos eperhab (tojásmentes,vegán) |mindenmentes.hu

Semmi sem tökéletes

Ennek a desszertnek az elkészítése felért egy bakiparádéval… Még ismerkedem az új konyhámmal, azt hittem, beidőzítettem a sütőt, de kiderült, hogy nem… Szóval bent felejtettem az epret, ami így egy fokkal karamellesebb ízű és sötétebb színű lett, mint szokott. 😀 Szerencsére nagyobb baj nem történt. 🙂 Amikor betettem a hűtőbe a poharakat, akkor esett le, hogy nem tettem félre epret a fotózáshoz. El a zöldségeshez. Mire megjártuk, addigra beborult az ég, így az amúgy sem túl világos nappalinkban még kevesebb lett a fény, pedig fényképezni anélkül nem lehet… Sebaj, megoldom. Veszem elő a poharakat, és akkor látom, hogy egy kicsit szétvált az alján. Bá. Komolyan gondolkodtam rajta, hogy így mégsem lesz belőle bejegyzés, de aztán addig-addig kóstolgattuk, hogy meggondoltam magam… A férjem azt hitte, direkt van egy kis szirup az alján, a lányomnak is nagyon tetszett, sőt, szerinte ez az eddigi legfinomabb desszertem, pedig ő a mokkatortát is kóstolta… 🙂

Szóval tudjatok róla, hogy a hab alján idővel (pár óra) megjelenik egy szirupos réteg.(A legfelső fotón látszik is.) Őszintén szólva én sem tudom, hogy ez bug vagy feature (hiba vagy értékes funkció)…? Szerinted?

Balzsamos eperhab (tojásmentes,vegán) |mindenmentes.hu

Lehetne még ízesíteni mentával, bazsalikommal, és tutibiztos vagyok benne, hogy ha az eperpürébe turmixolnék még egy kis kókuszkrémet (1-2 evőkanállal), akkor nem válna szét, de emiatt nem fogok zsírokat pakolni a rettentően egészséges desszertembe.

Nos, ennyi a történet, íme a rendkívül bonyolult recept. 🙂

Balzsamos eperhab (tojásmentes,vegán) |mindenmentes.hu

Balzsamos eperhab (tojásmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Eper, "felhangosítva": balzsamos sült eper pillekönnyű habfelhőben, növényi alapokon.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 15 minutes mins
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 45 minutes mins
Étel típusa desszert
Mentesség tojásmentes, vegán
Adagok száma 4 pohár
Energia tartalom 51 kcal

Hozzávalók
 

  • 500 g eper
  • 3 ek. balzsamecet
  • édesítés ízlés szerint
  • 100 g csicserilé
  • 1 késhegynyi borkősav*
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Az epret mosd meg, tisztítsd meg, és ha nagyobb szemű, vágd félbe. Forgasd össze a balzsamecettel és 180 fokon, alul-felül sütéssel süsd 25 percig.
  • a kihűlt, turmixold össze az epret és a levet, amit eresztett. Kóstold meg, hogy elég édes-e, és ha nem, édesítsd ízlésed szerint.
  • Robotgéppel verd kemény habbá a csicserilevet a borkősavval: ha megfordítod a tálat, meg se moccanjon. Habverővel, óvatos, lentről felfele ívelő körkörös mozdulatokkal forgasd bele a habot az eperpürébe.
  • Hűtsd be, és kész!

Megjegyzések

* A borkősav segít keményebbé verni a csicserilevet. Ha nincs otthon, emiatt n hagyd ki ezt a desszertet, de ha tervezel még csicserilével dolgozni, akkor érdemes beszerezned egy zacskóval. (Befőző szezonban mindenhol kapható.)

Tápérték információ

Adag: 1 pohárKalória: 51kcalSzénhidrát: 12gFehérje: 1gZsír: 0.4gRost: 2.5gCukor: 8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: csicserilé, desszert, eper, mousse, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Sárgaborsó tej (tejmentes, vegán)
Következő bejegyzés Lusta hagymás pogácsa (gluténmentes, vegán, olajmentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Pordán Józsefné mondta

    2019-05-14, 10:20 du.

    Kedves Nóri! Sajnos engem nagyon puffaszt a csicseriborsó. Kérlek ha tudsz olyan alkalmazást amivel ez a dolog elkerülhető lenne, legyél szíves és tudasd velem. Szívességedet előre is köszönöm! Üdvözlettel Pordánné Éva

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-15, 1:30 du.

      Kedves Éva!
      Javaslom, hogy fokozatosan próbáld hozzászoktatni az emésztésed a hüvelyesekhez: rendszeresen fogyassz eleinte kevesebbet, aztán egyre többet, lehetőleg minden nap! Kezdd a vöröslencsével az a legbarátibb, és a csicseriborsót hagyd a végére!

      Válasz
  2. Anett mondta

    2019-05-18, 4:04 du.

    Kedves Nóri!

    Csicserilevet külön lehet vásárolni? Vagy hogyan készíthetem el?

    Köszönöm.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-18, 8:04 du.

      Szia,
      csicseriborsó konzerv leve. 😉

      Válasz
  3. Zsófi mondta

    2019-05-18, 4:53 du.

    5 stars
    Kipróbáltuk, nagyon finom lett. Még sosem használtam csicseri levet, de várandósan nem eszem nyers tojást, meg kell a változatosság. 🙂 A gyerekeim (2 és 4 évesek) számára egyértelműen a szirup az alján volt a legjobb dolog az egészben. Jó,hogy megosztottad! Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-18, 8:04 du.

      Hát ez csúcs! 😀 Szívesen.

      Válasz
  4. Botka Anna mondta

    2024-04-10, 10:50 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Melyik balzsamecetet használod ?

    Köszönöm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-04-12, 9:59 de.

      Szia Anna,
      változó, pl. ezt itt szeretem.

      Válasz
5 from 2 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.