• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Zöldségkrém – bolti „remake” (gluténmentes, vegán)

2019-11-07 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

Jártatok már úgy, hogy egy bolti készterméket szerettetek volna otthon elkészíteni? Olyan már megesett velem, hogy valamit „mentesíteni” próbáltam, de hogy konkrétan ugyanolyat szerettem volna, az azt hiszem, most először. 🙂 Az Aldiban szoktuk venni a „kék fedeles” bio, vegán zöldségkrémet, amolyan vésztartalék jelleggel, ha nincs időnk vacsira összedobni valamit, vagy elfelejtettem előre készülni 😀 , esetleg ha úton vagyunk valahova, és a kész cucc kényelmére vágyunk.

Zöldségkrém - bolti "remake" (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Zöldségkrém a polcról

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Amikor először megláttuk, örültünk, hogy készen kapható valami, ami gluténmentes, vegán, nem hummusz (szeretjük, de már kissé uncsi), és még ízlik is! Eleinte tényleg csak „ha minden kötél szakad” helyzetekre vetettük be, de annyira ízlett a gyerekeknek (nekem általában nem is jutott), hogy egyre gyakoribb vendég lett nálunk, míg már szemet szúrt nekem az üres műanyag tégelyek megszaporodása a műanyagos szemetesünkben… Gondoltam, ha a hummuszt végre sikerül végre itthon készíteni, miért ne próbáljam meg ezt is…

Bizony, senki nem lehet próféta a saját hazájában: az én gyerekeim is kíméletlen őszinteséggel adják tudtomra, hogy a bolti hummusz és zöldségkrém finomabb annál, amit én készítek! 😀 Nem volt nehéz megfejteni a titkot: a boltiban több az olaj és a só. Hosszas iterálással végre sikerült úgy belőnöm a hozzáadott só és olaj mennyiségét, hogy szeressék is, és mégse legyen benne olyan sok, mint a boltiban. Muhaha.

Ha szeretnél hozzáadott olajmentesen főzni és enni: olaj helyett picivel több vízzel/főzőlével is krémes lesz, így is elkészíthetitek. Nálunk kompromisszumos megoldás született, hogy a gyerekek is szeressék. Bízom az ösztöneikben, ők is tudják, hogy a kicsiknek még nem való a nagyon alacsony zsírtartalmú étrend.

Zöldségkrém - bolti "remake" (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Bolti vs. házi

Az eredeti szója alapú, én itthon készítettem már szójával és fehér babbal is. A végeredmény nagyon hasonló, itt is működik a szója-fehér-/gyöngybab csere. A kedvencem a saját zöldségkrémemben, hogy 2,5x annyi lesz belőle, mint egy bolti tégelyben, így végre jut nekem is, sőt, néha másnapra is marad!

És ha már így alakult, hogy házi remake-et készítettem, nem bírtam ki, hogy ne számoljak utána a költségeknek: a bolti kence bio, és véletlenül én is csupa bio alapanyagból készítettem (az aszalt paradicsom kivételével). A bolti cucc ára 2975 Ft/kg, a házié pedig kb. 710 Ft/kg ha szójával, és 890 Ft/kg, ha babbal készítem. Nem semmi… Ez azt jelenti, hogy 595 Ft helyett 142-178 Ft-ba kerül egy tégelynyi! Na ezek a különbségek jutnak eszembe, amikor meghallom, hogy gluténmentes vegánul enni drága: ha késztermékekre hagyatkozunk, akkor biztosan, de ha bele tudjuk tenni a munkát és csak alapanyagokat veszünk (vagy termelünk…), akkor teljesen élhető is lehet.

Na nem szaporítom tovább a szót. Íme a recept.

5.0 from 3 reviews
Zöldségkrém - bolti "remake" (gluténmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
80 perc
Össz. idő
1 óra 30 perc
 
A bolti "kék fedeles" vegán zöldségkrém házi változata.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: szendvicskrém
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 550g
Hozzávalók
  • 100g szójabab vagy fehér bab
  • ½ ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 centi póréhagyma
  • 3 aszalt paradicsom (ha olajban eltett, akkor nem kell külön olívaolaj)
  • 1 kicsi sárgarépa (vagy 2, ha nagyon kicsi)
  • 1 kk. almaecet
  • 1 csapott kk. só
  • bors ízlés szerint
  • 1 kk. szárított lestyán levél
  • 1 ek. friss petrezselyem levél
  • 1 ek. darált lenmag
  • 2-3 ek. olívaolaj vagy kb. 50 ml víz vagy bab/szója főzőlé
Elkészítés
  1. Előző este áztasd be a szója- vagy fehérbabot, másnap szűrd le, és tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára (kb. 50-60 perc). (Ha erre nem érsz rá, használhatsz konzervet is, kb. 220-250g babot.)
  2. Vágd apróra a hagymát, pórét, aszalt paradicsomot, répát.
  3. A pici olajon kezdd el sütni a hagymát, majd amikor aranyszínű, dobd rá a pórét, aszalt paradicsomot, és kevergesd, amíg a póré megfonnyad. Ekkor dobd bele a répát is és kevergesd még 1-2 percig. Ha időközben le akarnak sülni a zöldségek, önts alá 1-2 evőkanál vizet.
  4. Amikor a répa is megpuhult, tedd a zöldségeket turmixgépbe a leszűrt szójával/babbal és az almaecettel, borssal, sóval, fűszerekkel, darált lenmaggal együtt, és turmixold krémesre. Elég sűrű, ezért többször is szünetet kell tartani, de tarts ki, mert pár perc alatt elkészül!
  5. Kb. fél deci vízzel szoktam hígíthatod, hogy könnyebb dolga legyen a turmixépnek, de ne többel, mert túl híg lesz! Hűtőben 2 napig biztosan eláll.
Megjegyzések
A tápértékeket szójával és hozzáadott 3 ek. olívaolajjal számoltam, mert ennek az íze hasonlít leginkább az eredetire. Egyébként még így is durván feleannyi zsír van a házi változatban a boltihoz képest!
Babbal és olaj nélkül készítve még kevesebb zsír és több szénhidrát lesz benne.
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 153 kcal zsír: 8,6g Szénhidrát: 17,2g rost: 2,9g fehérje: 12,3g
3.5.3251

 

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bab, hüvelyes, kence, szója, TÉNÉ, tízórai, útravaló, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « „Mandula fondü” – mártogatós gyümölcsökhöz
Következő bejegyzés Csokoládé puding teljes értékű hozzávalókból (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ViZi mondta

    2019-11-07, 1:08 du.

    Szia Nóri! Ez a középsőnk kevence is 🙂 ami szemet szúrt, hogy a te receptedben nincs kukorica, holott a kislányom éppen amiatt szereti ezt jobban, mint a zöldet (szerintem meg az finomabb). Csak véletlen kimaradt, vagy valami oka volt, hogy kihagytad?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-11-07, 2:28 du.

      Szia! Igazad van, ezt még beleírhattam volna, de el is felejtettem már, hogy az eredeti kukoricás… A nagyobbikunk elhúzódó fülgyulladására egy pár hetes gabonamentes étkezés volt a megoldás, és az a tanulság, hogy a kukoricát inkább hagyjuk a továbbiakban is… Hosszú sztori. A nyáron egyszer főztünk, az oviban alkalomszerűen eszi, itthon pedig nincs kukorica. És ezért kihagytam.

      Válasz
  2. Dóri mondta

    2019-11-13, 1:11 du.

    Szia Nóri!
    Nagyon jól hangzik, ma estére kipróbálom. Még a dm-es üvegcsés kencékkel érdemes próbálkozni, nekem a zöldfűszeresnek meg a mediterránnak (asszem ez a nevük) van meg a házi verziója. Azt hiszem, a dm honlapján megvan mindnek az összetevője.
    Szép napokat!

    Válasz
  3. Réka mondta

    2019-11-16, 5:58 du.

    Kedves Nóri!
    Ez a recept fehérbab hiányában esetleg működhet tarkababbal?
    Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-11-18, 9:56 de.

      Szia!
      Persze, csak ízre „babosabb”, látványra meg színesebb lesz. Ennyi.

      Válasz
  4. Viri mondta

    2020-02-18, 10:42 du.

    Én nem ismerem az eredetit, de már másodjára csinálom egy héten belül. Lehet, nem is véletlen, hogy ma belezúdítottam az egész babkonzervet így kénytelen voltam háromszoros mennyiséget csinalni, hogy stimmetljenek az arányok.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-19, 12:29 du.

      😀 <3

      Válasz
  5. Évi mondta

    2020-02-27, 2:59 du.

    Kedves Nóri,
    Azt szeretném a recepttel kapcsolatban megkérdezni, hogy kétszer is szerepel az olívaolaj, fél ek. és 2-3 ek. Olvasom, hogy pici olajon kezdjem sütni a hagymát, ez a pici az előbbi vagy az utóbbi mennyiség? S a másikat mikor adom hozzá? Bocsáss meg. .. Nagyon szeretném elkészíteni, csak ezt a részét nem értem. És Ti melyik olívaolajat használjátok? Nagyon szépen köszönöm,

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:02 de.

      Szia,
      a hagymát a pici olajon süsd, és a nagyobb adagot a tumixoláskor lehet beletenni, de nem kötelező. Az eredeti elég olajos, ahhoz próbáltam hasonulni, de olaj nélkül is finom.

      Válasz
  6. Évi mondta

    2020-03-11, 4:48 du.

    Kedves Nóri, szted a Citres márkájú, biosziget webáruházban kapható aszalt paradicsom napraforgó olajban jó lehet ehhez a recepthez? Köszönöm szépen!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-11, 8:27 du.

      Biztosan. Nem atomrakéta, bármilyen jó. 🙂

      Válasz
  7. Pulai-Morvai Anett mondta

    2020-04-07, 3:50 du.

    Szia Nóri! Én az endometriózis miatt kerülöm a lenmag fogyasztását. Milyen célt szolgál a receptben?
    Mivel helyettesíthető? Ez a recept gyors vagy lassú ch-júnak felel meg?
    Köszönöm előre is! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-08, 11:07 de.

      Szia,
      lassú CH, ésa lenmag arra van, hogy kicsit sűrűbbé tegye. (Ahhoz, hogy a turmix jól vigye, kicsit több víz kell bele, a lenmag „visszasűríti”.) El is hagyhatod.

      Válasz
  8. Ágnes mondta

    2020-06-03, 11:14 de.

    Szia Nóri!
    Te milyen aszaltpsradicsomot használtál? Olajban eltettett vagy csak simán aszaltat? És ha sima aszaltat akkor azt hol vetted? Köszi. Ági

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-03, 11:34 de.

      Szia,
      itt olajban eltett volt. Ez olajos, de lehet venni szárazat is a Bulkshopban, az meg sós… 😀 A szárazat beáztatnám egy kis vízbe, hogy megpuhuljon.

      Válasz
  9. Kriszta mondta

    2020-10-29, 8:36 du.

    Én nem ismerem az eredetit, de ez annnnnnyira jó! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, épp hatalmas keresésben vagyok, hogy mit adjak vacsorára a vega gyerekemnek, amit meg is eszik, és ezt imádta. Az egész család! pici módosításokkal készítettem (lestyá helyett bazsalikom és rozmaring ment bele, mert az volt itthon), de nagyon finom, köszönjük 🙂

    Válasz
  10. Iringó mondta

    2021-07-28, 8:27 du.

    Nagyon finom lett, ecetes piros paprikával készült szárított paradicsom helyett, az nem volt itthon.

    Válasz
  11. Judit mondta

    2022-06-30, 8:47 de.

    Már évek óta olvasgatok (tanulgatok) a blogodból és még csak most tünt fel ez a recept… Ma kipróbálom, mert már kezdem én is unni kicsikét a humuszt. 🙂
    Köszönöm!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum